Bababörze

Dévényi István
2001. 12. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzőművészeti Barbie baba-kiállítást rendeztek New Yorkban. A szőke, műanyag hölgy jó néhány alkotót megihletett, így festmény, szobor, grafika és mindenféle egyéb került a repertoárba, köztük a kedvencem, A meztelen Barbie lejön a lépcsőn című fotófuturisztikus eposz. A szervezők persze gondoltak a kevésbé emelkedett ízlésvilágú, egyszerűbb tárlatlátogatókra is, ezért a programot Barbie fejlődéstörténete is színesíti
A kezdeti Barbie-k viszonylagos egyszerűséggel, ám igéző kék szemekkel bámultak bele a kapitalista világba. Komolyabb fejlődésen csak a hatvanas években mentek keresztül, többek között ekkor születtek a stewardess, illetve a bejárónő Barbiek. A lágyan lebegő hetvenes évek Jimmy Hendrix égisze alatt zajlottak, a kor szellemének engedve Barbie is beállt egy hippikommunába, és hatalmas virágokkal vadított, zsákszerű dresszt öltött. Húsz esztendeje a javak halmozása határozta meg hétköznapjait, némi takarékoskodásnak köszönhetően beruházott például egy Ferrarira. Mostanság pedig a szilikon meg a karrier a divat, hiszen Barbie elegáns kiskosztümjében leszerződött egy multinacionális céghez PR-menedzsernek.
Sajnos Magyarországot leginkább ez utóbbi széria hódította meg, pedig... Mondjuk az ötvenes évek elején a boltokba kerülhetett volna a traktoros Barbie, hogy az emancipáció jegyében mind a fiú, mind a lány kisdobos pajtások igényeit kielégítse. Később a bokáig érő mongol bőrkabáttal álcázott ávós Barbie őrjíthette volna meg a gyerekeket, kiegészítőként nagy, fekete, Pobeda márkájú gépkocsival. A hatvanas évek a harckocsizó Barbie jegyében teltek volna el: megkapó, amint a tank tornyában ücsörgő parancsnok Barbie egyik kezében Kalasnyikovot, a másikban pedig hazacímzett Üdvözlet Prágából képeslapot lenget. Az ezerkilencszázhetvenes esztendőket a babaházat helyettesítő legvidámabb barakk, illetve a bogrács mellett piknikező hétvégi Barbie jelképezné, ráadásul a mi Barbienk 1985-ben egy szürke Trabant személyében hozzájuthatott volna élete első autójához. Az idei karácsony slágere pedig a hajába kacéran szegfűt tűző, video-sajtókonferenciára siető lobbi-Barbie lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.