Egy volt ünnepnap margójára

Tamáska Péter
2002. 04. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fura egy dátuma krónikáinknak április 4-e. S ha az ember felüti a történelemkönyvek lapjait, ugyancsak elcsodálkozik, hogy az ország német megszállása (március 19.), a magyar kommün (március 21.) és április 4-e olyan időszakaszba esik, amelyet legnagyobb nemzeti ünnepünk, március idusa és április
11-e, március legfontosabb eredményei királyi szentesítésének időpontja határol. Mintha egy felsőbb kéz keverte volna egymás mellé a rossz és jó forradalom, a mélybe zuhanás és a felemelkedés kártyáit.
Mert április 4-e valóban egy rossz, felülről indított, szereplőit tekintve orosz listán kiválasztott forradalom kezdetét jelentette, amely rövid idő alatt letörte s ledöntötte mindazt, ami addig a nemzet társadalmi, vallásos és politikai életének a lényegét tette. A háborút nem látott nemzedék számára aztán a kádári időkben vurstlis ünnepnap lett, munkahelyi jutalmakkal, kis világossal és délceg virslivel, amelyek gondolata már a díszszemle alatt is megmozgatta a kisember nyálkiválasztó s megbocsátó reflexeit.
Miről nem illett beszélni sörözés mellett? Például arról, hogy Budapestet nemcsak a német csapatok védték hősiesen, s hogy Malinovszkij és Tolbuhin marsallok hadműveleti naplói szerint a magyar határt elérve az oroszok meglepve tapasztalták, hogy a magyar csapatok küzdőszelleme érezhetően megnőtt: Tordánál Dálnoki Veress második hadserege addig tartóztatja fel a Észak-Erdélyt elözönlő szovjet és román csapatokat, amíg sikerül kivonni a bezárulni látszó gyűrűből a német és magyar egységeket s a menekülő polgári lakosságot. Debrecennél Guderián páncélosait magyar gyalogság fedezi: a támadók ismét súlyos időveszteségbe kerülnek. Malinovszkij – akinek csapatai tatárként dúlják végig az Alföldet – kifullad, nem tudja Sztálinnak tett ígérete szerint november 7-re menetből bevenni a magyar fővárost. A sors iróniája, hogy a város magyar parancsnokát, Hindy Iván vezérőrnagyot kivégzik, míg Pfeffer-Wildenbruchot, a német főparancsnokot csak tanúként hallgatják ki a Népbíróságon.
Nem illett beszélni arról sem, hogy még a szövetséges haditudósítók is Sztálingrádéhoz hasonlították Budapest védelmét. Arról sem, hogy amennyiben a szovjet csapatok végigrohannak az országon, nyitva előttük az út Bajorországig s a kommunista partizánok földjéig, Lombardiáig. Milyen sors várt volna akkor Nyugat-Európára? (A szovjet tábornokok még 1985-ben is újra és újra átdolgozták elképzeléseiket, hogyan rohanhatják le világháború esetén Magyarországról támadva Olaszországot.)
Az 1940-ben és 1942-ben is majdnem fegyveres konfliktushoz vezető román–magyar ellenségeskedést is kiiktatták a közbeszédből. Hogy 1944–45-ben aztán lejátszódott a kétszer is elhalasztott román–magyar háború, arról csak Romániában lehetett hallani és olvasni. Ilie Ceausescu, Constatiniu és Ionescu Kétszáz nappal korábban című munkájukban – amelynek alcíme Románia szerepe a második világháború megrövidítésében volt, s amelynek beköszöntőjét maga Nicolae Ceausescu jegyezte – az áll, hogy a hazánkban bevetett román erők létszáma legalább 210 ezer főt tett ki, s veszteségük 42 266 katona volt. A hatalmas, egyötödnyi veszteség indoka: román vérrel visszaváltani Észak-Erdélyt.
Molotov szovjet külügyminiszter tudta, hogy nemcsak a románok, mi is kerestük a háborúból való kiugrás lehetőségét. A moszkvai diplomaták azonban machiavellista játékot űztek. Nemhogy nem egyeztettek a két ország között – mint ’40-ben és ’42-ben Hitler diplomatái –, hanem tudatosan készítették elő a nemzetiségi kérdések megoldhatatlanságára apelláló békét, a Pax sovieticát Közép-Európában: Horthy fegyverszünetkérését négy nappal annak érvénybe lépte s proklamálása előtt hozta nyilvánosságra s adta így a németek tudtára a moszkvai rádió.
A magyar tisztikar ebben a helyzetben úgy döntött, hogy tovább harcol. Mintha megérezte volna, hogy miképp 1849-ben, az ellenük fordult szomszédok ugyanabban a „jutalomban” fognak részesülni, mint amit mi büntetésként kapunk. Különben is, hogy lehetett volna – mint a fegyverszüneti egyezmény előírta – Trianonért és az 1937-es határokért becsülettel harcolni?

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.