A konzervatív egység gyökerei

Nyiri János
2001. 10. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállapodott a választási együttműködésről a Fidesz és az MDF. Az FKGP-ben éles politikai küzdelem folyik a Torgyán József vezette párt és a vele szemben álló frakció között. Egyfelől folytatódik a jobbközép konzervatív tábor egységesülése, másfelől a szétbomlás folyamatát is tapasztalhatjuk. A polgár nem a sok pártra vágyik, hanem arra, hogy megjelenjen a politikai döntésekben az általa preferált értékrendszer. Az egységes konzervatív arculat megjelenítése elsősorban nem a választók feladata, hanem a politikusoké.
Az 1994-es választásokon az MSZP a listán leadott szavazatok 32,99 százalékát szerezte meg. Ezzel a társadalmi támogatással a magyar választási rendszer logikájának megfelelően elnyerte az országgyűlési képviselői helyek 54 százalékát. A konzervatívok vereségének valódi okát jól illusztrálja Pest megye 11. számú egyéni választókerülete. Az akkor háromosztatúnak tekintett politikai erőteret figyelembe véve a baloldali jelöltek (Miakich Gábor MSZP-s és a munkáspárti) harminc százalékot, a két liberális (Ungár Klára SZDSZ-es és a fideszes) 25 százalékot, míg az öt (!) jobboldali-konzervatív jelölt (Kulin Ferenc MDF-es, továbbá két kisgazdapárti, a KDNP-s és a MIÉP-es) 42 százalékot kapott. A második fordulóba mindhárom irányzat egy-egy, imént megnevezett jelöltje jutott be, végül az elkedvetlenedett és széttagolt konzervatív tábor simán veszített: győzött az MSZP-s jelölt 9941 szavazattal, az összes első fordulós voks 32,85 százalékával.
Ebből az országosan tipikusnak mondható eredményből mindegyik konzervatív párt vezetése levonta a következtetést: kevesebb több lenne. Mármint pártból. Az ellenzékbe szorult pártok két úton indultak el: az MDF és a KDNP új vezetést választott, míg Torgyán József győztesnek nyilvánította magát. A legnagyobb vesztesnek a Fideszt tekintette a sajtó. És akkor Orbán Viktor elnök odaállt a párt elé, vállalta a felelősséget, továbbá lemondott. Újraválasztották. Ezután Orbán és a Fidesz vezetése több hónap alatt újraértékelte a politikai helyzetet. A konzervatív politikai erőtér újraegyesítésének tulajdonképpeni története azzal kezdődik, hogy ’95-ben a Fidesz egyenrangúságon alapuló együttműködést ajánlott az MDF-nek és a KDNP-nek. Mindkét párt kikosarazta. Hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése történelmi követelmény, ezt mindkét megszólított párt elitje belátta, házon belül azonban sokan ellenezték az egyenrangúságon alapuló együttműködést.
A tisztújítás azonban sem az MDF-ben, sem a KDNP-ben nem hozott belső békét. Az MDF 1996 márciusában két részre hullott. A KDNP-frakció ugyanazt az álláspontot képviselte, amit a Fidesz: integrálódni kell! A három párt együttműködését célszerűnek ítélte a KDNP-s honatyák többsége. De a Giczy György-féle pártvezetés nem ezt vallotta. A belháborúban Giczy módszeresen szorította ki ellenzékét a párt testületeiből. Az eredmény ismert: Giczyék kihullottak a parlamentből, míg az ellentábor testületileg beléphetett a Fideszbe, ezzel demonstrálva az oly sok ember által elvárt egységesülést.
Befejezésül térjünk vissza Szentendrére. Az MSZP képviselője, Miakich Gábor 1998-ban ismét indult a mandátumért. A választáson kitűnően szerepelt, 39,86 százalékos eredménye hét százalékkal múlta felül az 1994-est! És ezzel simán veszített a fideszes Hadházy Sándorral szemben, akit a szavazók 60,14 százaléka támogatott. Ugyanis a második fordulóra csak két jelölt maradt versenyben, és ilyen feltételekkel az MSZP-nek nincs esélye a választás megnyerésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.