Az ombudsman nem lenne vérbíró

Vay Márton
2003. 03. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokféle kifogás merült fel az utóbbi hónapokban a jövő nemzedékek ombudsmanja ellen. Az alábbiakban a Pókai Balázs által leírt félelmeket oszlatnám el (Magyar Nemzet, 2003. jan. 29.), amelyek elsősorban a jobboldal ellen bevethető, univerzális diktátort látják a majdani szószólóban.
Először is: a szószólónak nem lenne vétójoga, amivel akár megbéníthatna egy kormányt, megtorpedózhatna fontos beruházásokat – mint ahogy azt olvashattuk. Nem igaz. A tervezetben is benne áll feketén-fehéren: nincs vétójog. Véleményezési jog van. Azzal pedig nem lehet bénítani. Ha valakinek vaj van a fején, akkor zavarba lehet vele hozni. Ami, remélem, nem túl ijesztő.
Hogy túl tág volna a hatásköre? A hatásköre annyi, hogy vizsgálódhat és szót emelhet. A baj abban van, hogy gyermekeink életfeltételeit sok területen pusztítjuk, s nem abban, hogy a szószóló ezekre mind odafigyelhet. Ostobaság és demagógia azt állítani, hogy egy állampolgárok millióit ellenőrző hivatal születne. Nem az a szószóló dolga, hogy tág jogkörére hivatkozva megbüntesse a dobozos sört vásárlókat. Lenne ennél fontosabb dolga is bőven. Ez olyan, mint amikor bértollnokok riogattak azzal, hogy Orbán Viktor az adórendőrséggel a virágárus nénikre készül lecsapni.
Nem igaz, hogy itt egy olyan diktátort szabadítanánk magunkra, aki úgy tesz, mintha előre látná a jövőt. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy ezen kérdések jelentős részében megalapozott véleményt mondhasson a szakember. Csak egy kis intelligencia kell hozzá. Arra hivatkozni, hogy a kollektív bölcsesség ezt úgyis jobban tudja, nos, ez minimum érdekes. Először is, ha lenne ilyen, nem jutottunk volna oda, hogy törvény adta védelmezőre szoruljanak gyermekeink. A kollektív bölcsesség történelmünkben következetesen tartózkodott a megnyilvánulásoktól, benne bízni elég meglepő, különösen tavaly április óta, különösen a Magyar Nemzetben. Nem lenne pallosjoga a szószólónak s nem csúszhat át diktátori szerepbe. Annál az egyszerű oknál fogva, hogy a legtöbb, amit tehet, hogy felemeli a szavát. Igaz, azt sok ügyben megteheti – de hát sok esetben van rá szükség. Szerepéből eredően a gazdasági, politikai hatalmak ellenőrzője. Hogy ez mennyire így van, s hogy mennyiben a balliberális oldal ármánya mindez, jól mutatja, hogy bár Szili Katalin és Hegyi Gyula (MSZP) nyújtotta be a tervezetet, egyelőre ott is több az ellenzője, mint a támogatója. Személye pedig szintén kétharmados többséggel dől el, vagyis kár azért aggódni, hogy a kormányoldal bárkinek csak úgy a kezébe adhatná e fontos pozíciót.
Való igaz, hogy a majdani ombudsman az üzleti szférában is vizsgálódhatna. Ez azért van így, mert a felelőtlen, hosszú távon káros következményekkel járó döntések nagy része itt születik meg. Enélkül a szószóló intézménye fabatkát sem érne.
Sajnos a hivatalban lévő ombudsmanok egyöntetűen ellenzik testvérük születését. Azt mondják: „nem lenne szabad tovább szeletelni az emberi jogi tortát”, és hogy ellátják ők is azokat a területeket, amelyeket itt egy új szószólóra akarnak bízni. S ahol kibújt a szög a zsákból: az utóbbi időben amúgy is csökkent a hozzájuk került ügyek száma. Nem meglepő: a kiskakas is félti a magáét, ha más baromfi téved az udvarba.
Ismerve, hogy a környezettudatos gondolkodás ma a gazdasági, politikai döntésekben mennyire a legeslegutolsó szempont, és hogy aki ezt komolyan veszi, azt egyszerűen félbolondoknak, életképtelen álmodozónak tartják, nem hiszem, hogy megállná a helyét az az állítás, hogy a meglévő biztosok eleget tesznek e feladatnak. Azt állítani, hogy fölösleges ezzel szeletelni az emberi jogi tortát, körülbelül annyi, mintha az éhező Afrikában mondaná a Vöröskereszt, hogy ugyan, nincs szükség itt másra, megoldjuk ezt a kis bibit mi is.
Nem többről van szó, mint hogy lenne egy ember, akinek az a dolga, hogy a disznóságokat fülön csípje és a nevükön nevezze: ez disznóság, ezt nem szabad. Ami persze egyáltalán nem kevés. A hitványságot, a felelőtlenséget nevén kell nevezni. Hogy ne lehessen olyan kifejezésekkel elvarázsolni, mint például: ésszerű költségcsökkentés, a piaci kényszerhelyzet, gazdaságosság. Amíg mi az unokáinktól kölcsönkapott föld éléskamrájából lopjuk az ő részüket, kihasználva, hogy nem csaphatnak a kezünkre, addig valami nincs rendben. Azért, hogy nekik is legyen mit enni-inni-belélegezni, nekünk néha vissza kell fognunk magunkat. Lehet erre azt mondani: az ő bajuk, oldják meg maguk – csak éppen ez rongy emberre vall.
A szerző főiskolai hallgató, a Védegylet munkatársa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.