Kezeljünk mindent a maga súlyának megfelelően!

Solymosi Frigyes
2001. 09. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ország első emberének megszólalásai, a vele készített interjúk mindenhol figyelmet keltenek a lakosság körében, és ez alól hazánk sem kivétel. A miniszterelnökkel az m1 csatornán augusztus 28-án folytatott beszélgetés a szokásostól abban tért el, hogy ezúttal túlnyomórészt az őt és családját ért támadásokról esett szó. A miniszterelnök elismerésre méltó türelemmel válaszolgatott a riporter faggatózásaira, és igyekezett eleget tenni a közvélemény érdeklődésének. Előrebocsátom, én sziklaszilárdan meg vagyok győződve arról, hogy azok a vádak, amelyek édesapja bányüzleteivel kapcsolatban Orbán Viktort érték, hamisak, méltánytalanok és részét képezik lejáratásának, a választási küzdelemnek. Épeszű ember aligha tételezheti fel, hogy egy politikus, aki már fiatal korában lehetőséget kapott a legmagasabb funkció betöltésére, egy ország irányítására és a politikai pályán még évtizedekig tevékenykedhet, karrierjét ilyen pitiáner gazdasági manipulációkkal veszélyeztesse. Azt persze sohasem lehet elkerülni, hogy nyüzsgő hivatalnokok, jogtalan előnyre számító vállalatvezetők ne igyekezzenek a hatalomban lévő politikusok kedvében járni. Gondoljuk csak el, hogy mennyire megnő a vonzalom a választásokon győztes pártok iránt. Hirtelen még azok is rájönnek a kormány iránti vonzalmukra, akik a választás előtt a vesztes oldalon álltak. Némiképp sajnálom – és ebben csupán csipetnyi irónia van –, hogy az SZDSZ jeles debattere, Bauer Tamás belebonyolódott ebbe az ügybe, s ígéretéhez híven nemsokára kénytelen lesz visszavonulni a képviselőségtől!
A miniszterelnök és az őt kérdező riporter közötti beszélgetésben volt néhány momentum, amellyel érdemesnek látszik behatóbban foglalkozni. Az egyik kérdés után a következő válasz hangzott el: „Ha akartam volna... Ön szerint nem tudtam volna megoldani, hogy nem néhány tízmillió forint értékben, mint amiről a vádak szólnak, hanem milliárdos értékben az apám szállítson az autópályáknak”. Ezt nézetem szerint nemcsak azért nem tette meg, mert mint mondotta, nem fér össze a lelkiismeretével, fogadalmával, esküjével, hanem azon józan belátásból sem, mert ő is tudja, hogy a politikusok ballépéseire előbb-utóbb fény derül.
A hazai és külföldi közélet történéseit figyelve ma már mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a politikusok szabadsága erősen korlátozott. Ezer szem figyeli őket, minden tettük, hivatali ténykedésük, enyhébb vagy jelentősebb korrupciógyanús műveleteik, magánéletük különlegességei nem maradnak titokban a nyilvánosság előtt. Meg sem lehet számolni, hogy csak az elmúlt tíz esztendőben hány botrány tört ki, hány egykori hatalmasság ül börtönben vagy – a törvénytől félve – bujkál más országokban. A legújabb hír, hogy az egyik dél-amerikai állam japán származású volt elnöke nem mer a hosszú éveken keresztül általa vezetett országba visszatérni. Gondos „kutakodók” még azt is kiderítik, hogy a politikus mit mondott fiatal korában, hány barátnője, közlekedési kihágása volt, milyen tüntetéseken vett részt, milyen mozgalmakhoz vonzódott. A példaképnek (?) tekintett nagy nyugati demokráciában még az államvezetők szobájában megesett „enyelgések” is kitudódnak, hiszen ahol a pénz az úr, ott dollárszázmilliókat lehet keresni ezen intim légyottok közlésével, különösen azoknak, akik a „speciális titkok létrehozására” és az azt követő „fellebbentésére” specializálódnak. A politikusok magánéletének, kapcsolatainak feltárása szerencsénkre hazánkban még nem gyűrűzött be, de félek attól, hogy más jelenségekhez hasonlóan ez is megtalálja „vasfüggönyünkön” a réseket.
Amikor e sorokat írom, a baloldali sajtó még nem elemezte a szóban forgó interjút (azóta megtette – a szerk.), de biztos vagyok benne, nehezményezni fogja, hogy a miniszterelnök – ellenállva a riporter nyomásának – nem kívánt reagálni a MIÉP alelnökének jól ismert nyilatkozatára. Mivel a MIÉP vezető politikusai meglehetősen gyakran tesznek hasonló jellegű kijelentéseket, a miniszterelnöknek és a többi notabilitásnak minden esetben el kellene magukat azoktól határolniuk? Úgy gondolom, ezt azért mégsem kívánják meg tőlük. E kérdéskörrel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy „... a dolgokat a maguk helyén és súlyával kell kezelni. Az ifjúsági minisztérium államtitkára volt a megfelelő súlyú ember és megfelelő súlyú pozíció, ahonnan világossá kellett tenni a kormány véleményét. A súlytalan jelenségeket nem kell felemelni a legmagasabb állami életnek a szintjére.” Ezzel az okfejtéssel nézetem szerint egyet lehet érteni.
Ugyanakkor én ennek a véleménynek egy másfajta aspektusával szeretnék foglalkozni. Tapasztalataim azt mutatják, hogy ezt az elvet – indokolatlanul – túlságosan sokan vallják a különböző kormányhivatalokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben. Meglehetősen sokan gondolják, hogy a megkeresések, a kérdések vagy az azokat feltevő személyek nem az ő „súlycsoportjukban” vannak. Teljesen érthetetlen számomra, miért nem válaszolt időben az Országimázs Központ az ellenzék egyik politikusának faggatózására a meghirdetett pályázat bírálóbizottságának összetételével kapcsolatban. Miért kellett hónapokig várnia arra, hogy feltegyék a névsort az internetre? Miért kellett kiprovokálniuk a bírósági feljelentést? Baló György stábja az m1-ben miért nem tudta megszerezni a Vegyépszer alvállakozóinak, kivitelezőinek listáját? Mi van ezen titkolnivaló, miért kell elzárkózniuk az információadás elől? Nem véletlen, hogy ezzel kapcsolatban a miniszterelnök is meglepetését fejezte ki. Nem kívánom gazdagítani ezt a témát a kormánypártokhoz (valamikor) közel álló szűk értelmiségi csoport kommunikációs gondjaival. Feltételezem, hogy a mi leveleinkre a hivataloknak nem kell 30 napon belül válaszolniuk, mivel a feladók – Keller úrral ellentétben – biztosan nem fordulnak a bírósághoz. A kommunikációs hiányosságok, az információk visszatartása, a fölösleges titkolózások azonban nagymértékben ronják a politikai légkört, illetve teljesen szükségtelen, időt rabló csatározásokhoz vezetnek.
Mindezeken a gondokon könnyen lehetne segíteni: nagyobb nyitottságot, figyelmet és megértést kellene tanúsítaniuk a hatalom közelében lévőknek a kívülállókkal szemben. Nincs arra szükség, hogy a társadalom egy részének az legyen a benyomása: ezek az emberek gőgősek, beképzeltek, önhittek, és sorolhatnám tovább a jelzőket. Ezek a politikailag is ártalmas minősítések ugyanis lassan meggyökeresednek az emberek gondolatvilágában, és később egyre nehezebb lesz onnan kigyomlálni.

A szerző akadémikus, a Nemzeti Kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.