A piacgazdaság felkent papjai

2001. 08. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit mondott volna Adam Smith diákjainak, ha megérte volna a kommunizmus bukásának végét? Egy új, kiegészítő fejezetet írt volna örökérvényű könyvének, A nemzetek gazdasága végére, ahol elmagyarázta volna, hogy a piaci integráció, a személyek, áruk, szolgáltatások és a tőke szabad mozgása zónájának kiterjesztése Közép-Európára sohasem látott előnyöket nyújtott volna mind a régió, mind egész Európa számára.
Mit tettünk mi, európaiak ennek érdekében? Szinte semmit! Az eddig hozott EU-döntések kicsinyesek és szűk látókörűek. Az Európai Bizottság által javasolt álláspont, amely korlátozza a közép-európai munkavállalók szabad mozgását, éppen ennek a magatartásformának kitűnő példája. A mostani tagállamok – egyéni döntésük függvényében – hét évig korlátozhatják vagy teljes mértékben le is tilthatják a mostani jelölt országokból érkező munkások munkavállalását. Felmerül a kérdés, hogy nem éppen a bizottság-e az az intézmény, amely a csatlakozási tárgyalások során szigorúan számonkéri a tagjelölt országoktól azon közösségi jogszabályok betartását, amelyek szavatolják a négy alapvető szabadság betartását.
Nem kétséges, a döntés sérti a Smith-féle axiómát. Kérdéses, hogy miért támogatta Gerhard Schröder és Edmund Stoiber a bizottság kezdeményezését, amikor éppen most folyik Németországban a migrációs törvénycsomag vitája, és ott sokan – köztük maga Schröder és Stoiber is – támogatják a zöldkártyarendszer bevezetését, ami nagymértékben megkönnyítené a munkaerő bevándorlását. Emellett az is világosnak tűnik, hogy a jövendő tagállamokból majdan érkező munkaerő alacsony mértéke sem tudná kompenzálni a német munkaerőpiacon középtávon fellépő krónikus munkaerőhiányt. És még nem beszéltünk arról, hogy tudja majd Németország megoldani a közeljövőben és szociális és nyugdíjalapjaiban fellépő krónikus hiányt.
Akkor miért történt meg, ami megtörtént? Könnyű azt mondani, hogy hibáztak a politikusok, közelednek a választások is, és különben is, igen alacsony a bővítés társadalmi támogatása a tagállamokban. Sajnos még mindig igen könynyen lehet politikai tőkét kovácsolni az idegenellenességgel. Jól ismert a régi sirám: jönnek a külföldiek, csődbe viszik a társadalombiztosítási rendszert és elveszik munkahelyeinket. A bővítés és a határok megnyitása természetesen nem jelenti azt, hogy a német szociális ellátórendszert ki kell terjeszteni majd az új tagállamokra. De ezzel egy időben tanulnunk is kell a német egyesítés leckéjéből. A munkaerő mozgásának eddigi tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy a migráció – kivéve, ha a migránsok túlnyomó része nem válik aktívvá a munkaerőpiacon – mindenkinek előnyös. Növekszik az adóbevétel, csökken a szociális háló túlfeszítettsége, a gazdasági fejlődés és munkahelyteremtés új lendületet vesz.
Ismét hangsúlyoznunk kell, hogy Németország akkor hozta meg védekező jellegű döntését, amikor egy sor gazdasági érv szól az ellen. Ahelyett, hogy a német kormány meghajolt volna az érdekcsoportok és szakszervezetek nyomása alatt, azon kellett volna gondolkoznia: miképpen kompenzálja azokat a rétegeket, akik vesztettek volna a munkaerő-piaci nyitással. Ha ezt végiggondolták volna, ki lehetett volna küszöbölni a határvidékeken fellépő negatív hatásokat.
Egyre több érv hangzik el annak az érdekében, hogy szintén korlátozzák a szolgáltatások szabad mozgását a tagjelölt országok irányában. Ezzel a stratégiával ki lehetne küszöbölni a munkaerő-áramlás kérdéseiből származó negatív hatásokat – állítják a német szakszervezetek. Nem lett volna egyszerűbb és talán becsületesebb, ha ezeket a feltételeket megosztották volna a tagjelölt országokkal még a tárgyalások megkezdése előtt és azelőtt, hogy elkezdték volna szajkózni a gazdasági integráció, a szabad piac és kereskedelem mantráit?
Véleményem szerint itt az idő, hogy azok az egyetemi tanárok, kutatók, gazdasági szakértők és üzletemberek, akik a szabadpiac és nyitott gazdaság hívei, felálljanak és hangosan elmondják kritikáikat az EU politikája ellen. Emellett fontos az is, hogy a jövőbeli fiatal EU-polgárok Lengyelországból, Szlovákiából és Magyarországról tudassák az EU-val, hogy miképpen látják a piacgazdaság „felkent papjait”, akik a valóságban olcsó protekcionista politikát folytatnak.
(Fordította: dr. Grúber Károly)

A szerző a Deutsche Bank kutatórészlegének vezető elemzője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.