A félgömb kegyelme

Sebeők János
2000. 04. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Micsoda kegyelem, hogy az északi félgömbön lakunk. Északfoki helyzetünk megengedi, hogy a tavasz bizonyos ünnepek akaratlan jelentésévé lépjen elő. Elfoglalja az ünnepet, akár egykor az alkotmány foglalta el Szent Istvánt.Ha ausztrálok volnánk, akkor a barkaszentelés nem lehetne jövendő virág, s a feltámadás transzcendenciájába nem tudna beleköltözni s beléje öltözni az orgonalila. Nem érvényesülhetne a példabeszédi szépség, imé: úgy támadunk majd föl a sírokból, miként a földbe vetett mag támad fel halottaiból. Egy délféltekés ember számára a feltámadás nem lehet tavasz. S május elseje sem öltözhet virágba ott.Emlékeznek? A tavasz tizenhét pillanata... Stirlitz, igen. Ha nem is tizenhéttel, de nemrég még öt pillanattal vonult be hozzánk évente a tavasz. Első pillanat: már-cius tizenötödike. Forradalom. Második pillanat: március huszonegyedike. Tanácsköztársaság. Egy másik forradalom. Mely törölni volt hivatott az előbbi emlékét. Április negyedike: felszabadulás. Húsvét: feltámadás. Május elseje: a munka ünnepe.Manapság háromra redukálódtak a tavasz pillanatai: Kun Béla többé nem beszél derékzsábás Lenin-epigonként a vöröskatonáknak egy emlékező dokumentumfilm szereplőjeként március huszonkettedikén, s Ruttkai Éva sem kiáltja április negyedikén, hogy megjelent a Szabadság, megjelent a Szabadság. Helyette maradt a szabadság: március tizenötödike, a szentség: húsvét – és marad május elseje.Március tizenötödike még némiképp fázós. Aki ilyenkor tavaszról mer beszélni, az semmibe veszi a szelet, öli a telet és nagy szíve van. Aki március tizenötödikén kijelenti: lenne aratnivaló, az bátor ember. De kell egy ember az ilyen kijelentéshez március tizenötödkén.Húsvét viszont a fakadás maga. A beváltott ígéret. Annyira friss, hogy bekövetkezte, bár szükségszerű, mégis maga a csoda. Hát eljöttél, Tavasz? Tél fagyott vándora, áglábú, rügylelkű barát? Hát mégis ideértél? Hazataláltál? Nem feledkeztél meg rólunk?Bezzeg május elseje már nem kérdéses. Miért is ne? Ilyenkor már nincs komolyabb tétje a kitavaszodásnak. Ilyenkor már tuti tipp a tavasz. És a szabadsághoz sem kell ilyenkor bátorság. Épp csak ki kell majd venni valamikor. Júniusban megyünk? Május-június... Vagy júliusban? Esetleg augusztusban? Mindegy, a lényeg, hogy megyünk. Május elseje. Amikor minden szív nagyon szerelmes. Éljen május elseje. És virágozzék? Május elseje. Harsogóan világi. Arcátlanul vidám. A nap, amikor a bizonyosság először rendíti meg a reményt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.