Magyarország újabb megerőszakolása

2002. 07. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi igazság, hogy ha belpolitikai problémáid vannak, akkor próbálj meg külpolitikai eredményeket felmutatni. Úgy tűnik, a megtépázott tekintélyű Medgyessy-csapatnak úgy kell a külföldi elismerés, mint egy falat kenyér. Ezért nem a sevillai EU-csúcson elért hatalmas eredményekről számolt be a megtestesült szakértelem társasága. Mint a KGB-vel szembeni magyar belügyi ellenállás agytrösztjétől megtudtuk, néhány nyugati politikus – köztük a brit miniszterelnök és a német kancellár – megveregette Medgyessy Péter vállát. Amúgy Gerhard Schröder megértő gesztusa nem okozhat komoly meglepetést azoknak, akik tudják: az SPD-nek mindmáig komoly problémát jelent, hogy számos vezető politikusa – Karl Wienandtól a közelmúltban visszavonult brandenburgi miniszterelnökön, Manfred Stolpon keresztül az egykori schleswig-holsteini miniszterelnökig, Björn Engholmig – került Stasi-ügynöki gyanúba. Nem véletlenül mondta az NDK-s felderítés egykori vezetője, Markus Wolf, hogy a daliás időkben az övéjük volt a nyugatnémet Bundestagban a második legnagyobb frakció.
Ez a valóban korszakos eredmény – a vállveregetés – okozhatta, hogy a hivatalból ellenzéki, mindent lélegeztetőgépben mérő fősodratú média most már nem követeli a kirándulás költségeinek megtérítését. Az a tény, hogy az állam- és kormányfők a nyilvánosság előtt nem vetették fel, hogy D–209 mondjon le, elsődlegesen diplomáciai érzékük jele, továbbá annak egyenes következménye, hogy a tizenötökben már nem a Szocialista Internacionálé tagjai vannak többségben. Így már nem divat egyes tagországok kormányai ellen nemzetközi kampányt szervezni – még akkor sem, ha fenntartásokkal viseltetnek irányukban –, miként az történt anno Ausztria esetében. Érdekes lenne megtudni, hogy a szocialistáknak miként sikerül legyőzniük rendkívüli érzékenységüket, s szóba állniuk a korábban hevesen kritizált osztrák kancellárral vagy az olasz miniszterelnökkel. Egyébként hibás az a feltételezés, hogy a nyilvános megfeddés elmaradását úgy lehetne értékelni, mintha az EU meghatározó politikusainak ne lenne meg a véleményük a posztkommunista pártokról. Aki csak a CDU frankfurti kongresszusán tett megnyilatkozásokat figyelte – ahol szokatlanul világos nyelven mondtak véleményt a szocialisták és a posztkommunisták történelemhamisító kísérleteiről vagy a második világháború áldozatainak kettős mércével való megítéléséről –, az biztosra veheti: az európai jobbközép pártoknak D–209 ügyében is határozott álláspontjuk van.
Az Antall-kormány idejében a baloldali sajtó gyakran gúnyolódott arról, hogy a történészvégzettségű miniszterelnök a múltról tartott előadásokkal kívánta diplomáciai tárgyalásain partnereinek megvilágítani a magyar álláspontot. Nos, valószínűleg e rendhagyó történelemórák majd újrakezdődnek, ha – amint a kormányprogram írja – az új csapat ismét felpörgeti a magyar–orosz kapcsolatokat. Hiszen Putyin elnököt – s az orosz vezetésben nem őt egyedül – a szakmai kíváncsiság is hajtani fogja, hogy megtudja, miként sikerült a legendás kémelhárítónak évekig megakadályoznia beépülésüket a magyar Pénzügyminisztériumba.
A takarékosság jegyében más újítás is volt, amikor a stopposokat majdnem elhozta a szlovák kormánydelegáció Pozsonyig. Biztonsági kockázatot ez a közös repülőgép-használat nem jelenthetett, hiszen aki a KGB-t kijátszotta, annak a szlovák amatőrök csapata nem okozhatott gondot. Szimbolikus jelentőséggel bírt volna megvalósulása esetén a pozsonyi kormánygép igénybevétele. Hiszen akkor két egymást követő napon a magyar nép nagy barátait – előbb a politikailag haldokló Medgyessyt, majd a következő nap Hodzsa Milán szlovák politikus hamvait – szállította volna a repülőgép. Hodzsa 1918 utáni csehszlovák miniszterként elkövetett áldásos tevékenységét is részletesen dokumentálja Steier Lajos 1929-ben németül írott, Magyarország megerőszakolása címet viselő, ezeroldalas könyve a felvidéki magyarság kálváriájáról.
Ráadásul borítékolható a teljes nézetazonosság a gép utasai között a magyar nacionalizmus elítélésében és a kedvezménytörvény elvetésében. Röpdösés közben kikristályosodhatna annak feltételrendszere, miként kell helyesen szeretni a határokon túli magyarokat.
Medgyessy Péter vonatkozó téziseinek egy részét már nyilvánosságra hozta az erdélyi Krónika című lapban, amikor azzal vádolta az Orbán-kormányt, hogy a kedvezménytörvénnyel túlszerette a határon túli magyarokat. Úgy látszik, igazat mondott Mikulás Dzurinda, amikor április 22-i nyilatkozatában pusztán taktikai lépésként állította be az MSZP hozzájárulását a kedvezménytörvényhez. Ezt a feltevést látszanak alátámasztani a szocialisták titkos tárgyalásai szlovák testvérpártjukkal, s tény, hogy e súlyos kijelentést mindmáig nem cáfolta az MSZP. A nyomdafestéket tűrő szavakkal nehezen minősíthető fenti kijelentéssel többek között azt állítja a miniszterelnök, hogy a magyar szervezetek képviselői gyermekek, hiszen mindannyian hozzájárultak egy érdekeikkel ellentétes törvény elfogadásához. S a magyarországi választási eredmények ismeretében is hangot adtak azon véleményüknek, hogy nem látják értelmét a szocialisták módosítási javaslatainak. De végre itt van minden idők legerdélyibb miniszterelnöke – bocsánat, Bethlen István, elnézést, Teleki Pál –, aki elmondta Kolozsvárott és Nagyváradon, hogy mi a kisebbségi magyarság valós érdeke. Érdekes lenne megtudni, hogy erdélyi útja előtt Medgyessy Péter emlékezetébe idézte-e édesanyja történetét 1940-es felszabadulásáról. Amikor Budapestről Erdély fővárosába utazó emberek kívánták elmesélni a „bennszülötteknek”, hogyan kell ott és akkor helyesen magyarnak lenni. Medgyessyék hozzáállása a határon túli magyarok problémáihoz nem előzmények nélküli a magyar baloldal történetében, hiszen Jászi Oszkár, a dualista Magyarország nemzetiségi viszonyainak kérlelhetetlen kritikusa a húszas évek elején írott naplójában egyetlen szóval sem említette az utódállamok kisebbségellenes intézkedéseit, a magyarok és a zsidók elüldözését, vagyonukból való kiforgatásukat. Ezzel párhuzamosan belgrádi, bukaresti és prágai politikusokkal együtt bátran bírálta a magyar nacionalisták „borzalmas bűneit”, és biztosította arról a Nyugatot, hogy néhány hőzöngőt leszámítva a kisebbségi magyarok elégedettek a sorsukkal. Egyébként a megbeszélések a testvérpártoknál már évtizedek óta megszokott mederben zajlottak, elvtársi csók, teljes nézetazonosság, csodás víziók a jövőről. Úgy tűnik, ha a fene fenét eszik, akkor is sikerül átdolgozni a kedvezménytörvényt. Medgyessy Péter átvette A magyar–román stratégiai partnerség Európában a XXI. században című dokumentumot, ami az előbbiek ismeretében nagyjából azt jelenti, hogy Magyarországnak joga és kötelessége Románia ellenszolgáltatás nélküli diplomáciai támogatása.
A francia történelmet tanulmányozva végre megérthetjük – s tudjuk, e nyelv és kultúra ismerete elengedhetetlen volt a miniszterelnök fontos belügyi munkájában –, mit ért az MSZP az árkok betemetésén. A második világháború alatt a német birodalomhoz csatolt Elzász és Lotaringia lakóit, miként a luxemburgiakat is – így Jean-Claude Juncker miniszterelnök édesapját – besorozták a német véderőbe. 1945 után a francia állampolgárokká vált egykori Wehrmacht-katonák választhattak a kényszermunkatábor és a gyarmatokon letöltendő katonai szolgálat között. Jelentős részben ilyen „önkéntesekből” tevődött össze az ötvenes évek elején Indokínában harcoló francia hadsereg. E haderő altisztjét több száz vietnami hadifogoly kivégzése miatt hadbíróság elé állították. A bíróság előtt – eredményesen, hiszen végül felmentették – azzal védekezett, hogy gyenge francia nyelvismerete okán pusztán egy félreértés áldozata lett. Nevezetesen felettesétől azt a parancsot kapta, hogy a felügyelete alatt lévő hadifoglyokkal temessen be egy hatalmas árkot. Ő az utasítást úgy értelmezte, hogy a hadifoglyokat belelövette az árokba.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.