idezojelek

Horn igen, Horthy nem

Szobrot állított Horthy Miklósnak a Mi Hazánk Dúró Dóra parlamenti irodájában, mire a Momentum Kövér Lászlóhoz szaladt: világért se engedje a szoborállítást!

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Szobrot állított Horthy Miklósnak a Mi Hazánk Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában, mire a Momentum Kövér Lászlóhoz szaladt: világért se engedje a szoborállítást! A hétvégi Tranzit-vitán nagyot égő Gelencsér elnök helyett Lőcsei Lajos honatya fogalmazta meg az aggodalmukat: „Aki ma Magyarországon Horthy-szobrokat állít, az a kirekesztés politikáját akarja normalizálni.” (A Göncz Árpád városközpont és a Horn Gyula-szobor avatásánál bezzeg hallgattak, mint hal a szatyorban. Az nem volt kirekesztés.)

A házelnök persze elhajtotta Lőcsei Lajcsit: „Az alelnök döntése, hogyan rendezi be dolgozószobáját.” Két párt, két módszer: az egyik alkot, a másik – ahogy szokta – rombol(na)… Horthy Miklós személye ma is jó alkalomnak látszik megosztani a nemzetet. Alapos munkát végzett a kommunista „történelemtanítás”. Ma is azt az embert próbálják besározni, aki még Hitler szövetségeseként is be mert fogadni lengyel menekülteket, s aki a német megszállásig megtagadta a magyar zsidóság deportálását.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan egy alkalommal Orbán Viktor is megfogalmazta: Horthynak (és Bethlen István miniszterelnöknek, Klebelsberg Kunó kultuszminiszternek) köszönhetjük, hogy az elvesztett első világháború, a vörösterror és a trianoni diktátum sem tudta maga alá temetni a nemzetet. A kormányzót még a győztesek sem tekintették háborús bűnösnek, csak a ránk ültetett új vezetők, Rákosiék, Kádárék, Gyurcsányék… Az ő „történelemkönyveikből” szívhatták magukba ezek a Lőcsei Lajcsiék a nemzetmegosztó gyűlöletet. Vajon látta-e már momentumos ifjú a kenderesi Horthy-mauzóleumban a „Hálás magyar zsidóság” feliratú koszorút?

Borítókép: A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselői felavatják a Horthy-szobrot Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.