időjárás 15°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Óh, euró!

Pilhál György
2021.09.16. 05:59 2021.09.16. 09:56
Óh, euró!

Miközben egymást is püföli a hatalomra spekuláló baloldal, egyvalamiben nagy az egyetértés. Valamennyi párt koncepcióját áthatja a Brüsszel iránti feltétlen szervilizmus, a különféle föderációs tervek: EU-ügyészség, közös migrációs és LMBTQ-politika stb. A DK nagyasszonya most az euró bevezetésére cuppant rá…

„Kérdezzétek csak meg szlovák, szlovén ismerőseiteket, barátaitokat! – írja közösségi oldalán Dobrev Klára. – Kérdezzétek meg, vajon örülnek-e annak, hogy immár tíz éve euróban kapják a fizetésüket, a nyugdíjakat.” Kíváncsi lennék, ő megkérdezte-e. Megkérdezte-e, mennyivel fogta vissza az euró bevezetése az ottani gazdaság növekedését, mennyiben korlátozta a pénzgazdaság szabad alakítását? Érdeklődött-e arról, milyen érzés fizetniük mondjuk a lecsúszott görögök adósságát? 

Klára asszony csak nyomja a mantrát. „Nem is kérdés, hogy az euró nyújtja a stabilitást, a védelmet, a biztonságot. Magyarország 2004-ben lépett be az Európai Unióba. Ugyanekkor ígéretet tett az euró bevezetésére, ám az ígéret teljesítésére nem került sor.” Amennyire visszaemlékszem, az első Orbán-kabinet úgy adta át 2002-ben a kormányzást, hogy három éven belül bevezethető lett volna az euró. Vagyis Gyurcsány Ferenc megtehette volna… Klárika megkérdezhetné, hogy miért nem tette.

Hogy miért nincs euró idehaza, arról a politikából kiszállt Schiffer András nemrég így nyilatkozott: „Az a párt, amelyik ma be akarja vezetni az eurót, az lemond Magyarország felzárkózásáról, odadobja az országot az európai pénzügyi elitnek, szuverenitásunkat szűkítené le végzetesen. Aki az euró mellett kampányol, jobban fél Orbán Viktortól, mint amennyire szereti a hazáját.”

Tűpontos.