A szocialisták és a „szélsőjobb eszközei”

Haklik Norbert
2002. 04. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy héttel ezelőtt, azt követően, hogy százezres tömeg hallgatta a Testnevelési Egyetemen a miniszterelnököt, Kovács László „hatalma elvesztésétől rettegő diktátornak” nevezte Orbán Viktort. Pedig a retorikájukban a ráolvasásokat („hanyatlik a gazdaság”, „csökken az életszínvonal” stb.) és a kormánypárt politikusainak diabolizálását ötvöző ellenzéki frontemberek ekkor még csak sejthették azt, ami szombaton bizonyossággá vált. Mérvadó becslések szerint egymillió ember gyűlt össze a Kossuth téren azért, hogy támogatásáról biztosítsa a Fidesz– MDF-kormányt, valamint az általuk képviselt, a polgári értékrend mentén folytatott politikát.
Persze már a szombati összejövetel meghirdetése után munkába léptek az ellenzéki lapok főfoglalkozású riogatói. Többek között azt is megtudhattuk uszító hangvételű irományaikból, hogy „a nácibeszéd ebben a pillanatban nem veszély, hanem tény”, és Orbán Viktor „a szélsőjobb eszközeihez nyúlt”, amikor „az utcára vitte a politikailag felhevült tömegeket”.
Ismét rövidnek bizonyult szocialistáink és szabad demokratáink emlékezete. Legalábbis túl nagy feladatnak bizonyult memóriájuk számára, hogy felidézzék, milyen rendezvénynek is adott otthont éppen a Kossuth Lajos tér március 23-án, napra pontosan három héttel a hétvégi Fidesz-MPP–MDF nagygyűlés előtt.
Lapunk március 25-i számában Kampány jótékonysági koncertnek álcázva címmel adott hírt a Koncert a köztársaságért című rendezvényről, amely természetesen a legkevésbé sem volt kampányrendezvény, hiszen nem az MSZP, és nem is az SZDSZ szervezte, hanem a pártatlanságáról oly híres Otthont Magyarországból Összefogás. Persze a koncert valóban jótékonysági céllal jött létre – ezt mi sem bizonyíthatná jobban, mint hogy a rendezvény kezdetén legalább háromfős tömeg osztogatott a közönségnek olyan postautalványokat, amelyek segítségével az Éhező Gyermekek Alapítvány javára adakozhattak a jelenlévők. Az csupán apró szépséghibának tekinthető, hogy a koncertet tízmillió forinttal támogatta a főváros szabad demokrata vezetésű önkormányzata. És persze az is csak a puszta véletlennek, illetve Sub Bass Monster, Gerendás Péter, a Pa-Dö-Dő és a Republic együttes roppant nagy népszerűségének tudható be, hogy Medgyessy Péter, Göncz Árpád, valamint Kovács László mellett Enrique Baron Crespo, az Európai Szocialista Pártok elnöke is ott csápolt a közönség soraiban, miközben a színpad melletti kivetítőkön olyan pártsemleges és mindenféle kampányjellegtől mentes szlogenek váltották egymást, mint: „Magyarország nem királyság, hanem köztársaság”, „Ne szavazz a kirekesztőkre” vagy „Ne szavazz a gyűlöletbeszédre”. És nyilván az is csak véletlen, hogy a fellépőket olyan köztudottan független személyiségek konferálták föl a színpadra, mint Jancsó Miklós vagy Juszt László.
Ebből is kitűnik, hogy a magukat „kormányváltónak” nevező erők mennyire ügyelnek arra, nehogy az utcára vigyék a tömegeket. Vagy netán mégis azt bizonyítaná mindez, hogy a felettébb eurokonform és extremitásoktól mentes szocialistáktól sem áll távol a „szélsőjobboldali eszközök” használata? Egyébként a szocialisták péntekre ismét öszszejövetelt szerveznek. Mivel ők a világért sem vinnék utcára a „politikailag felhevült tömegeket”, az ötvenes években porig rombolt Regnum Marianum templom egykori helyének szomszédságába, a Városligetbe várják „előmajálisra” a „szervezett dolgozókat”, nem kampánycélokból, mindössze a végett, hogy „demonstrálják a munkavállalók és a szocialista párt együttműködését”. Talán még sör és virsli is lesz. A szocialisták, ahogy a Népszabadság írja, ötvenezer embert várnak a rendezvényre. Mi szombaton ennél jóval többen voltunk. És most vasárnap is jóval többen lehetünk, mint ők. Csak fel kell állni, és el kell menni szavazni. Ennyire egyszerű.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.