A tárgyilagos gondolkodás nehézségei

2001. 09. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Popper Péter Az intelligens politizálás nehézségei (Népszava, 2001. szeptember 6.) címmel tíz kérdést intézett Orbán Viktorhoz, amelyekre rögtön válaszolt is. Az alábbiakban ehhez kívánunk rövid reflexiókat fűzni. Popper kérdéseit megszámoztuk.
1. Van-e orbánizmus?
Indításnak nem rossz. Visszakérdezünk: van-e popperizmus, és van-e bőr a rágalmazók arcán? Kik azok, akik önt gyakran a társadalom doktorának nevezik? Nyilván tudja, hogy a társadalmak eddigi doktoraira és mérnökeire nem szívesen emlékezik az utókor…
2. Jó-e élni Orbán Viktor birodalmában?
Jó volt-e az önhöz hasonlóknak Kádár birodalmában élni? És hányszor volt bátorsága a Kádár-rezsim alatt leírni a „birodalom” kifejezést? Egyébként meg: miről beszél?
3. Kell-e félni az önök ellenzékének?
Nem kell, mert nincs mitől, kivéve, ha valaki kifejezetten szeret félni. Így viselkednének önök, ha valóban félnének?
4. Önök félnek-e az ellenzéktől?
Nem. De miért kérdezi? Szeretné, ha félnénk, vagy okunk is van rá? Mit adna érte, ha sikerülne elérnie, hogy a jelenlegi kormány rettegjen az ellenzéktől?
5. Mit tart az önök részéről jó politikai ötletnek?
Ez nem a Horn–Kuncze-kormány. Ön szerint politikai ötletekkel lehet jól kormányozni? (Javaslatát továbbítsa az MSZP-hez.)
6. Milyen az önök valódi érzelemvilága, erkölcse?
Miért szenved ön ennyire a magyarság múltját vállaló kormány érzelemvilágától? Az ön által idézett „esszenciális machiavellizmus” egyébként a kommunisták jellemzője volt.
7. Messianisztikus politikai mozgalomnak tartják-e magukat?
Miért gondolná magát messianisztikusnak az a kormány, amely tiszteli a polgári, keresztény értékrendet? Ismereteink szerint a Megváltó nem vette el senki életét, ellenkezőleg, ő adta az életét – másokért. De ha annyira szereti ezeket a megkövesült marxista–lukácsista fogalmakat, nem tudná használat előtt legalább egy kicsit leporolni őket?
8. Követtek-e el jelentős hibákat?
Ismeri azt a goethe-i mondást, miszerint „okos ember nem követ el apró baklövést”?
9. Mit tartalmaz a hosszú távú programjuk?
Ha valóban érdekli, olvassa el. Még hány brosúrát szeretne megismerni a kormányprogramról?
10. Mi lesz itt ezer év múlva?
Ha az önhöz hasonlókon múlik, akkor a magyarokból bizony hírmondó sem marad. Ha viszont azokon múlik, akikre ma annyit köpköd, akkor maga ezerhetven évesen üldögél majd a pusztaságban, észre sem veszi, hogy sistergő gyűlöletének tüze mellől elfogytak a szimpatizánsok, csak szítja-szítja a lángokat, nem bírja abbahagyni. Ez lesz a jutalma és a büntetése: melegedhet a mindentől irracionálisan függetlenedő, örökkévaló gyűlölet lángjánál.
„A kérdés csak az: újabb ezer év elteltével élnek-e még romák, zsidók, melegek, liberálisok és szocialisták – egyáltalán demokraták – a Duna–Tisza közén?”
Miért gondolja, hogy ez kérdés? És miért gondolja, hogy csak az ön által felsoroltak a demokraták?
Nota bene: csalódtunk volna, ha hiányzik cikkéből a szokásos, reggeli nyújtózkodás utáni, frissítő-bemelegítő fasisztázás, kápózás.
Nem hiányzott.
Gratulálunk.
Sok sikert a választásokig tartó sárdobáláshoz.
Utóirat. Ezen írást – bízván a válaszlehetőség alapelvében és a sajtóetikában – a Népszava szerkesztőségének küldtük el. Nem közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.