Ankara Mekka felé fordult

Törökországban az iszlámbarát Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nyerte meg a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást: a Recep Tayyip Erdogan vezette párt a szavazatok 34,2 százalékát szerezte meg, s ezzel abszolút többséget szerzett a törvényhozásban. A mérsékelten iszlámbarátnak tartott, bár e címkét elutasító párt a nem hivatalos végeredmény szerint 363 mandátumot szerzett az 550 fős parlamentben. Rajta kívül csak a balközép irányzatú Köztársasági Néppárt (CHP) jutott be a parlamentbe 19,4 százalékos eredményével.

Hírösszefoglaló
2002. 11. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bülent Ecevit leköszönő miniszterelnök felszólította az Igazság és Fejlődés Pártját, hogy tartsa szem előtt a török állam demokratikus és laikus jellegét. A 48 esztendős Erdogan jelezte, hogy pártja az ország EU-tagjelöltségével kapcsolatos ügyek előmozdításáért, valamint, a nemzeti érdekeket megóva, a Nemzetközi Valutaalappal kidolgozott gazdasági program megvalósításáért küzd.
Az Európai Bizottság erre reagálva azt közölte: az új török kormányt is kizárólag a politikája és a tettei alapján ítéli meg. Erdogan tegnap az Irak elleni csapással szemben foglalt állást, hacsak nem az ENSZ felhatalmazásával indul akció. Az AKP győzelmének hírére a török nemzeti valuta értéke a nyitáskor mélypontra zuhant.
Továbbiak a 10. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.