A Szonda Ipsos esete az MSZP-vel

Kovásznai Tamás
2002. 02. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néha, nagy ritkán valódi igazgyöngyre akadni a magyar sajtó végtelen óceánjában. Szó szerint idézem, hogy mit olvashatott a február 14-i Magyar Hírlap 5. oldalán az, aki még kézbe veszi ezt a lapot. „Budapest: 15 százalékkal vezet az MSZP. A Szonda Ipsos januári adatai szerint a biztos pártválasztók között Budapesten az MSZP támogatottsága 46 százalékra nőtt, míg a Fidesz–MDF-é 31 százalék – közölte a szocialista párt fővárosi elnöke. Ezt lapunknak a közvélemény-kutató cégnél megerősítették.”
Nocsak. Az MSZP fővárosi elnöke – ne hagyjuk titokban a tiszteletre méltó úriember kilétét: Mandúr László – felcsapott a Szonda Ipsos szóvivőjének. Ő jelenti be a Szonda korábban sehol nyilvánosságra nem került kutatási eredményeit. Olyanokat, amelyeket azután „a cégnél megerősítenek”.
Kovács László is kiszaladt Brüsszelbe a minap, hogy gyorsan eldicsekedjen a kormány tárgyalópartnereinek: a Szonda Ipsos szerint a szocialisták vezetnek. Nyilván azért tette, hogy ezzel is erősítse az ország kormányának tárgyalási pozícióit. Azután néhány napra rá tényleg megtudtuk, hogy a Szonda Ipsos szerint a szocialisták vezetnek. Egek! Hát ez meg hogy van? Csak nincs valamiféle összejátszás Mandúr budapesti szocialista elnök, Kovács szocialista országelnök és a Szonda Ipsos között?
Nem. Ez lehetetlenség.
Megmondta Kovács szocialista országelnök is, hogy ő csak egyedül a Szonda Ipsos adatainak hisz. A többi, az mind csaló az utolsó szálig. A Baja Ferenc szocialista kampányfőnök is kijelentette, hogy az egyetlen hiteles közvélemény-kutató széles e honban a Szonda Ipsos. Juhász Ferenc szocialista korifeus is odanyilatkozott, hogy aki nem azt mondja, amit a Szonda Ipsos mond, az csal és hazudik. Egyszóval a szocialistákkal való bármifajta összejátszás egy ilyen, minden szocialisták által az egyetlen üdvözítőnek és igaznak elismert cég esetében teljességgel kizárt és lehetetlen.
Már csak az a kérdés, hogy akkor honnan tudja a Mandúr, amit rajta kívül senki más nem tud, és amit azután „a cégnél megerősítenek”. És honnan tudja a Kovács napokkal előbb azt, amiről a földi halandók csak később értesülhetnek. Meglehet, a titok örökre titok marad. Hacsak meg nem szólal a kétségbevonhatatlan hitelességű, és konokul mindig – 1998-ban is! – szocialista győzelmet jósló Szonda Ipsos. Hogy magyarázatát adja eme furcsaságoknak.
Biztosan tévúton jár, aki a jelenségek okát abban keresi, hogy a Szonda Ipsos vezetője, Levendel Ádám oszlopos tagja Medgyessy Péter kampánycsapatának. Ezután már mindig a szocialista párt tisztségviselői fogják nyilvánosságra hozni a Szonda Ipsos eredményeit? Úgy, ahogy az a kampánytervben előre le van írva? Vajon a tizenöt százalékos MSZP-vezetés után mi a következő szám a szocialista kampánytervben? Húsz százalék? Huszonöt? Száz? Még ennél is több?
Érdeklődve várjuk a folytatást. Lesz. A gátlástalanság ugyanis határtalan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.