Ha az MSZP amerikai párt lenne...

Mezõ József Ákos
2001. 11. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az MSZP amerikai párt lenne, egészen biztosan megkérte volna már az amerikai legfelsőbb bíróságot, hogy ítélje alkotmányellenesnek, ha egy-egy amerikai elnök beszédében Istenre merészel hivatkozni. Mivel ugyanis több amerikai elnök rendszeresen ezt tette, ezért az olyan elnökökről, akik ettől tartózkodnak, bárki könnyedén kiderítheti, hogy nem hívők. Így pedig utóbbiakat nyilvántartásba vehetik, mint nem hívőket.
Egészen biztos tehát, hogy ott is bírósági ügy lenne Isten nevének említése miatt, mert ha az MSZP amerikai párt lenne, éppen annyira nem bízna országa demokratikus intézményeinek működésében, mint így, hogy magyar. Mert ő tudja, hogy az ördög nem alszik. Élénken emlékszik még egy olyan rendszerre, amely ideológiai alapon osztogatott állásokat és továbbtanulási lehetőségeket. Hogy is ne emlékezne? Emlékszik, és éppen ezért hű ahhoz az ideológiához, amely mostani tagjait akkor arra érdemesítette, hogy az ország vezető hatalmának részesei, hitbizományosai legyenek. E hűsége vezeti arra, hogy most mindent elkövessen: Isten neve ne szerepeljen hivatali esküszövegben. Ezért él ugyanazzal az álságos érvvel, mint élt a hit- és erkölcstanoktatás bevezetésének vitája kapcsán.
Eközben hívő tagozatot tart fenn; miniszterelnök-jelöltjével a nemzeti közép kormányát ígérteti és korrupcióellenes harcot. A nemzet jobb sorsáért és a korrupció ellen azonban aligha lehet ígéretesebb a küzdelem Isten nélkül, mint Istennel. Kivéve azt az abszurd feltételezést, mely szerint isten (ez esetben kisbetűvel, mivel úgy kell érteni, hogy semmilyen isten) nincs.
Kéri tehát a hívő tagozatos és békepapos MSZP az Alkotmánybíróságot, ugyan mondaná már ki, hogy isten márpedig nem létezik.

A szerző egyetemi hallgató (ELTE BTK Politológia Szak)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.