Amerikai álom

2000. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gépírókisasszony végül felesége lesz a vezérigazgatónak – ez volt a két világháború közötti magyar álom. Amerika sokkal nagyobb ország volt, az álmoknak is nagyobb perspektívája lehetett. Ott a cipőpucoló fiúcskából lett bankelnök. A két álom között ég és föld a különbség. Ahhoz, hogy egy magyar megcsinálja a szerencséjét, szükség van némi szaktudásra, legalább a betűk ismeretére, s persze formás alakra, csinos pofikára. Amerikában mindezeket feleslegesnek ítélték, ott elegendő volt a kitartó, becsületes munka. Mi leereszkedő mosollyal viszonyulunk a magyar álomhoz, a tengerentúlon büszkék az amerikai álomra, az tette naggyá és gazdaggá az országot.Olykor egy-egy elcsellengett hazánkfia is megvalósítja az amerikai álmot. Lakatos András, akit a bennfentesek előszeretettel becézgetnek kis Bandinak, sietősen távozott az országból. Csóró volt szegény, amikor Bécsben számba vette csekélyke vagyonát, alig 500 dollár lötyögött a tárcájában. Szerencséjére nem akart retúrjegyet venni, így elegendő volt a pénze az amerikai repülőútra. Ügyességét és talpraesettségét jelzi, hogy átvergődött az amerikai határőrök, vámosok, a bevándorlási hivatal bürokratáinak szigorú szűrőjén, pedig nevezett tisztviselők roppant gyanakvó és morózus emberek. Ha úri kedvük úgy diktálja, egész turistacsoportokat visszafordítanak a reptérről, de Lakatos Andráson nem tudtak kifogni. Hősünk ott állt Amerika szabad földjén, szegényen, mint a templom egere, hiszen az 500 dollárból csak némi aprója maradhatott, nagyjából semmihez nem értett, s még a helyiek nyelvén sem beszélt folyékonyan.Kezdetben a koldus hivatást választotta, hogy megszerezze a mindennapi betevőt. Ám nem hiába becsülik világszerte a magyar munkát, Lakatos talán kántálni tudott nagyon szépen, vagy a kalapját nyújtotta olyan szívszaggatóan, hogy hamarosan összekéregetett annyit, amiből vállalkozásba kezdhetett. Autókereskedő lett, s attól kezdve úgy élt, mint a többi tisztességes adófizető polgár. Ezt az idillt robbantotta szét az FBI durva akciója, letartóztatták a Bandit, bilincsbe verték, dutyiba dugták, azzal fenyegetik, hogy hazaküldik Magyarországra. Lakatos András menedékjogot kért az Egyesült Államokban, s vajh megtagadhatják-e tőle ezt az apróságot a szabadság honában? Jó esélye lenne, hogy sztoriját megvegye Hollywood, hiszen ilyen megható történeteket csak szentimentális mozinézők szoktak elhinni. Meg egy magyar ügyvéd, aki Amerikából hazatérve a magyar közvélemény okulására előadta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.