idezojelek

Óbudai turmix

A fürdőzők egyfajta székletből eredő baktériumtörzsekkel turmixolt folyóvízben lubickolnak a római-parti szabadstrandon.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Két hónappal azután, hogy Óbuda polgármestere, Kiss László örvendezve jelentette: csaknem ötven év után újra megnyitották a római-parti plázst (Szabó Tímea, a körzet honanyja még bikinis fotóval is csalogatta a fürdőzőket), nemrég kiderült, a nagy hejehujázás valójában épületes szívatás volt. A kerületvezérkar ugyanis „elfelejtette” megemlíteni, hogy nagy esőzések után a Fővárosi Csatornázási Művek helyi szivattyútelepe, a szabadstrandtól pár utcával feljebb, rendszeresen emberi ürülékkel kevert szennyvizet ereszt a Dunába. Vagyis ilyenkor az önfeledt fürdőzők egyfajta turmixolt folyóvízben lubickolnak. (Hasonló helyzet áll fenn északabbra, a szentendrei szabadstrandnál is, ám ott esők után bezárják a strandot.) Egyébként kiderült, errefelé is ez volt a gyakorlat. (A szabadstrand hajdani bezárásáról így írt a Tükör című hetilap 1973. június 26-án: „Nagyszámú, székletből eredő baktériumtörzset találtak […], a megyeri Lidón még a vérhas kórokozóját is megtalálták!”)

A problémával természetesen Szabó Tímea fürdőző is tisztában volt, ugyanis még a kormányzatnál is kalapozott a megoldás érdekében. (Mintha nem tudta volna, hogy fővárosi tulajdonú és működtetésű területről van szó.) Nem is igazán érti az ember, miért akadt ki nála a számláló pár hete. „Beperlem a fideszes kerületi lapot, amelyik azt hazudja, hogy fekália folyik Óbudán a római-parti fürdőzőkre” – visította az Ezalényeg.hu hasábjain. Majd elismerte, van ott egy szennyvíztelep, ahonnan „folyik némi esővízzel kevert szennyvíz a Dunába”, ám – tette hozzá – olyankor nem szoktak strandolni az emberek. Gondolom, ő sem ilyen ürülékes időben domborított a plázson.

(Borítókép: Fürdőzők a római-parti szabadstrandon. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.