A Benes-dekrétumok máig érő árnyai

Kaszás Péter
2003. 02. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január elején, a Slovan Liberec (cseh) futballcsapat közelgő ausztriai vendégszereplése kapcsán izgalmas témát vetett fel az osztrák Sudetendeutsche Zeitung. A lap keserűen hívta fel a figyelmet arra, hogy a közvetítések alkalmával ma már a sportriporterek is csak elvétve használják az egykori német települések eredeti, német nevét, s ezzel tulajdonképpen elfogadják, sőt legitimálják a kitelepítéseket. A vita a cseh konzervatív napilapban, a Lidové Novinyben folytatódott.
Reichenberg – ma Liberec – a legnépesebb város volt a Szudétákon. 1930-ban 6 ezer cseh és 85 ezer német lakta. Az utóbbiakat Benes elnök dekrétumai nyomán kisemmizték és deportálták, így a város az erőteljes betelepítések hatására ma már „tisztán” cseh. A Lidové Noviny a cikk végén tájékoztatja olvasóit néhány csehországi település régi, német elnevezéséről: Reichenberg (Liberec), Budweis (Ceské Budejovice), Harrachsdorf (Harrachov), Taus (Domazlice).
Ismerős helyzet. Kassától Újvidéken át Kolozsvárig mindenütt betelepítésekkel hígították fel az etnikai arányokat. Ennek köszönhetően a harc ma már sok helyen csak a magyar nyelvű helységnévtáblákért folyik. Hasonlóan szomorú az is, amikor Magyarországon Kosice, Bratislava stb. helységnevekkel találkozunk. Megesik, hogy egyes pályaudvarokon a hangosbemondó Bratislavába, aztán Bécsbe közlekedő vonatokról ad felvilágosítást. A Kosice, Bratislava és más idegen eredetű helységneveket, úgy tűnik, egyes politikai törekvések szeretnék lassan a magyar nyelvben is – magyar eredetijük rovására – meghonosítani. Talán úgy érzik: ideje elfelejteni, hogy Pozsonyt és Kassát egykor a mi népünk lakta. (Bécs magyar nevével, mivel sohasem volt magyar város, bizonyára nem terveznek ilyesmit.)
A legaggasztóbb azonban az, hogy a határon túli magyarok etnikai alapon történő elnyomását még Magyarországról is támogatja egy politikai erő. Az SZDSZ-ről van szó. Elég körülnézni a határon túli magyar nyelvű médiumok szerkesztőségeiben (lásd Haklik Norbert: A publicisztika Trianonja, MN, jan. 28.) vagy a politikai pártok frakcióiban: embereik – hogy szorgos munkájukkal segítsék az SZDSZ magyarországi törekvéseit, melyek közül csak az egyik a határon túli magyarság elsorvasztása – mindenhol jelen vannak.
Az SZDSZ az MSZMP rendszerváltó légiójaként létrejött jól képzett és tökéletesen elkötelezett, pénz- és pozícióéhes értelmiségi csoport. Mivel az MSZMP nem akarta kecskére bízni a káposztát, elmondhatjuk, az SZDSZ utódpárti elkötelezettségének mértéke egyenesen arányos volt a privatizációs pénzek nagyságával. Ma a szabad demokraták szellemisége már ultraeurópai. A párt azonban – saját politikai érdekeinek megfelelően – mégis szelektál a történelmi bűnök között. Ők voltak azok, akik tavaly a legélesebben rohantak ki Orbán Viktor rendkívül tisztességes nyilatkozata ellen (a Benes-dekrétumok nincsenek harmóniában az EU-s jogrenddel), és a meggyalázott német és magyar kisebbséggel szemben Szlovákia, a „jó szomszéd” érdekeit védelmezték. Azét a Szlovákiáét, amely már 1941-ben (!) mindenféle külső kényszer nélkül léptette életbe a Zsidó-kódex (198/1941) nevű törvénycsomagot (hasonló törvényeket Magyarországon 1944-ben, a nyilasok vezettek be), továbbá 1942 márciusa és októbere között önként, saját akaratából deportálta a zsidókat. Szám szerint 57 628-at. Németországnak pedig, hogy „befogadja” a szlovákiai zsidókat, északi szomszédunk minden kitelepítettért 500 birodalmi márkát fizetett. De a szlovák deportálási láz ezzel nem ért véget. Alig telt el három év: a németek és a magyarok is csomagolhattak.
A Benes-vita során az SZDSZ – tömegvonzó segédpártjával együtt – ennek a Szlovákiának az érdekeit védte. Gyomorforgató volt, ahogy magukat naponta aktív békeharcosnak deklaráló emberek önző politikai érdekből el akarták bagatellizálni a szudétanémetek és magyarok ellen elkövetett kegyetlenségeket.
Amikor tavaly Orbán Viktor az áldozatok védelmére kelt, egymást követték a hisztérikus nyilatkozatok és publicisztikák. (Várkonyi Tibor a Magyar Hírlapban a tőle megszokott rendkívül magas szakmai színvonalon ismertette az ügy fiktív hátterét: „Városszerte beszélik, magukat teljesen érthetően megnevezni nem kívánó szem- és fültanúkra hivatkozva…”) Egyetlen aprócska tényt hallgattak el: hogy Benes aljas politikai manővereihez Sztálin segítségét vette igénybe. Tehát a politikusok, publicisták e Sztálin-barát csehszlovák elnököt védelmezték. Akinek kassai kormányprogramja, illetve dekrétumai (talán innen a rokonszenv) egy több évtizedig tartó diktatúra elé tapostak ösvényt. Minden nyilatkozat, minden cikk egyetlen üzenetet hordozott: hogy Benes – aki mellesleg Trianonban a csehszlovák diplomáciát vezette és ott meglehetősen eredményesen képviselte a csehszlovák érdekeket, tehát akinek magyargyűlölete régi keletű volt – törvényei már nem képezhetik politikai vita tárgyát, mivel nincsenek érvényben. Ami fatális tévedés.
1995-ben Rudolf Dreithaler német nemzetiségű cseh állampolgár jogi úton igyekezett kárpótlásként visszaszerezni édesapja egykori házát. Több sikertelen próbálkozás után az alkotmánybírósághoz fordult, és megtámadta a 108-as számú dekrétumot. (A 108. dekrétum az „ellenséges tulajdon” elkobzására irányul.) A Cseh Köztársaság alkotmánybírósága elutasította Dreithaler keresetét, és a 108. dekrétum érvényessége mellett foglalt állást. Az ügy Dreithaler kontra Cseh Köztársaság néven vált ismertté és egy sor más kárpótlási vitával együtt a dekrétumok kétségbevonhatatlanságának ékes bizonyítékává.
A második világháború után Németország az üldözöttek és hozzátartozóik számára nyújtott anyagi kárpótlással igyekszik jóvátenni a jóvátehetetlent, az általa elkövetett bűnöket. Vajon a szudétanémeteknek meddig kell várniuk? És vajon miféle jóvátétellel lennének kárpótolhatók a felvidéki magyarok, akiket a csehszlovák elnök dekrétumai nyomán teljes vagyonelkobzással, valamint a földtulajdon kisajátításával sújtottak? Vagy azok a tízezrek, akiket Magyarországra, valamint a cseh–német határ mellé, a kitoloncolt szudétanémetek házaiba telepítettek?
A 2001-es népszámlálás adatai szerint ma 14 672 cseh állampolgár vallja magát magyar nemzetiségűnek. Prágának például 1671 magyar nemzetiségű lakója van. A csehországi magyarok egy része házasság, illetve munkahely révén került cseh területre, míg egy másik részük abból a közel 50 ezer kitelepítettből, illetve azok utódai közül kerül ki, akiket a dekrétumoknak köszönhetően deportáltak a megüresedett szudétanémet otthonokba.
Őket nem érintette, a felvidékiek helyzetét azonban javítani igyekezett az a kedvezménytörvény, melyet az SZDSZ – akárcsak a Duna TV létrejöttét – ravaszul, „szakmai” okokra hivatkozva nem támogatott. Ma sem támogatja. Sőt gyűlöli, és minden erejével igyekszik megsemmisíteni. Így válik aktív támogatójává a szomszédos „demokráciák” kisebbségelnyomó politikájának.
Amikor Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök december elején kifejtette, hogy kormánya semmilyen körülmények között nem hajlandó a státustörvény szlovákiai bevezetésére, sokakban merült fel a gyanú: vajon a szlovák fél elutasító magatartása, illetve a magyar fél megrökönyödése nem volt-e előre megrendezett színjáték; e mostani politikai manővert nem előzte-e meg esetleg egy hónapokkal ezelőtti csendes megegyezés? Nem tudható. Az sem, hogy hogyan sikerül majd a cseheknek és a szlovákoknak Benes elnök törvényeit harmóniába hozni az Európai Unió jogrendjével.
A balliberálisoknak, természetesen, joguk van úgy érezni, hogy a dekrétumok harmóniában vannak az európai jogrenddel. Kérdés azonban, hogy – a tőlük megszokott – szelektív igazságérzetük hogyan reagálna arra, ha ma Belgium határozná el a 3 és fél millió vallon vagyonának elkobzását, illetve Észak-Franciaországba való deportálását. A reakció nyilvánvaló. Mint ahogy az is, hogy az SZDSZ-t mily kevéssé zavarja, ha határon túli magyarok ellen irányul – egy általuk kedvelt szóvirággal élve – a negatív, etnikai eredetű diszkrimináció.
A szerző egyetemi hallgató

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.