időjárás 25°C Ivó, Milán 2022. május 19.
logo

Csak mondja a magáét

Pilhál György
2021.12.07. 05:59 2021.12.07. 09:33
Csak mondja a magáét

„Mi az, amit ma nem rendezhet sajtó alá, nem mondhat mikrofonba, kamerába egy magyar ellenzéki újságíró? Csak egyetlenegy tabut mondjon, kiskezitcsókolom!” – kérleltem néhány napja ezeken a hasábokon a sajtószabadságért aggódó Donáth Anna Momentum-vezért. Válasz nem érkezett, holott tényleg érdekelt volna, hiszen az évtizede tartó, elsöprő Fidesz-győzelmek ellenére ma is zavartalanul uszíthat az ellenzéki sajtó, senki sem veszi el az Indextől a klaviatúrát, a Klubrádiótól a mikrofont, az ATV-től a kamerát, és a nagy fekete autó sem visz el senkit.

Válasz tehát nem jött, ellenben elnök asszony minap ismét klaviatúrához ült: „Orbán Viktor tíz év alatt gyakorlatilag a teljes magyar szabad médiát elfoglalta” – tájékoztatott, majd egy „jó hírt” is megosztott, miszerint az Európai Bizottság bejelentette, közös, EU-s médiaszabályozás jön, merthogy a Magyarországon kiépült propagandagép már az unió egységét is veszélyezteti.

Megjegyzem, jó múltkor a Freedom House is azon merengett, mi történt a magyar demokráciával a legsikeresebb év – 2006 – óta. (Mi meg épp akkortájt kutakodtunk a demokrácia után, de a gyurcsányi könny­gázfüstben valahogy nem találtuk.)

Aztán jöttek a kíméletlen Fidesz-kétharmadok, így már csak ez a néhány hiteles médium maradt (a teljesség igénye nélkül): RTL Klub, ATV, Klubrádió, Népszava, Hócipő, HVG, 168 Óra, Magyar Narancs, Nyugati Fény, Hírklikk, Élet és Irodalom, 444.hu, 24.hu, Átlátszó, Mérce, Alfahír, Azonnali, Magyar Hang, Telex, Index, Válasz, Blikk, Hetek, Propeller, Jelen, Kuruc.info stb.

Ez már a vég.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: MTI/Rosta Tibor)