idezojelek

Tündérváros a miénk maradt

A gyarmatiak, vasutasok, postások, tanárok, diákok, frontról hazatért katonák egy emberként szálltak szembe a betolakodókkal.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

1919 januárját írtuk. Bár a trianoni diktátumnak még előtte voltunk, érdekelte is ez az összetákolt leendő Csehszlovákia vezetőit… Edvard Benes külügyminiszter mohósága nem ismert határokat. Szó szerint. Azon mesterkedett, hogy minél délebbre húzzák meg államának későbbi határait. Politikai hitvallásából szinte csöpögött a cinizmus: 

Nem igaz­ságokra törekszem, én politikát csinálok, ezért olykor tudatosan követek el jogtalanságokat, az állam érdekében és személyes érdekemben.

 (A zabláját veszített ember még korridort is tervezett le az Adriáig.)
A Felvidékre betörő csehszlovák horda akadálytalanul foglalhatta el Trencsént, Losoncot, és nyomult tovább. A mindenre alkalmatlan Károlyi Mihály kormányzó megtiltotta az ellenállást, a tiltakozó jegyzékekben bízott.

Balassagyarmatra január 15-én vonultak be a kalandorok. Elfoglalták a középületeket, nekiláttak az adminisztráció megszervezésének. Aki nem volt hajlandó fölvenni a munkát, azt a középkorban használt botbüntetésre ítélték. 

Ez már sok volt a gyarmatiaknak, vasutasok, postások, tanárok, diákok, frontról hazatért katonák egy emberként szálltak szembe a betolakodókkal. Január 29-ének estéjére a város valamennyi középületén újra magyar zászló lengett.
Mikszáth Palócországának fővárosa, Szabó Lőrinc Tündérvárosa – a legbátrabb város – megmaradt magyarnak.
Mi lett a hős város jutalma? A kommunizmus 1950-ben elvette a „túlságosan magyar” Gyarmattól a megyeszékhely címet, és Salgótarjánnak adta. Annak a településnek, amely aztán méltán érdemelte ki a „kis Moszkva” elnevezést (főterén ma is büszkén áll az 1919-es tanácskommün emlékműve). Az igazság még adósa a palóc embernek.

 

Borítókép: Balassagyarmat hóban (Fotó: Farkas Dániel)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.