Novemberi kert varjútollal és gumielefánttal

Szepesi Attila
2002. 11. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevéssel a főváros határán túl, a hajdani Pannon-tenger buckái közt szerénykedik a falu, ahol anyám tavasztól őszig kertészkedik. Az első fagyok elől aztán bemenekül Budára, és a kert tavaszig elhagyottan várja vissza gazdáját. Ilyenkor csak ritkán vetődünk ide egy-egy futó vizit erejéig, melynek csupán annyi a célja, megvizsgáljuk: hívatlan vendég nem járt-e az öreg faházban. Nem mintha becses kincsek rejtőznének ott. Mégis megesett már, hogy unatkozó sihederek felfeszítették az elhagyatott vityilló ajtaját, és elvittek mindenféle kacatot. Kibelezett táskarádiót, elemlámpát és metszőollót. A helyi rendőrség, becsületére váljék, órák alatt előkerítette a gazfickókat meg a limlomokat. A legtanulságosabb az esetből az egyik portyázó ifjonc apjának megjegyzése volt – az illető nem tartozik a helybeli antialkoholista liga élvonalához –, aki így summázta az esetet: Unatkoznak a gyerekek. Mit kezdhetnék velük?
Ilyenkor a szomszéd házak is elhagyatottan árválkodnak. A rejtélyes rendeltetésű és félbehagyott betonpalota például, melyet három méter magas téglakerítés övez, és esztendők óta csak a vén és morózus őr meg egy faluszéli kutya posztol. Ablak sincs az emeleti szobákon, beesik oda a hó meg az eső, besüvít a szél. Egyetlen fa, egyetlen fűszál sem zöldell az épület körül, mindent elborítanak a betonrönkök, a vascsövek, a sóder meg a kőtörmelék. János szomszéd ápolt kertje is elhagyatott, csak a fán felejtett aranysárga birsalmák meg a barázdán maradt szakajtónyi sütőtökök emlékeztetnek a kora őszre. Egy házzal odébb a középkorú mesterember tüsténkedett éjjel-nappal: hegedű- és gordonkavonókat fabrikált japán megrendelésre, míg egy hajnalon a szívinfarktus pontot tett szorgoskodása végére. A harmadik szomszéd telkén nem is épület áll, csak amolyan félig földbe mélyesztett viskó, honfoglalás kori eleink hajlékát idéző. A koros házaspár itt tüsténkedett tavasztól őszig, míg a gazda végül beleroskadt múló éveibe. Előbb járókerettel még jött, ment, ha muszáj volt. Végül a romlás száműzte a gödöllői panelbe. A kert azóta a maga kedvére burjánzik. Lassan elborítja a szeder meg a gyümölcsfákon indázó szőlővenyigék dzsungele.
Anyám kertje a jó nevű Aranyhegy utcában áll a dombtetőn. Hegynek ugyan nyoma sincs itt, dombnak is csak némi jóindulattal mondható a magaslat, melyet a Pannon-tenger szeszélye formált valaha. A kert lankásabbik oldalában fák állnak. Szeszélyes összevisszaságban szilva meg kajszibarack, japán birs, törökmogyoró és berkenye, de egy korábban csak fenyőnek hívott – évről évre terebélyesülő – faóriás is, melyről végül sikerült kiderítenem, hogy atlaszcédrus az istenadta, Csontváry famatuzsálemének közeli rokona. Legalul az epres virul – a zöldje most is üde –, és oldalában a borostyán lepte ásott kút, melynek mélyítésén magam is tüsténkedtem. Rögei közül előkerült egy almányi vasgolyó is, daliás idők emlékeztetője. A kút kürtőjéből pedig homokkő, melyet alig fogott a csákány, és itt-ott hófehér fésűskagylók meg tengeri sünök mészvázai fénylettek benne, a levegőn két-három nap alatt elporladt.
A kert utca felőli, magasabbik oldalában állnak a szőlőparcellák, a dió- és cseresznyefák, meg a konyhakert. A diófa alatt néhány lyukas héj görög, a pelék látogatására utalva. A szőlőt viszont ilyenkor is érdemes átböngészni néhány maradék fürtért. A lecsupaszodott cseresznyefák egyikén szemembe tűnik az árva rigófészek. Az ösvényen bagoly- és varjútollak. Üres csigahéjak. A konyhakertben viszont – korai fagyok ide, zimankós hajnalok oda – vígan burjánzik a bimbós kel, meg a spenót. Utóbbiból háromféle is van. Házi használatú nevük szerint: beregszászi, ausztráliai meg Manyi-féle. Nem is hasonlítanak egymásra. Főként az utóbbi indázik most is kedvére.
A házikó mellett téglakupac, farakás, felfordított talicska, lyukas teknő és nyelét veszített ásó. Az orgonabokor alatt háromlábú gumielefánt. Egyik unokám felejthette itt. A farakás mélyében ringy-rongy meg szalmakupac. Ott a környék elszánt és nomád nőstény macskája tölti rendre a zimankós hónapokat. Kölyköket is vet évről évre, vöröseket, cirmosakat és fekete-fehéreket, de felnevelnie közülük csak egyet-kettőt sikerül. Tavaszra mindig előbukkan a hó alól vagy a rozsdás vödrök árnyékából egy-egy csenevész macskacsontváz. Pedig egerek is szép számmal élnek a környéken. A teraszon meg a házikóban láthatók összetéveszthetetlen nyomaik.
A ház előtti tágas – egy kiszáradt patakmeder felé lejtő – lankán gyümölcsfák állnak. Korábban krumplit meg dinnyét termesztettek itt. A dinnyecsősz deszkavityillója ma is ott roskadozik a rét oldalában, pedig már rég barackot meg meggyet teremnek a cseperedő csemetefák. A rőzsekupacban telelő macska ide jár ki vadászni. A fatörzsek takarásában most három őz ácsorog. Messze vannak, nem tudom eldönteni, van-e bak közöttük.
A patakmedren túli mezőn óriás juhhodály. És a birkák járta legelő távolában, a dombhajlatban ide látszik a főváros közelségét jelző Hármashatár-hegy. Ködben borongó íve olyan, mint valami hegyóriásé, mely messziről erre a homokbuckás, elszenderült tájra súlyosul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.