Előre megfontolt szándékok

Nagy Ottó
2000. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott, ahol a két terrierből a kisebbik – mert a másikat gazdája elütötte a traktorral, hiába vitte vissza az acsargó kis dögöt kétszer is a kerekek útjából – összeszedi a fészekből kihullott és napon aszalt verébfiókákat, ott, azon a vidéken, nagyon drágán megfizetnek tettükért egyes borsótolvajok.Azért csak egyesek, mert a módszerek változatosak, lehet közülük válogatni. Aki jól választ, az szerencsével és lopott borsóval járhat. A szerényebbek megelégszenek horpadt bádogvödörrel, kopottas füles-kosárral vagy egy jó nagy, jócskán terhelhető reklámszatyorral. Ők általában szerencsével – és mint említettük, borsóval – járnak. Az élelmesebbek az éj leple alatt lovaskocsival és kaszával látogatják a borsóföldeket. A célnál kaszára kapnak, neki a borsónak, jól megrakják a szekeret, otthon a szárból, levélből majd az aszszonynép kiválogatja a már pergésnek indult hüvelyeket, szemeket.Van azonban, aki elégedetlen az eddig sorolt szerény, de rendelkezésre álló lehetőségekkel, és vadiúj Suzukival – színre fújt spoiler, dísztárcsák, légkondi – indul neki a borsónak. Meg is szedi magát, haza is ér, de érkezik utána a borsóföld – a lopásoktól és a pergő borsótól begőzölt, mostanra azonban nagyon hidegfejűvé lett – tulajdonosa is. Aki nem a szavak embere. Nem követel kártérítést a borsóért, hiszen az most már falrahányt. Nem tesz semmi ilyesmit, hanem. Előveszi a saját autójában ki tudja mi célból rendszeresített kisbaltát, és se szó se beszéd, és se szeri se száma csapásokkal nekiesik a vadiúj Suzuki elejének – színre fújt spoiler, dísztárcsák, légkondi, minden.Hozzáértők és szemtanúk szerint meg sem állt vagy ötszázezer forintig. Levert a vadiúj Suzukin mindent – spoilert, dísztárcsát, lámpát, festéket, motorháztetőt és lopott borsót, az összeset. Mi-után megvolt a számadás, a rendszeresített kisbaltát viszszatette – a most már az őt megillető – helyére, az anyósülés alá, és úriember módjára, a biztonsági övet bekapcsolva és a sebességkorlátozást betartva, elhajtott.Azóta ott, pontosabban azon a vidéken senki sem lop borsót. Nem hülyék.Javában érik a dinnye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.