Emlékezés egy elkeseredett haditettre

2003. 02. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nemzeti múlt egyik drámai és áldozataiban igen fájdalmas történelmi eseménye a szovjetek által 1944–45 folyamán a főváros köré vont ostromgyűrűn való áttörés kísérlete. Ezen igen elkeseredett próbálkozás emléke napjainkban abba a veszélybe került, hogy szekularizált, a magyar társadalom elhanyagolható szegmensét alkotó szélsőséges csoportok kisajátítják, és ezáltal politikai, nemzetbiztonsági kérdéssé vált. A politikai mérlegelés tekintetében ezen igen kényes kérdésben rendkívül fontos a történelmi tisztánlátás. Lényeges ez azért is, mert a történeti események társadalmi megítélését alapvetően befolyásolja, hogy mely rétegek, csoportok, szervezetek azok, amelyek esetenként kizárólagosan igyekeznek róluk megemlékezni. A tárgyilagos történetírás feladata ekkor az, hogy az eseményeket saját korszakuk rendszerében vizsgálva hozzásegítse a társadalom tagjait az objektív megítélés szempontjainak kialakításához. Mindezért szükséges, hogy világos és átlátható képet nyerjünk a második világháború Budapest és Magyarország számára egyik legkritikusabb epizódjáról.
A szovjet csapatok Sztálin parancsára 1944. október 29-én általános támadást indítottak Budapest irányába, amely később a Dél-Dunántúl elfoglalásával, 1945 áprilisára teljesítette be Magyarország teljes szovjet megszállását. A szovjet támadás eredményeképpen a Hitler által még november végén erőddé nyilvánított Budapesten a hozzávetőlegesen 33 ezer német katona mellett mintegy 37 ezer magyar és néhány ezer nyilas fegyveres lett körülzárva. A meglévő források eligazítanak azt illetően, hogy az 1944–45 fordulóján még harcban álló magyarországi csapatok között lényegi különbségeket tehessünk. E különbségtétel megállapítása már az arányok és nagyságrendek miatt is fontos. Még lényegesebb azonban a célok és motivációk miatt. Míg a magyar honvédség alakulatai egy hódító, világuralomra törő ideológia ellen, Magyarország területének megóvása érdekében harcoltak, addig a német csapatok és nyilas csatlósaik egy torz és káros ideológia nevében és védelmében próbáltak szembeszállni a Szovjetunió haderejével.
Az egyazon diktatúra két arcához való különböző viszonyulás teremtette azt a furcsa helyzetet, hogy a két eltérő világszemlélet, adott pillanatban, egymás mellett volt kénytelen harcolni. De ott és akkor talán már nem is az ideológiákhoz való viszony határozta meg a célt, hanem a túlélés, a megmaradás illúziója, és a hadifogságtól való rettegés hatotta át e katonák gondolkodását.
Hogy mire is emlékezhetünk tehát mi, magyarok február 13-án? Mi az, ami vállalható mindabból, ami 1944–45 fordulóján történt a fővárosban? 1945. február 11-én az ekkorra már mintegy felére fogyatkozott védősereg – 24 ezer német és 20 ezer magyar katona, akik közül 11 600 sebesült – nem teljes létszáma három hullámban és két főirányban kitörést kísérelt meg, a már nem csak a náci Németország ellen harcoló, hanem ekkor már – kiszámítható módon – az ország területi megszállását is megvalósítani igyekvő, Kelet-Európa számos országát politikai-gazdasági érdekszférájába vonni szándékozó, Budapestet körülzárt szovjet csapatok ellen. A német hadsereg katonái közül öt-hatszáz fő, a magyarok közül pedig hozzávetőlegesen száz fő, összesen tehát mintegy hétszáz fő jutott ki az ostromgyűrűből. A kitörés mérlegét megvonva elmondhatjuk, hogy az ostromgyűrűn a kitörő katonák kevesebb mint két százaléka jutott át, közülük csak körülbelül mintegy tíz százalék volt magyar, illetve hogy a kitörők majdnem fele öt nap leforgása alatt életét vesztette.
Nos, ezekre a harcokban elesett, Magyarország bolsevik megszállása ellen küzdő magyar katonákra emlékezünk mi, akik tudjuk, hogy 1945 fordulópont volt hazánk és az európai fejlődés történetében. A Máraitól is ismert elkeseredett harc volt ez a bolsevizmus ellen, a magyar és egyetemes kultúra és identitás védelmében. Európa két részre szakítása, keleti felének az európai kultúrkörről és fejlődésvonalról való leválasztása megbocsáthatatlan felelőssége az egyenlőség nevében fellépő baloldali diktatúrának. Emlékezünk tehát a magyar katonára, aki ugyanazért a célért harcolt a Gyimesi-szorosban és Budapest ostroma idején, aki a történelem örvényébe kerülve küzdeni igyekezett mind a jobb-, mind a baloldali diktatúra ellen, s ha kellett, hősi halált halt hazája védelmében.
A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.