A nemzedékekbe vetett bizalomról

2002. 12. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár huszonöt éve annak, hogy az első Fiatalok Európai Találkozóját megszerveztük Párizsban. Azóta évről évre összegyűltünk Nyugat-Európa nagyvárosaiban, majd amint lehetségessé vált, Kelet-Európában is. Budapest kétszer látta vendégül a zarándoklatot: tavaly és 1991-ben. Az idén újból Párizs fogad több ezer fiatalt a földrész minden országából december 28-a és január 1-je között.
Az eltelt huszonöt év alatt a Taizéi Közösség városról városra járta a „bizalom zarándokútját a földön”, együtt az európai és a más földrészekről származó fiatalokkal. Miért választottuk ezt az elnevezést: a „bizalom zarándokútja a földön”? Azért, mert szilárd meggyőződésünk, hogy az emberi élet legjava az egészen egyszerű bizalmon keresztül válik valóra. Aki a bizalomból él, az sose felejti el a földön jelen lévő nincstelenek sokaságának megpróbáltatásait. A megrázkódtatások olykor társadalmaink alapjait is megrengetik. Bizonytalan az emberiség jövője, és a szegénység egyre növekszik. Oly sok gyermek szenved, és a széttört kapcsolatok megsebzik a szíveket. A fiatalok között sokan felteszik a kérdést: van-e remény a jövőnket illetően? Hogyan lépjünk át a reménytelenség küszöbén? A bizalom nem távolít el a felelősségvállalás kötelességétől, éppen ellenkezőleg, abban segít, hogy a társadalomban felmerülő feladatok között álljon helyt az ember. Lehetővé teszi, hogy továbbmenjünk az úton a kudarcok ellenére is. Fölmerül bennünk a kérdés: miközben életünk alapját az Istennel való közösség jelenti, hogyan tehetnénk lakhatóbbá a földet? Aki közösségben él Istennel, az közösségben él a felebarátaival is. A jóság, az együttérzés és a szolidaritás nélkülözhetetlen erőit az imából meríthetjük.
Taizében, amikor testvéreimmel együtt hétről hétre oly sok fiatalt látunk vendégül, szeretnénk mindig a meghallgatás lelkületével fogadni őket, és elkerülni azt, hogy a lelki élet mestereinek szerepében tetszelegjünk. Azt tapasztaljuk, hogy a föld minden pontján vannak olyan fiatalok, akik szeretnék az emberiség nagy családjának sebeit gyógyítani. Bizalmukkal szebbé teszik maguk körül az életet. Reményt sugároznak környezetükben. Az emberiség legsötétebb éjszakáiban is a remény útjait készítik elő. Önmaguk odaajándékozásával arról tanúskodnak, hogy az ember nem a reménytelenségre van teremtve. Egyszerű jelenlétük által, még a világ legnehezebb helyzeteiben is, nem veszszük-e észre a megcáfolhatatlan remény jeleit?
De hol van ennek a bizalomnak és reménynek a forrása? Istennél van, aki csak szeretni tud; és aki szüntelenül keres minket. – Isten csak szeretni tud – írta Ninivei Szent Izsák, VII. századi keresztény gondolkodó. Mielőtt erre a következtetésre jutott volna, hosszú éveken keresztül tanulmányozta Szent János evangéliumát, és elmélkedett a következő szavakon: „Az Isten szeret”. Fontos, hogy sose feledjük: a szenvedés nem Istentől származik. Isten nem akarja a rosszat, nem akarja sem az emberi szenvedést, sem a balesetek és a háborúk borzalmait. Isten ezekben ártatlan. Isten az ártatlanság. A hit egyik nagy akadálya, ha azt gondoljuk, Isten a szigor fegyverét alkalmazza az emberrel szemben. Istenben éppen az a megragadó, hogy szeret és csak szeret. Ez a néhány szó pontosan összefoglalja a hit lényegét: Isten csak szeretni tud. A harmadik évezredbe lépve megértjük-e eléggé, hogy kétezer évvel ezelőtt Krisztus nem azért jött a földre, hogy új vallást alapítson, hanem hogy minden embernek fölkínálja az Istennel való közösség lehetőségét? A második évezred során a keresztényeket a megosztottság jellemezte. Készek lesznek-e késlekedés nélkül a harmadik évezred hajnalán mindent megtenni azért, hogy közösségben éljenek egymással, és ezáltal vegyenek részt a világ békéjének építésében?
A keresztények közötti kiengesztelődést nem lehet az idők végezetéig halogatni. Amikor a keresztények nagy egyszerűségben és a szív végtelen jóságában élnek, amikor megnyílnak az emberi lélek mély szépsége iránt, akkor megszületik bennük a közösségi élet iránti vágy, és a béke útjait keresik a földön. Reménykedhetnek-e a keresztény fiatalok abban, hogy az egyház a béke kovásza lesz az emberiség számára? Az oly sokszor elveszített hitelesség újjászülethet, ha az egyház megéli a bizalmat, a megbocsátást, az együttérzést, amikor örömmel és egyszerűséggel befogad. Amikor az egyház nem távolságtartó, nem zárkózik magába, és hátat fordít a szigorúságnak, akkor sikerül továbbadnia az élő reményt. Negyven évvel ezelőtt az az ember, aki valószínűleg a legnagyobb hatással volt a Taizéi Közösségre, XXIII. János pápa, olyan szavakat talált, amelyek lendületet adnak, és előrevisznek a nehéz pillanatokban is: „Az egyház inkább az irgalmasság orvosságát alkalmazza, mintsem a szigorúság fegyverével fenyeget.” Manapság a világban nagyon sokan vágyakoznak arra, hogy a bizalom és a remény idejében éljenek.
Az ember erőszakra is érezhet indíttatást. Ezért, hogy a világban terjedjen a bizalom, először saját magunknak kell arra törekednünk, hogy utunkat kiengesztelődött szívvel járjuk, és a körülöttünk élőkkel békében éljünk. A kezdetektől fogva Taizében biztosak voltunk a következőben: az evangélium nem arra szólít, hogy könnyű álmegoldással intézzük el a béke kérdését. Éppen ellenkezőleg, az evangélium mindenkit arra hív, hogy az egész életével a szeretet útján járjon. Életünkkel tudjuk hitelessé tenni a reményünket. A IV. században milánói Szent Ambrus ezt írta: „A béke megteremtését magatokban kezdjétek el, és amikor már béke van saját szívetekben, akkor továbbítsátok azt a többi ember felé.”
A világ békéje tehát úgy növekszik, ha föl merjük tenni magunknak a kérdést: készen állok-e a belső békét keresni, és előrehaladni az önzetlenség útján? Még ha igen kevéssel is, lehetek-e saját helyzetemben a bizalom kovászáva, a többieket egyre jobban megértve? A következő fiatalok találkozója előtt jó emlékeznünk: amikor fiatalok egész életüket a békének szentelik, akkor a remény hordozóivá válnak, aminek fénye egyre messzebb világít. Életük által továbbítják a békét a világban. Részemről tehát a föld legtávolabbi határáig is kész vagyok elmenni, hogy újból és újból kifejezzem a fiatal nemzedékekbe vetett bizalmamat.

A szerző a Taizéi Közösség alapítója

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.