Fogadás balról a szavazás éjszakáján

2002. 04. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először azt hittem, rosszul látok, amikor megpillantottam néhány prominens nagykövetet a választások éjszakáján leginkább ünnepelők között. Szemmel láthatóan nem csupán a kíváncsiság, az információéhség hajtotta őket a helyszínekre. Az arcokra volt írva, hogy nem véletlenül voltak éppen akkor és ott, ahol voltak. Bizonyára meglátogatták a Millenáris Parkot is, csak valahogy leragadtak a Gizella úton. Hiába, a jókedv, a hangulat, az ingyen pia… Mellesleg, ha már ott voltak, akkor úgy éjjel 11 óra tájban – amikor Orbán Viktor megjelent a képernyőn – élőben tapasztalhatták meg az „egyetlen európai erő” híveiből felbugyogó gyűlöletet. Gondoltam, ez a kis félrelépés, a korábban is félre-félrecsúszó álarc ily látványos eldobása legalább ezért megérte, még ha ez ellen nem is fognak tiltakozni a hölgyek és urak.
Már épp elfelejtettem volna mindezt, amikor úgy másfél nap múlva a listán győztes párt magához hívta az Európai Unió és a NATO tagországainak hazánkba akkreditált nagyköveteteit. Micsoda illetlenség ilyen kellemetlen helyzetbe hozni ilyen szoros versenynél, két héttel a végeredmény előtt a nyugati demokráciák képviselőit! – villant fel azonnal bennem. Kételyeimmel azonban egyedül maradtam, hiszen majd mindannyian ott feszítettek a zavartság legkisebb jele nélkül e Köztársaság téri fotón, amelynek a címe a katonai zsargonból kölcsönözve az lehetne: Fogadás balról. Az amerikai nagykövet asszony, Nancy Goodman Brinker a fő helyen hallgathatta Kovács Lászlótól és Medgyessy Pétertől, hogy „az MSZP ereje az európai típusú szociáldemokrata felfogásban rejlik”. Hát igen, sóhajthattak magukban megkönnyebbülve a demokráciánkért, mint mondták, valójában azonban inkább valami másért már hónapok óta aggódó nyugati diplomaták. Brinker asszony is igazolva látta például az oly megnyugtatóan szürke szocialista miniszterelnök-jelölt hálás mosolyában, hogy ő még ide sem ért a Duna partjára, és már akkor megmondta, a magyar politikai elit köreiben bizony jelen van az antiszemitizmus.
A nagykövet asszony szétáradó mosolyát azonban igencsak lehervaszthatta volna, ha tudja, jó néhány honfitársa is úgy gondolja, hogy ebben a pillanatban nem egy pártszékházban az ő helye. Ron Paul, a kongresszus és a külügyi bizottság tagja például egy minap adott interjúja alapján ítélve bizonyára figyelmeztette volna George Washington búcsúbeszédére, amelyben a jeles államférfi röviden arra intette az Egyesült Államokat, hogy óvakodjon beavatkozni mások belügyeibe. Az amerikai képviselő feltehetően neki is elmondta volna, hogy országuk problémái közül nem egyet okozott e tapintatlanság. Így az, hogy demokratikusan megválasztott államokat támad Amerika valós vagy vélt hiányosságaik miatt. Bizonyára arra is rámutatott volna, hogy e beavatkozást általában nemzetbiztonsági okokkal indokolják, bár mindez csak eltereli a figyelmet a valódi, legfőképpen kereskedelmi okokról. (Hát igen, azok a fránya F–16-osok!) Kicsit bepillantva a magyar valóságba, Ron Paul azt sem felejtette volna el megemlíteni, hogy milyen gyakran befolyásolják az amerikai külpolitikát bizonyos csoportok olyan okokból, aminek szintén semmi köze az ország biztonságához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.