Egy hajdanvolt március elfeledett tüntetései

2002. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vette el minden fiatal forradalmaskodó kedvét az 1972. március 15-i rendőri brutalitás. Március 21-re újabb demonstrációt hirdettek a szervezők. (Hogy kik voltak ők, sajnos, nem tudom.) Annyit tanultak vagy tanulni véltek 15-i tapasztalatukból, hogy a belváros nyilvánossága agresszív megnyilvánulásokra készteti a hatalmat, ezért egy viszonylag félreeső helyen, a hűvösvölgyi nagyréten akarták megtartani a spontán megemlékezést. Persze a rendőröknek ez a helyszín sem volt kedvére, ezért hatalmas erőkkel lepték el a népszerű kirándulóhelyet. A rendfenntartó alakulatok három gyűrűt vontak a terület köré. Legkívül riadóautók cirkáltak, az erdős-bokros részen kutyás egységek lapultak, jól láthatóan, míg magát a rétet legalább száz fakabát vette körül. A fiatalok nagy részének hátán még ott sajgott a hat nappal korábbi gumibotozás sebe, nem csoda, hogy többségük visszafordult. Talán 100-150 olyan „őrült” akadt, aki nagy bátran bemerészkedett a csapdába. Ebben a helyzetben közös demonstrációra nem is került sor. A fiatalok kisebb csoportokra szakadtak, s mint afféle békés kirándulók, piknikezni kezdtek. Csendben beszélgettek, énekelgettek, szavaltak egymásnak, akadtak olyanok, akik focival adóztak a Tanácsköztársaság emlékének. Az unatkozó rendőrök meg serényen visszarugdalták az elgurult labdát. Az idillikus nyugalom nem tartott sokáig, mert a kora délutáni órákban hat autóbusz gördült be a rétre, azokból KISZ-aktivisták rajzottak ki, megrohamozván a kulturáltan beszélgető csoportokat azzal, hogy vitatkozni akarnak. Hat autóbusznyi Lendvai Ildikó- meg Szekeres Imre-szerű ifjú buzgalmár nagyobb hatással volt, mint a legkegyetlenebb rendőrattak, mert a tüntetők nagyjából fél percen belül páni sebességgel elhagyták a rétet. Csak néhány, megalkuvásra hajlamos forradalmártanonc maradt a helyszínen, akik számtalan korsó sör fejében meghallgatták a KISZ-esek ütődött érveit. Szó, ami szó, ez az 1972. március 21-i tüntetés nem volt egy történelmi jelentőségű esemény, az összképe inkább mosolyogni való, semmint tragikus, talán érthető, hogy a korszakkal foglalkozó szakirodalom teljesen megfeledkezett róla.
Készülőben volt azon a napon egy másik demonstráció is. A városligeti Tanácsköztársaság- emlékműnél akartak összeseregleni azok, akik a március 15-i felvonulás nemzeti, hazafias jellegét visszataszítónak és elítélendőnek találták, s a proletár internacionalizmus jegyében egy ellentüntetést kívántak szervezni. Szerették volna megmutatni, hogy a magyar ifjúság nemcsak magyar érzelmű, hazaszerető „nacionalistákból” áll, akad közöttük egészséges szemléletű maoista, trockista, anarchista és más hasonszőrű ultrabalos is. A rendőrség ezt a megmozdulást sem szívelhette, ezért hatósági engedély hiányában a „tömegdemonstrációt” az utolsó pillanatban lefújták, s csak egy árva lélek maradt a szobornál, ő is azért, hogy hazaküldje az arra tévedőket. Demszky Gábornak hívták a mozgalom eme derék harcosát. A politikailag műveletlen rendőrök azonban őt is elvitték, nyilván azért, mert jelenléte megbontotta a szobor művészi harmóniáját.
Ugyanez a Demszky Gábor néhány nappal ezelőtt a Petőfi-szobornál elvisított ünnepi szónoklatában az 1972-es és ’73-as tüntetőkre hivatkozott mint az örök szabadságvágy egykori megtestesítőire. Nem kellett volna. Nem Demszkynek való, hogy azokra emlékezzen, akik a magyar szabadságért és függetlenségért léptek fel. Aki ellentüntetést szervezett, az jobb, ha csendben marad. Demszky ünnepeljen csak azzal a társulattal közösen, amelyik annak idején meggumibotoztatta, lecsukatta a fiatalokat. Emlékezzen meg róluk, dicsérje az ő hősiességüket. S ha már saját múltját elfelejti, legyen oly kedves és felejtse el azokat is, akik harminc évvel ezelőtt a nemzet szabadságáért tüntettek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.