Egy jelentéktelen párt

Tihanyi Örs
2002. 08. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács László augusztus 29-én Balmazújvárosban egy szocialista kampányrendezvényen azt a furcsa kijelentést tette, hogy az SZDSZ polgármesterjelöltjére nem érdemes szavazni, mert az illető egy jelentéktelen pártot képvisel. Helyette azt ajánlotta a hajdúsági kisváros polgárainak, hogy voksoljanak inkább a szocialisták által támogatott független jelöltre. Az ominózus nyilatkozat felháborodást váltott ki az Új Generáció nevű szervezetnél, amely meglehetősen ingerült hangnemben válaszolt Kovácsnak. Emlékeztették a pártelnököt, hogy az MSZP a „jelentéktelen párt” nélkül soha nem alakíthatott volna kormányt, és így természetesen neki sem lett volna lehetősége arra, hogy elfoglalhassa a külügyminiszteri bársonyszéket. A szabad demokraták vezető politikusai Kuncze Gábor pártelnökkel az élen (egyelőre) nem kívántak reagálni a koalíciós társ sértő megnyilvánulására. Figyelemre méltó, hogy ez a sértés abban a városban hangzott el, ahol az áprilisi választásokon az SZDSZ az országos átlagnál jobb eredményt ért el: képviselőjelöltjük, Gál István április 7-én 22,6 százalékos eredményt produkált, és a harmadik helye annyira értékesnek bizonyult, hogy a két párt közötti alku alapján visszaléptették a javára a második helyen álló, 32,77 százalékos eredményt elérő MSZP-jelöltet. Végül a második fordulóban mindössze százharminc szavazattal kapott ki a szabad demokraták aspiránsa a Fidesz–MDF közös jelöltjétől. Szintén fontos az is, hogy Gusztos Péter, a Kovács László ellen tiltakozó szervezet vezetője azok közé tartozott, akik az SZDSZ-frakcióban megvonták a támogatást Medgyessy Pétertől a D–209-es ügy kirobbanását követően.
Fura szituáció alakult ki, mivel az Új Generációnak – úgy tűnik – igaza van: ha az SZDSZ, mint „jelentéktelen párt” nem lépi át az ötszázalékos parlamenti küszöböt, és nem támogatja teljes mellszélességgel a szocialistákat a jobboldal ellen, akkor ma is Orbán Viktor lenne a miniszterelnök. Amennyiben Medgyessy Péter kémelhárító múltjának napvilágra kerülésekor nem áll ki a szabad demokrata frakció többsége a kormányfő mellett, akkor ma már csak ügyvezető kormánya lenne az országnak. Sokféleképpen lehet minősíteni az SZDSZ-t, és teljes joggal föl lehet nap mint nap háborodni képmutató politikai stílusuk miatt, de egyet nem szabad elfelejteni: bár a tavaszi választásokon tovább csökkent a párt szavazóbázisa, de jelentéktelennek így sem nevezhető. A pillanatnyi erőviszonyok szerint ők képezik a törvényhozásban a mérleg nyelvét a két nagy politikai tömb között. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a budapesti főpolgármesteri székre is a „jelentéktelen párt” jelöltje a legesélyesebb. Egyetlen számottevő kihívója a polgári erők által támogatott Schmitt Pál. A Placido Domingo áriaestjétől a dunai gátakig szinte minden tévékamerák által látogatott helyet végigvizitáló exúttörő, Gy. Németh Erzsébet pillanatnyilag csak arra tűnik alkalmasnak, hogy Csurka Istvánnal mérkőzzön meg a harmadik helyért.
Bár a közvélemény.kutató intézetek szerint a szocialisták manapság jól állnak, de ez a népszerűség nagyon könnyen elillanhat, különösen akkor, ha nem veszik komolyan a koalíciós kormányzás néhány íratlan alapszabályát. Azt pedig észre kell venni, hogy az SZDSZ súlya egyes térségekben nagyobb, mint az Országgyűlésben, ez pedig némileg fékezheti a szocialisták törtetését. Ezért amennyiben a két kormánypárt között néhány településen megromlana a viszony, akkor ez jó esélyt kínálna a polgári erők számára. De ezt csak egy egységes jobboldal ragadhatja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.