Jó szomszédság, magyar átok…

Sylvester Lajos
2002. 12. 19. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igy tetszetős és divatos meghatározás szerint Magyarhon Európa egyetlen olyan országa, amely önmagával határos. Ez a maxima annyira közkedvelt, hogy kiötlését többen is magukénak vallják. Úgy tűnik, a Magyarországon regnáló új politikai kurzusnak sikerül ezt is módosítania. Újabban ugyanis a hon nem önmagával, illetve önnön nemzetéhez tartozó nemzetrészekkel van körülvéve, hanem csupa jó szomszéddal, akiket illik gavallérosan körbeudvarolni, születés- és névnapjukról, a Kárpát-medence térképét átrajzoltató nemes törekvéseikről elismerően szólni, miközben a sajátunkról sem feledkezünk meg, de hogy a szomszédság ünnepi jókedvét el ne rontsuk, inkább újflagellánsokként ostorozzuk véresre – no, nem a magunk, hanem – a szomszéd magyar gazda hátát.
Az abszurd műfajokban jeleskedő Eörsi István tartott ezekben a hetekben egy ilyen mesterkurzust. Előbb Frankfurtban vett részt román lapinformációk szerint egy tizenöt tagú testület – minden bizonnyal politológusok – tagjaként egy konferencián, ahol a szó szoros értelmében is égetően aktuális témát vitathattak meg Nyugat-Európa keleti bővítése címen.
Manole Romano, a bukaresti România Liberã – Szabad Románia – nagy példányszámú napilapja számára készített interjút a közép-európai groteszk színmű- és esszéírás nagymesterével, Eörsi Istvánnal. Ez, természetesen a tiszta véletlen folytán, éppen egybeesett Kovács László Koppenhágát megelőző, a magyar kedvezménytörvényt Bukarestben javítgató kiruccanásával. Az aztán pláne véletlen, hogy Párizsban a Le Monde egy Budapesten keltezett írásban ugyancsak a magyar státustörvényen verte el a port, az európai normákkal összeegyeztethetetlen devianciának tüntetve föl azt.
Eörsi úr román liberális lapban közölt írását Erdélyben mazsolázva ennek egyetlen többszörösen is kiemelt jellemzőjét tudjuk értékelni: a jó szomszédok iránt érzett szerelmét. Ez annyira forró, hogy nyilatkozatai olvastán az olvasó ösztönösen elhúzódik mellőle, nehogy a benne lévő magvas gondolatok megperzseljék.
Már a dobbantás is figyelemre méltó. Eörsi úr országában, mondja, a törvények nem a polgárok, hanem az ügynökök, a besúgók jogait védik. Ez eddig tökéletes. Valószínű, a hazai ügynökhadak nyüzsgésén edződött román olvasó valami pikánsan fűszerezett magyar hazafias kémsztorit várna folytatásként. Eörsi István kerüli az olcsó aktualizálást, hiszen ez, tudvalevő, a színpadi művek ártalmára vagyon. Ehelyett a közelmúlt történeteivel hozakodik elő, és elmondja a nagy példányszámú lap román olvasóinak, hogy Antall József felette megrettent, amikor némi ügynökmúltú párttársakról akart megtudni ezt-azt, és munkatársai annyi pártbéli ügynökmúltját teregették ki, hogy ha ezt ő a nyilvánosság ítélőszéke elé viszi, tiltásokat tartalmazó törvényekbe foglaltatja, a parlamenti patkónak az a fele, ahol az övéi ülének, igen megritkult volna. Másodsorban Antall Józsefnek azzal is szembesülnie kellett, hogy, nagy meglepetésére, a katolikus klérus magas tisztségeket viselő papjai, a püspökök és a többiek együttműködtek a politikai rendőrséggel. Ennek a következménye az, hogy a politikai rendőrséggel való kollaborálást a törvény ma is az egyház belügyének tekinti.
Ez valóban így van – és így nincs rendjén. De hogy a többi egyházban egy fia ügynök, besúgó, vörös bérenc, bolsi ideológiával bélelt kurafi ne lett volna, az, meglehet, még a román olvasót is meglepi, akinek azért a magyar kommunizmusról, mint a jó szomszédokhoz is exportált portékáról, van azért némi fogalma. Amint ez köztudott, ők lennének zömében a Román Kommunista Párt bölcsődeszkájának kifaragói is, és miután a mű elkészült, a moszkvai direktívák szerint vagy azok nélkül ők borították ki belőle az ilyen-olyan ebadta elhajlókat.
Eörsi István azonban ezt a témát csak abszurd drámai felvezetésnek szánta. Ezt a perverz állapotot – ő nevezi így – a ’89 utáni másik nagy meglepetés követi: újjászületik a jobboldali szélsőségesség. A Frankfurtban előterjesztett referátumban Eörsi úr Manole Romano megállapítása szerint igen sokat időzött ennél a kérdésnél. Úgy tűnt ugyanis, hogy a magyar szélsőségesség a kommunista diktatúra idején látszólag letargikus állapotba került. Mindenki meglepetésére az egész kelet-európai térségben a két világháború közötti, náci hatás alatt álló jobboldali mozgalmak megelevenedtek. Ennek van magyar, szlovák, román változata. Ezek tartópillérei a nacionalizmus, a rasszizmus, a klerikalizmus. A magyar jobboldali szélsőségesek mindenekelőtt, a Nagy-Romániáról álmodó Vadim Tudorhoz hasonlóan, Nagy-Magyarország területét akarják visszaszerezni. Ezek a mozgalmak súlyosan raszszisták: antiszemiták, antiromák és klerikálisak. Az utóbbi anti nélkül.
Az interjúalany a továbbiakban kifejti, hogy ezeket az áramlatokat a Nyugat külön-külön ismeri. De kizárólag kelet-európai specifikum, és ez a két világháború között fejlődött ki: megvalósult a három elem fúziója, egybeolvadása. Ezt a nyugatiak kevésbé vagy egyáltalán nem értik.
„A magyar jobboldali szélsőséges mozgalmak jelszava ma: »Trianon«. Az ötven éve tetszhalottnak tűnő revánsista szellem újraéledt. Ez halálos veszedelmet jelent. Képzelje el, hogy a bennünket ma körülvevő népeknek félniük kell tőlünk az irreális és abszurd vágyak miatt! Hihetetlen!”
Eörsi úr a rémülettől extatikus állapotba kerülhetett, amit a riporter sok felkiáltójellel és kurzív sorszedéssel érzékeltet: „1989 után Antall József kinyilatkoztatta azt az igényét, hogy ő 15 millió magyar miniszterelnöke. Ez abszurd! 10 millióan vagyunk! Beszédében hozzátoldotta ugyan, hogy »lélekben óhajt az lenni«. De a miniszterelnöki funkció nem egy »lelki« megbízatás.”
„Később Orbán Viktor – na végre, mióta várjuk, hogy színre lépjen! – szóval O. V. később már nem »lelkizett«, hanem azt vallotta: a nagy magyar nemzetet vissza kell állítani”…
„De, Istennek hála, Orbán elveszítette az utóbbi választásokat! Mert, ellenkező esetben, azt hiszem, soha nem fogadtak volna be az EU-ba! Ez az antieurópai, antiromán, antiszerb propaganda felszínre hozza az egész korhadékot…” A riporter zárójelben megjegyzi, hogy I(stván) Eörsi itt egy rusztikusabb kifejezést használt.
A továbbiakban arról társalognak, hogy Eörsi véleménye szerint gátat lehet-e szabni ennek az antidemokratikus jobboldaliságnak?
– Meggyőződésem szerint igen – így a válasz. Aztán körbejárja azt az állapotot, amikor Magyarország már tagja lesz az EU-nak, Románia még nem. Mikor „a határok gyakorlatilag eltűnnek, mindenki talál egy munkahelyet, egy helyet tanulmányainak elvégzésére, ott, ahol akar. Problémák ott lesznek – szerinte –, hogy Magyarországnak a schengeni törvényeket kell alkalmaznia. És „megoldást kell találni a fájdalmas problémák kezelésére, mert nem lehet azt mondani, hogy magyar származású román állampolgárok beléphetnek Magyarországra, a többiek nem! Ez diszkrimináció lenne!”
Nem folytatjuk. Eörsi úr a román olvasóit csecsen vagy albán gerilláknak képzelheti – Frankfurtban albánok és csecsenek társaságában referált a kelet-európai problémákról –, vagy Medgyessy Péter miniszterelnök román nyelvtudása után azt gondolhatja, hogy „ezekhez” így, s ezen a szinten kell szólni.
Arra az abszurd helyzetre természetesen nem készült fel, hogy a romániai magyar olvasó is bele-belenéz a román lapokba, és felette boldog, hogy Eörsi úr a Kovács külügyminiszter úr ideológiájához és igényszintjéhez passzított elmélkedésével Frankfurtban és Bukarestben eltorlaszolja a felette veszedelmes, Európa-, román-, szerbellenes, antiszemita és cigányellenes magyar jobboldali szélsőségesség Kelet-Európát, a szomszédokat megrémítő terjeszkedésének útját.
Nem kellene-e a kisantant katonai segítségéért folyamodni? Ha már az általa emlegetett világháborúk idején és azok után annyi jó és emlékezetre méltó dolog történt a térségben, nem lehetne-e a felette veszedelmes magyar expanziós törekvéseknek a baráti fegyverekkel ellenállni?
Vagy megteszi ez a sóderszöveg, egy sok mindenre emlékeztető sajátos szellemiség újrafelhasználható építőanyaga is?
A szerző az erdélyi Háromszék című lap főmunkatársa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.