időjárás 4°C Paula, Vanda 2022. January 26.
logo

A régi nóta

Pilhál György
2021.12.02. 05:59 2021.12.02. 13:53
A régi nóta

Donáth Anna két hónappal a történtek után sem érti, miért nem fogadta a miniszterelnök a LIBE bizottság októberben hozzánk látogató küldöttségét. 

Évek óta azt hallgatjuk tőlük, hogy az Európai Parlament nem hajlandó beszélni velük, erre amikor Magyarországra látogatnak, hogy a magyar jogállamiság válságáról folytassanak érdemi párbeszédet, hirtelen politikai támadásnak minősítik

– írja közösségi oldalán a Momentum elnöke. (A rutinos Orbán-mószeroló asszonyka mint EP-képviselő maga is tagja volt a „független” vizitelőknek.)

Hogy miért kellett volna találkoznia a kormányfőnek egy politikai előítéletekkel terhelt turistacsoporttal, az nem derül ki a bejegyzésből. Ellenben a bizottság két tagja utóbb elárulta: előre megírt forgatókönyvvel érkeztek. Főképp azzal az „ismerettel”, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság.

Serceg a lemez, kedves Anna! Kiskegyed még a csattogós lepkét tologatta 1993-ban, amikor Göncz Árpád államfő már ugyanezzel a sztorival házalt a La Stampa liberális olasz lapnál: „Az Antall-kormány lábbal tiporja a sajtószabadságot!” (Miközben az Új Magyarországot, a Pesti Hírlapot és Csurka István Magyar Fórumát leszámítva a teljes sajtó az elvtársak markában volt.) 

Később, az MSZP–SZDSZ-időkben „nem volt baj” a médiával, a 2010-es Fidesz-kormányok óta viszont ismét rabigában szenved a független újságírás. Ezt onnan tudni, mert egyfolytában erről harsog valamennyi baloldali médium.

Mi az, amit ma nem rendezhet sajtó alá, nem mondhat mikrofonba, kamerába egy magyar baloldali újságíró? Csak egyetlenegy tabut mondjon, kiskezit csókolom! Kivárjuk.

Borítókép: Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője beszél a soproni ellenzéki összefogás jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón Sopronban 2019. augusztus 9-én (Fotó: MTI/Nyikos Péter)