idezojelek

Amerre épp a szél fúj

A korábban stadionstopozó, nolimpiázó ellenzék viselkedésében újabban markáns változást figyelhetünk meg.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A korábban stadionstopozó, nolimpiázó ellenzék viselkedésében újabban markáns változást figyelhetünk meg. Arculatváltásnak is nevezhetném, ám az túlságosan szolid – jobb szó ide a pofaváltás kifejezés. Pofa kell ahhoz, méghozzá vastag bőrrel, ahogy a nemrég még élsportszapuló politikusok most, a magyar sportsikerek farvizén hirtelenjében lelkes nemzeti drukkerekké lettek. Ott domborítanak a sporteseményeken, bajnokokat, olimpikonokat méltatnak. Híveik sem tudnak eligazodni rajtuk. „Stratégiaváltásra kényszerültek – magyarázta lapunknak minap Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. – Arra hajlanak, amerre épp a szél fúj.”

Valamennyi közül az olimpiai rendezésünket megtorpedózó Momentum a legvisszataszítóbb. „A fáradtság ködén át is éreztük, valami nagy siker részesei vagyunk. Megcsináltuk!” – emlékezett vissza lelkendezve egyik korábbi bejegyzésében Donáth Anna arra a „csodálatos napra”, amikor pártja ráébredt: népszavazási kezdeményezésével sikerült ellehetetlenítenie a budapesti olimpiát. Sikerült Párizs kezére játszaniuk a nyári játékok rendezési jogát. (A júdáspénz is onnan érkezett.) Kerpel-Fronius Gábor, a népes főpolgármesterhelyettes-brigád momentumos tagja így buzdította híveit: „Emlékezzünk erre a napra, és merítsünk belőle erőt!”

Én meg úgy gondolom, az aljasság minősített fokozata, amikor egy magát magyarnak mondó párt abban leli örömét, hogy saját nemzetét fosztja meg az olimpiarendezéstől. Attól a fölemelő érzéstől, amelyben nekünk, korosabb embereknek már aligha lesz részünk. Ennél már csak az az aljasabb, ahogyan ugyanezek most a nemzet lelkes szurkolóit alakítják. Forog a gyomrom. 

Borítóképen Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő és Gergely László, a PM aktivistája átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban 2017. február 16-án. Fotó: MTI/Kovács Attila
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.