A polgári liberalizmus válságáról

Löffler Tibor
2003. 03. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Gy. László cikkéből úgy tűnik, a jelenkori magyar liberalizmus azért van válságban, mert a közösségek összetartó erejét megbontani nem kívánó angolszász liberalizmusnak nincs képviselete Magyarországon: az SZDSZ legfeljebb doktriner és radikális liberálisnak mondható, és a kezdet kezdetén a Fidesz nagyjából a szabad demokratákéval hasonlatos liberalizmust hirdetett, amit felváltott az angolszász (közösségekre tekintettel levő) liberalizmussal rokonságot mutató nemzeti (magyar) liberalizmus iránti elkötelezettsége. Ettől a ponttól kezdve kétségeim vannak a liberalizmus diagnosztizált válságát illetően, mert az a két párt történetéből kerekedik ki. Így viszont a gond kevésbé az SZDSZ-szel van, hiszen a szerző végkövetkeztetése az, hogy az SZDSZ lényegében sosem volt liberális. A pártot inkább a ’48-as Függetlenségi Párt „szélsőbalos”radikalizmusának, a Károlyi- és Jászi-féle oktobrista polgári radikalizmus és a ’68-as újbaloldali radikalizmus örökösének tartja. Ha tehát az SZDSZ valójában nem liberális, akkor miért is lenne válságban a liberalizmus? Ezért ki kellene mutatni azokat az angolszász liberalizmus iránt fogékony társadalmi és politikai csoportokat, amelyek rovására az SZDSZ eljátszhatja a liberális szerepet. Ha pedig nincs vagy alig van társadalmi igény ilyen liberalizmusra, akkor, kérdem én, milyen válság?
Bővebben kellene foglalkoznia a szerzőnek a Fidesszel is, mert a liberalizmus Fidesz általi feladását végül is nem tárgyalja. Ha elfogadjuk, hogy a Fidesz képviselte autentikusan a liberalizmust, akkor a Fidesz későbbi konzervatív fordulata, nem pedig az SZDSZ sosemvolt liberalizmusa tekinthető a válság okának. Az viszont, hogy a Fidesznek 1994 után új frazeológiával kellett előrukkolni, visszaigazolja a nemzeti radikálisok 1994 és 1998 közötti vádjait, akik a Fideszt nemzeti liberalizmusának liberális elemei miatt rendszeresen támadták. (Ebben a politikai miliőben a liberalizmus ténylegesen szitokszóvá vált, és a legdurvább dolgokat kapcsolták hozzá.) Giczy, Torgyán és Csurka a nemzeti oldal teljes integrációját akarták – a Fidesz nélkül. Azt állították róla, hogy csak retorikai fordulatot hajtott végre: olyan trójai faló, amely a Horn-kormány szétesésével a nemzetellenes SZDSZ-t becsempészné a nemzeti oldalra. A Fidesz autentikus képviselője lehet Deák és a Tiszák nemzeti liberalizmusának, de a nemzeti oldal nagyobbik része elutasít mindennemű liberalizmust. Ezért tehát pragmatikus okokból a nemzeti liberalizmusnak elkötelezett Fidesz ideológiailag és retorikailag kénytelen volt feladni a liberalizmus nyilvános képviseletét, konzervatív fordulatával pedig túl is lépett a liberalizmuson.
Nagy kérdés tehát, hogy liberális maradt-e a Fidesz az 1998-as kormányra kerülés és – főleg – a 2002-es választási vereség után. Ha igen, milyen összefüggés van a Fidesz liberalizmusa és a liberalizmus válsága között? Ha nem maradt liberális, akkor az hozzájárult-e a liberalizmus válságához? A félig-meddig vagy egészen sem liberális Fidesz kormányzása tehát nagyon is alapot adott a liberális kritikára. Az SZDSZ liberalizmusa, avagy a liberalizmus SZDSZ általi – feltételezett – elárulása ezért nem ítélhető meg anélkül, hogy ne vizsgálnánk meg azt, hogy a liberális elvek nevében támadott kormányzati döntések és az SZDSZ által hivatkozott liberális elvek milyen kapcsolatban állnak egymással. Az nem járható út, hogy nem liberálisok vagy egyenesen antiliberálisok zokon veszik azt: liberálisok liberális elvek alapján bírálják nem liberális pártok nem liberális döntéseit.
A válság azonban megragadhatóbb Tölgyessy Péter és Antall József személyén és politikai szerepén keresztül. Tölgyessy bevallottan és kétségtelenül polgári (nem baloldali) liberális, aki valami olyasmit képvisel, amit Tóth Gy. László a klasszikus és angolszász liberalizmus pozitívumai közé sorol, és magáénak vallja Kossuth és Deák liberalizmusát is. Tölgyessy egy durva támadássorozat miatt otthontalanná vált az SZDSZ-ben, amelyből ki is lépett. A még nemzeti liberális Fidesz hívta, listás helyen képviselő lett, de a már nem nemzeti liberális Fideszben újra elmagányosodott. Antall kezdettől fogva védelmezte a liberalizmust, ami persze akkor, 1989-ben, nem volt azonos az SZDSZ, de még az akkori Tölgyessy Péter liberalizmusával sem. A modern (!) kereszténydemokráciáról Antall mindig is abban a szellemben beszélt, amilyen: politikailag liberalizmussal átitatott. És nagyon szívére vette, ha mások, a Fidesz fiatal és az SZDSZ posztmarxista liberálisai kioktatják liberalizmusból. Még a legkeményebb konfliktusokban is ragaszkodott a törvényességhez és az alkotmányossághoz, amely éppenséggel a magyar nemzeti liberalizmus hagyományához való elkötelezettségének tudható be. Az MDF-ben elvérzett az Antallt támogató liberális szárny (Elek, Debreczeni, Furmann, Kulin stb.), néhányukat Antall sem tudta megmenteni a kizárástól. A megmaradtakból verbuválódott MDNP a Fidesznek is nyűg volt. Antall József halála óta sokan magukénak vallják az antalli örökséget, de ennek mintha szégyellni való eleme lenne Antall liberalizmusa.
Az SZDSZ-ben a baloldali és radikális liberalizmus él és virul. Már Tölgyessy előtt is sorban hagyták el viszont az SZDSZ-t a polgári demokraták. Végül Demszky Gábor középpárti liberális kísérlete is, amiben nem Demszky és szűk köre, hanem a párton belüli bázisa és a középpártiság igénye volt a lényeg, elvetélt.
Most ünnepeltük Kossuth Lajost. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy ha élne, szabad demokrata lenne. Kossuth nemzeti liberális volt. De legalább annyira liberális, mint amennyire nemzeti. A mai nemzeti oldal ideológiai válságát az is jelzi, hogy magáénak tudja Kossuthot és Deákot, és haragszik a szabad demokratákra Kossuth kisajátítása miatt, de nem szívesen beszélnek a liberalizmusról.
Ha a jelenkori magyar liberalizmus válságban van, akkor az a polgári liberalizmus.
A szerző politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.