Újgazdag csemete a virágüzletben

Boross Imre
2000. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a whiskys rabló pere a Fővárosi Bíróságon. Ambrus Attilát harminc rendbeli rablással, több emberen elkövetett emberölés kísérletével, fogolyszökéssel meg lőfegyverrel történő visszaéléssel vádolják. A szerzett zsákmány megközelíti a 200 millió forintot.Az egyik kereskedelmi tévécsatorna interjút készített a Whiskyssel. A jó megjelenésű bűnöző készségesen válaszolt a riporter kérdéseire. Előadó készsége jó volt, modora megnyerő. Nem csoda, hogy a csatorna közvélemény-kutatása kedvezően alakult számára. Arra a kérdésre, hogy ki szabna ki 15 évnél hosszabb börtönbüntetést Ambrusra, csupán a telefonálók 25 százaléka mondott igent. A nagy többség a kisebb büntetésre voksolt. Azért levonható néhány tanulság ebből a közvélemény-kutatásból még akkor is, ha korántsem reprezentatív, és remélhetően nem tükrözi igazán hazánk polgárainak véleményét. Kell-e, szabad-e egy harminc rendbeli rablással meg egyéb súlyos bűncselekményekkel vádolt személynek szereplési lehetőséget adni? Az önmutogatásra, a szimpátiakeltésre. A szavazatok – ismételjük és reméljük -, ha nem tükrözik is a közvélemény igazi álláspontját, véleményét, mégis a társadalom egy részének értékvesztéséről, kiábrándultságról árulkodnak.Érdemes ilyenkor – akaratlanul is – rablót népszerűsíteni?...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.