Zsanérpárt? Melyik?

2002. 04. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikában nincs lehetetlen – nehéz e klisére nem gondolni Peter Ulramnak, az ismert osztrák politológusnak a vezető osztrák lapban, a Die Pressében megjelent fejtegetésére, amely szerint az SZDSZ „zsanérpárt”, amelynek segítségével annak a nagy pártnak az ajtaja nyílik meg Magyarország kormányzására, amelyhez a szabad demokraták pártja zsanérnak ajánlkozik.
Ulram ötlete azonban kissé merésznek tűnik, hiszen ha Magyarországon van párt, amelyre a polgári oldalon semmiféle fogadókészség nincs és morálisan teljesen elfogadhatatlannak tekintik, az a szabad demokraták pártja.
Az érzés kölcsönös.
De vajon a „zsanérpárt” fogalma nem alkalmazható egyáltalában a mai magyar parlament egyetlen pártjára sem?
Vajon nem képzelhető el az MDF „zsanérsága”? Az MDF-é, amelynek egyes volt tagjai – akár megengedhetetlen naivitásból, akár egyéb számításból – hajlandóak voltak aktívan elősegíteni a polgári oldal választási vereségét?
Az MDF, amelynek vezetője, Dávid Ibolya az OVB 8:4 arányú döntését megelőlegezve állt a 8-hoz, sietve úgy értékelve a töredék szavazatok számolásának helyességét megkérdőjelező állampolgári beadványt, amely aztán a beadványt elutasító OVB-tagok véleménye is lett? Miért kellett Dávid Ibolyának ebben az ügyben egyáltalában megszólalnia? Neki, akinek erős zavart keltő, korábbi „békejobb” kezdeményezéséről Orbán Viktor és csapata a budapesti plakátokról szerzett először tudomást?
Vajon elképzelhetetlen-e a jelenlegi MDF minden egyes tagjáról, hogy egy minisztériumért ne lenne az MSZP zsanérja, ha a posztkommunisták az SZDSZ követeléseit túlzottan arcátlannak találnák? Vagy akár anélkül is?
Az MDF esetleges átlépése katasztrofális következményekkel járna a jobboldal egységére, mert a polgári oldalt egy pillanat alatt megosztaná – ha nem is középen, de alaposan. Az MSZP – ha az SZDSZ helyett az MDF-et emelné be a kormányzásba – egy kis trikolór púdert is kapna, amely alatt privatizálnák elpirulásra amúgy sem hajlamos, szürke arcú apparatcsikok a megmaradt állami vagyonból mindazt, ami mozdítható. Úgy, ahogy az őket eredetileg hatalomra juttató, nálunk azonnal zabrálásra berendezkedett szovjet hordák tették a magyar polgárok vagyonával.
A közkeletű felfogással ellentétben nem igaz, hogy a politikában nincs lehetetlen. Szingapúrban nem győzhetnek liberálisok, Karintiában sem azok, akik az emberi jogokat lábbal tiporják, és a Közel-Kelet országaiban sem kerülhetnek most hatalomra mérsékelt pártok. Az MDF zsanérszerepe azonban a józan képzelet tartományain belül van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.