időjárás 22°C Amália 2022. október 7.
logo

Zabszemnyi bátorság

Pilhál György
2022.09.01. 05:59
Zabszemnyi bátorság

Ahogyan megírtuk, egyetlen ellenzéki párt sem reagált lapunk megkeresésére: elfogadhatónak tartják-e, hogy Gyurcsány Ferenc beszólt nekik, amiért egyes politikusaik részt vettek a Tranzit-vitán a kormánypártok képviselőivel. Egyikük sem válaszolt. Nyilván beszorult a zabszem. Pedig csak azt szerettünk volna megtudni, demokratikusnak gondolják-e, hogy az egyik párt megmondja a másiknak, mit tegyen, kikkel és miről ülhet le vitázni. (Az árokbetemetésről papoló Demokratikus Koalíció­tól is hiába vártuk a választ, vajon ők eltűrnék-e fordítva mindezt.)

Horn igen, Horthy nem

Szobrot állított Horthy Miklósnak a Mi Hazánk Dúró Dóra parlamenti irodájában, mire a Momentum Kövér Lászlóhoz szaladt: világért se engedje a szoborállítást!

Pillantsunk csak bele a haragvó Láriferi ominózus napiparancsába! „Rendszerváltó pártok csak egy dologról tárgyalhatnak a rendszerkívüliekkel. A demokratikus, szabad és tisztességes választásokról, annak feltételeiről. […] Ha bármi másról tárgyalnak, beemelik a Fideszt abba a demokratikus diskurzusba, ahol nekik már nincs helyük. Ők nem vitatkozni, hanem ölni akarnak. Nem a vita ideje ez. Ez a küzdelem ideje. […] Ezért nem megyünk el vitatkozni velük. Más dolgunk van. Készülni.” Gréczy Zsolt, a Szemkilövő-hegyi ember táskahordozója a Klubrádióban visszhangozta főnökét. Ő arról szavalt, nincs olyan feladata az ellenzéknek, hogy paravánt biztosítson a Fidesz rendezvényeihez, azt a látszatot keltve, mintha demokrácia lenne az országban. „A rendszer ellenzékeként kell fellépni, nem fideszesekkel diskurálni!”

Nem diskurálni – fellépni? Gondolom, ugyanúgy, ahogyan 2018 decemberében, a Kunigunda útjai MTVA-szpartakiádon. Az aztán demokratikus diskurzus volt, benne a biztonságiakkal birkózó Varjuval, a korlátmászó Hadházyval, a lángeszű Bangónéval… Az Gyurcsánynak is tetszett.

Epebántalmak

Vásárhelyi Mária három évtizede őrzi, konzerválja a szabad demokraták szellemiségét.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.