Egy dokumentumfilm utóélete

–
2002. 04. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Népszabadság április 24-i számában megjelent egy cikk, amelyre a személyemet és munkámat ért méltatlan támadás miatt szerettem volna válaszolni. Sajnos az országos napilap nem tette lehetővé, hogy megvédjem magam. Soraimat még az olvasók oldalán sem engedték megjelentetni. Így megragadom a Magyar Nemzet nyújtotta nyilvánosságot.
*
Riportfilm már régóta nem kapott akkora nyilvánosságot a közszolgálati televízióban, mint az április 19-én este megtörtént, az m1-en sugárzott A Medgyessy-kampány címmel. A negatív ingyenreklám – amit mint alkotó szívesen elhagytam volna – meg is hozta eredményét: rekordnézettséget hozott a film.
Jól értesültek már napokkal a bemutatás előtt álhíreket, rágalmakat terjesztettek róla, mások tudni vélték, hogy na, itt most lelepleződik M. P. Gondolom, sokaknak okozott csalódást a film, mert benne politológusok, szociológusok értekeztek, már-már nehezen emészthető, egyetemi szintű nyelvezettel. Sehol egy kacsa, rémhír, nagy leleplezés. Kínos ez az MSZP-nek, mert közleményével lejáratta magát: ők előre tudni vélték, hogy ez a film csak rágalmazó lehet. Nem könnyű ebből kievickélni, folytatni kell tehát a támadásokat – ha van rajta sapka, nincs rajta sapka alapon. Most úgy is az MTV a célpont.
A baj csak akkor van, ha ehhez egy politológus is nevét adja. Nem jó, ha feledékenysége következtében félretájékoztatja a közvéleményt és a politikusokat.
A Kovács László szocialista pártelnökkel készült szerdai interjúban az MSZP elnöke kész tényként fogadja el (Kéri László nyilatkozata alapján), hogy a megszólaló politológusnak „el sem árulták a szerkesztők”, milyen összeállításban szerepel majd.
Nos, ez nem igaz. Kérit pontosan tájékoztattam: előbb telefonon, majd személyesen (erre tanúm az egész stáb!) arról, hogy milyen összeállításban szerepel, kik szólalnak meg a filmben stb. Ugyanúgy informáltam őt, ahogy a többi megszólalót: Török Gábort, Hankiss Elemért, Lakner Zoltánt és Fűrész Gábort. Amit Kéri László nyilatkozott, sértetlenül került adásba. Úgy, ahogy ebben megállapodtunk. Szó sincs tehát csőbe húzásról, „aljas” riportról. Negatív kampányfilmnek pedig végképp nem lehet nevezni ezt a negyven percet, amely nem Medgyessy Péter életútjáról, hanem kampányának technikájáról, fordulatairól szólt – független kritikusok szerint is – tárgyilagosan. Szakmai elemzéseket, kritikákat és pozitívumokat pedig kizárólag a politológusok fogalmaztak meg benne – így Kéri László is. A körülbelül 7 perces interjúját teljes terjedelemben adtam közre, manipuláció nélkül. Előbb kellett volna meggondolnia magát, hogy ad-e nyilatkozatot, sajnálom.
Más kérdés, hogy a választási kampány végére kialakult, már-már hisztérikus állapotok nem használtak a film fogadtatásának, megítélésének. Két nappal a film sugárzása előtt elképesztő támadások értek. A „rágalmazó” filmről szóló hamis híreket napokig harsogta a Klub (kampány-) rádió, amely csak az után változtatott híradásán, miután felhívtam a szerkesztőséget. A hétfői Bolgár-műsorban pedig a korábban már félretájékoztatott hallgatók aztán bátran mocskolhattak tovább. Erre erősített rá Kéri László, aki hirtelen elfelejtette, hogyan készült az interjú. Kár.
Döbbenetes számomra, hogy magyarázkodnom kell. Aki látta A Medgyessy-kampány című negyvenperces riportfilmet, az tudja, miről beszélek. Ami elszomorít: Kéri László mosakodása. Méltatlannak érzem részéről, ahogy magyarázkodásával simulni igyekszik a régi-új hatalomhoz. Csak nem értem, miért.
Elképesztő az is, hogy a szocialisták elnöke, Kovács László arra szólít fel: mondjak le. Miről is? Mint a Magyar Televízió műsorkészítője forgattam ezt a filmet, és nem mint közművelődési főszerkesztő. Alkotó ember lévén vissza kell utasítanom azt, hogy bárki bármikor korlátozhassa alkotások megszületését. Különösen érvényes ez pártvezetőkre. Hasonló szereptévesztésbe esik Pető Iván SZDSZ-ügyvivő, aki már „futni hagyni” kifejezést is használ a csütörtöki Népszabadságban. Hozzátartozik a valósághoz, hogy mindkét pártvezetőt ügyesen manipulált kérdésekkel provokálták a cikk szerzői. De ez nem változtat azon a szomorú tényen, hogy a leendő koalíció vezetői úgy gondolják, az ő kompetenciájuk az, hogy beleszólhatnak a Magyar Televízió belső ügyeibe, alkotók munkájába.
Dézsy Zoltán, MTV

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.