időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Hamarosan olyat csinál a szerelem bolygója, amire rég nem volt példa

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.23. 12:13 2023.03.23. 12:48
Hamarosan olyat csinál a szerelem bolygója, amire rég nem volt példa

Látványos együttállás, „bolygósorakozó” lesz a jövő héten. Március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint egy foknyira látszik majd egymástól az égbolton.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint a két bolygó már alkonyat után megfigyelhető lesz a nyugati égen.

Akinek nagyon éles szeme van, és teljesen sötét, vidéki égbolt alatt tud észlelni, akár szabad szemmel is megpillanthatja a vakítóan fényes Vénusz melletti nagyon halvány Uránuszt. Egy egyszerű kézi távcsővel azonban sokkal könnyebb megfigyelni a párost, amellyel 

a Vénusz vakítóan fényesnek, míg az Uránusz egy halvány, zöldes-kékes csillagnak látszik majd a Vénusztól balra, kicsit lefelé.

A Vénusz már negyed nyolc körül megpillantható lesz, és iránytűként segíthet megtalálni az Uránuszt. A halvány bolygót azonban csak fél kilenc körül lehet majd meglátni.

Az Uránusz és a Vénusz 2-3 évente közelítik meg egymást. A két bolygó legközelebb 2025 júliusában találkozik az égbolton, ám akkor megközelítőleg másfélszer akkora távolságban haladnak el egymáshoz képest, mint most. A mostaninál közelebb csak 2028. június elején lesz a páros egymáshoz.

A nem mindennapi tavaszi bolygósorakozóról és megfigyeléséről részletes blogbejegyzés olvasható a Svábhegyi Csillagvizsgáló Univerzum hírei blogoldalon.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.