Kampányrajt és összefogás

Szûcs Ervin
2002. 09. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óriásplakáton három mosolygó ember: Medgyessy Péter, Kovács László és Gy. Németh Erzsébet. Csupa derű, öröm sugárzik az arcukról. Bennem azonban apró kicsi görcsök munkálkodnak. Mitől is kellene nekem (nekünk) örülni e „csodahármas” láttán? Mit várhatok én, a budapesti polgár tőlük? Szerintem ugyanazt a korlátolt, szervilis és főleg átrázó politikát, amelyet országosan is tapasztalunk. Csakhogy Gy. Németh lehet, hogy néhány nap vagy hét múlva már nem fog ennyire mosolyogni. Mert, mint az várható, a csuda tudja, hol megkötött megállapodás szerint Demszky Gábor javára fog visszalépni – bár lehet, hogy nagyhatalmú alpolgármesterséggel jutalmazzák elvesztett mosolyáért. A lényeg, ahogy a szocialista főpolgármester-jelölt szeptember 2-án elhangzott nyilatkozatában tudomásunkra hozta: „a jobboldal jelöltje semmi szín alatt nem lehet Budapest főpolgármestere.” Tehát ha Schmitt Pál független (a hölgy szerint csak jobboldali) jelölt eléri a népszerűségi listákon az általuk „életveszélyesnek” minősített százalékos határt (körülbelül a 40-45 százalékot), akkor
Gy. Németh kötelezően visszalép, hiszen a szocialisták a „nagy ellenállóval”, Demszkyvel bizony egy húron pendülnek, egymást el nem hagyják, összeszorított foggal is kitartanak egymás mellett; hiszen felfestették a falra: a rémet, azaz Schmitt Pált akármilyen áron, de „meg kell állítani”. A jobboldal visszaszorítása érdekében még a sztálinista szellemiségű Munkáspárttal is megegyeztek!
Bezzeg a jobboldal, mint ahogy Erzsébet asszony volt szíves figyelmünkbe ajánlani, megosztott, tehát, egyelőre nem fenyegeti őt a visszakozz veszélye, Demszky biztosan nyerni fog, így ő presztízsveszteség nélkül megkapja az alpolgármesteri címet és jövedelmet. Itt jutok el az eredeti kérdésemhez: miért vagyunk mi megosztottak? Valóban, miért kell boldog-boldogtalannak külön indulni országosan, a fővárosban és egyes kerületekben is, ezzel lehetetlenné téve az egyébként már kipróbált (vagy ki nem próbált, de) nagy többséggel rendelkező jelöltek győzelmét?
Több szervezetre gondolok: az MDF-re, az MDNP-re és az úgynevezett Centrum pártra. Ezek indulása megmagyarázhatatlan (talán bizony bal felkérésre?) és elfogadhatatlan. Velük mindenképpen meg kell egyeznünk a visszalépésekről. Más dolog a MIÉP ügye. Csurka István és a kerületekben indított más jobboldali polgármesterjelöltek ma még presztízsveszteség nélkül visszaléphetnének, így nem vesznének el a rájuk adott szavazatok, míg pártlistákon úgyis bejutnak a képviselő-testületekbe, ahol megfelelő módon képviselhetik eszméiket, pártjukat. Ezzel Csurkáék (és a helyi MDF-esek) lehetővé tennék a polgári polgármesterjelöltek megválasztását. Ellenkező esetben a négy budai kerületben biztosra vehetjük az MSZP hatalomátvételét. Ezzel nagyon csúnya gondolatok keletkeznének, nem csak az én fejemben!
Más a helyzet a Centrum párttal. Az ottani jelöltek az én szememben (és nagyon sokak szemében) árulók. Többekkel együtt kezdtem az MDF-ben, majd ők megindultak a kanyargós úton. MDNP–Fidesz– Centrum. Megjelenésük oka részben sértődöttség, részben az ezért megjelenített bosszúvágy, de főként „megélhetési”. Tárgyalni, megállapodni nyilvánvalóan nem lehet velük. (Van közöttük olyan is, aki még MDF-es csoportvezetőként azzal dicsekedett, hogy lakásában külön sarkot rendezett be Antall József emlékére. És most az MSZP-vel kacérkodnak! Döbbenetes!)
Milyen átok ül rajtunk? Miért kell nekünk így élnünk? Valóban azt akarjuk, hogy a hálózat a teljes uralmat megszerezze? Ébredjünk már fel végre! Tegyünk félre minden haragot, nézeteltérést és fogjunk össze. Higgyük már el, hogy csak így tudunk segíteni ezen a megosztott, de nekünk csodálatos kis országon.
A szerző a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.