Kijut a lóból

Hommer Tibor
2002. 08. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este közvetítette a Eurosport a brit Hicksteadből a Nemzetek kupáját. A lovassportok őrültjeinek nem kell külön magyarázatot fűzni a díjugratógálához, olyan ez, mint focirajongóknak egy vb-elődöntő. Ilyenkor megszűnik a világ, nem zuhannak le repülők és tőzsdemutatók, nem siklanak ki vonatok, egy a lényeg, hogy a vizes akadály után a világ élmezejébe tartozó díjugratók képesek-e összeszedni annyira a lovakat, hogy ne romboljanak bele a magas kerítésbe. Ez élet-halál kérdése. Nincs sunyibb dolog, mint a négyméteres vagy annál is hosszabb lapos vizes akadály mögé közvetlenül egy magas falat emelni. Jól kitalálták ezt a hicksteadiek, izzasztottak lovat, lovast. Izgalmas verseny volt, a német csapat győzött.
Idehaza a hétvége ígérkezik rendkívül izgalmasnak. Lovas legyen a talpán, aki képes megszervezni az életét. Egyenesen tragikus helyzet állt elő, nem győzöm leplezni a boszszúságomat. Mondom miért: tegnap a Tatterban (a Nemzeti Lovardában) kezdődött el s tart vasárnapig a díjugrató Világkupa újabb fordulója, megfűszerezve a Nemzetek Díjával. Mától, szintén vasárnapig, Zalalövőn a Magyar ló ünnepét tartják, amit szintén nem szabad kihagyni. Igen ám, csak hogy még bonyolultabbá váljék a helyzet, Akasztón Denis Schulz osztrák westerntréner tart bemutatóval egybekötött kurzust szombaton és vasárnap – igaz, ő mindennemű szakszövetségtől függetlenül. De akkor is: hány felé szakadjon az ember?
Miközben azért panaszkodik a hazai, mellesleg ezer érdek mentén szétszabdalt szakma, hogy a magyarok, a hajdani lovas nemzet vajmi kevés érdeklődést mutat a lovak, a lovaglás iránt. Mi pedig azt mondhatjuk a szervezőknek, hogy egymás és a közönség iránt mutatnak vajmi kevés érdeklődést, szerencsésebb lenne, ha a sopánkodás és a rivalizálás helyett alkalmanként megtekintenék egymás határidőnaplóját s nem szerveznének egymás és a közönség ellenében. Szó se róla, izgalmas ez a fajta vetélkedés is, viszont a hicksteadi élményekkel ellentétben ezt csak kesernyés szájízzel szemlélhetjük. Zalalövő, a Nemzeti Lovarda vagy Akasztó – valami pótolhatatlanul kimarad az életünkből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.