Lehetünk-e Európa szanatóriuma?

Dr. Bene Éva
2003. 03. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Széchenyi-terv bizonyítja, hogy az Orbán-kormány felismerte a gyógy-idegenforgalomban rejlő lehetőségeket, és ezt támogatni is kívánta, de az idő, az országos szervezés és a szakszerűség hiánya miatt igazi áttörés nem következett be. Mi gátolja a magyar gyógy-idegenforgalom fejlődését? A magyar gyógyfürdőhálózat alapvető hibája egyrészt az, hogy az egyes szolgáltatóintézmények között nincs különbség a mozgásszervi betegek súlyossági kategóriái szerint, másrészt az igénybevétel szervezett biztosítása hiányzik, esetleges, tehát a kihasználtsága elégtelen.
Céltudatos és szakszerű fejlesztés hiányában gyógyfürdőhálózatunk leginkább csak az egészséges turisták, illetve a legenyhébb mozgásszervi betegek igényeit elégíti ki, azt is csak részben. Többnyire olyan intézmények születtek, ahol az egészségeseknek kialakított szállodákban a közepesen súlyos vagy súlyos mozgásszervi betegek gyógykezeléséhez szükséges fizioterápia szinte teljes spektruma rendelkezésre áll, ami az egészséges emberek részére felesleges, viszont a komolyabb mozgásszervi betegek részére ezek az épületek, szállodák felépítésbeli és felszerelési hibáik, továbbá az orvosi ellátás feltételrendszerének elégtelensége miatt valójában alkalmatlanok.
A mozgásszervi betegségek megelőzésében a legfontosabb az aktív, célirányos, tehermentesített mozgás: a gyógytorna és az úszás. Sajnálatos módon gyógyfürdőszállodáinkban éppen ezek szorulnak háttérbe a masszázs, a szauna, az élményfürdők, az elektroterápia és a – csak ücsörgésre alkalmas – termálmedencék között. Pedig az egészséges turistáknak elsősorban megfelelő fedett uszodákra van szükségük, nem pedig „dagonyázó” kacsaúsztatókra, gyógytornára pedig sokkal inkább, mint a rafinált elektroterápiás készülékek arzenáljára. Sajnálatos hiba, hogy a gyógytorna általában mostohagyermek, nincs megfelelő tornaterem, és ha van, nincs gyógytornász. Rendszerint nincs lehetőség egyéni gyógytornára, sokszor csoportos tornára sem. A mozgásszervi betegek gyógykezeléséhez viszont valóban szükség van a fizioterápia teljes eszköztárára, a betegek elhelyezésénél azonban a mozgásszervi betegek sajátos igényeit a szobák, fürdőszobák, vécék, lépcsők, járdák, rámpák stb. kialakításakor messzemenően figyelembe kellene venni.
Mindenütt tapasztalható tehát, hogy a szálloda egészséges emberek részére készült, a fizioterápiás ellátórendszer pedig betegeknek. Az egészséges fitneszvendégek szempontjából ez pazarlás, a közepesen súlyos vagy súlyosabb betegek vonatkozásában pedig elégtelenség. Pedig mindez elsősorban nem pénz, hanem hozzáértés kérdése. Tévedés ne essék, nem a masszázs, az élményfürdők és a termálmedencék ellen szólok, a hiányosságok és a szakszerűtlenségek, az aránytalanságok felszámolása a célom. Elengedhetetlen, hogy egyszer végre összhangot teremtsünk a betegek valós igényei és a fizioterápiás ellátás tárgyi és személyi feltételei között. Tudomásul kellene vennünk: nem biztos, hogy ért a mozgásszervi betegek kezeléséhez és a fürdőügyhöz, aki egyszer már megfürdött egy meleg vizes medencében.
Ahhoz, hogy Magyarország betölthesse azt a feladatot, amelyre természeti adottságai révén predesztinált, olyan ajánlatot kell tennünk, amely az európai mozgásszervi betegek gyógykezelése szempontjából megfelelő színvonalú, ugyanakkor kedvező is nekik. A krónikus mozgásszervi betegek fogadása a sajátos igények kielégítése nélkül, egészséges turistákra szabott hálózattal nem lehetséges. Ezek a betegek csak akkor jönnek Magyarországra, ha gyógyulásuk, állapotjavulásuk jobban biztosított, mint otthon. Ezek a betegek nem turisták, akiknek éppen arra van kedvük, hogy körülnézzenek a Halászbástyán és a délibábos Hortobágyon, és mellesleg szívesen megfürdenek a langyos vízben, hanem olyan betegek, akiknek a rendszeres gyógykezelés adja meg munkaképességüket vagy fékezi állapotromlásukat. E betegek gyógykezelését a nyugati biztosítók térítik, ha a betegellátás feltételrendszere megfelel a biztosítók követelményeinek.
Ha a magyar gyógyfürdő-szanatóriumoknak hasonló feltételeik lennének, mint az ilyen nyugat-európai intézeteknek, amilyeneket az európai állampolgárok otthon megszoktak és amilyeneket elvárnak, és ezek igénybevétele Magyarországon kedvezőbb lenne, akkor nem kétséges, hogy a betegbiztosítókkal szerződést köthetnénk pontosan körülhatárolt betegcsoportokra, pontosan megszabott kezelési időtartamra vonatkozóan.
Első lépésként tehát azt kell tisztázni, hogy a mozgásszervi betegek gyógykezeléséhez milyen szakmai, egészségügyi követelményrendszert igényelnek az európai biztosítótársaságok. A magyar gyógyfürdőhálózat fejlesztéséhez csak ezt követően, a biztosítók által kívánt feltételek megteremtését tartalmazó programok alapján lenne szabad hozzálátni.
Nyilvánvaló, hogyha a gyógyturizmus keretein belül nem tudjuk fogadni a súlyosabb betegeket, korlátozzuk és csökkentjük gyógy-idegenforgalmunk lehetőségeit. Ha Magyarország nem akar lemondani a tartósabb gyógykezelést igénylő, súlyosabb betegek ellátásáról, akkor ehhez a szükséges feltételeket meg kell teremteni. Ha az eddigi gyakorlat szerint a beruházás orvosszakmai program nélkül jön létre, és az így kialakított öszvérintézményeket kívánjuk megtölteni gyógyulni vágyó mozgásszervi betegekkel, akkor a jelenlegi 50–85 százalékos kihasználtság nem fog változni.
Ha a gyógyfürdőhálózat fejlesztésében a szükséges lépések megfelelő sorrendjét – betegbiztosítók követelményrendszerének a tisztázása, piackutatás, egészségügyi szakmai program, tervezés, beruházás, szerződéskötés – nem tartjuk be, akkor tucatjával építhetjük a helyi polgármester ízlése és hozzáértése alapján a gyógyfürdőket, ugyanolyan lesz a kihasználtságuk, mint jelenleg, s a gazdaságilag előnyös, leginkább rászoruló, súlyosabb külföldi betegek gyógykezelése továbbra is elmarad.
A gyógyfürdő intézmények szakmai programja attól függ, hogy milyen betegcsoport fogadása a cél, a program alapja tehát a tervezett betegcsoport állapota és létszáma. Csakis ennek ismeretében lehet megszabni az orvosi és fizioterápiás ellátókapacitás spektrumát és nagyságát. Természetesen nem a meglévő gyógyszállodák átépítésére kell gondolni, de legalább az új létesítmények tervezése és kivitelezése során, továbbá a bővítések és a felújítások alkalmával figyelembe kellene venni az európai igényeket és a szakmai szempontokat!
Mindehhez a gyógyfürdők és a szanatóriumok pályázat útján megvalósuló fejlesztése nem nyújt garanciát, a feladatok megfelelő koordinálása nem mellőzhető. A gyógyfürdőhálózat, a gyógy-idegenforgalom fellendítése nyilvánvalóan több tárcát, orvosi kollégiumot, társaságot érint, és valóban csak széles körű összefogással valósítható meg. Nem hanyagolható el a szakemberképzés mennyiségi és minőségi javítása sem, kevés a reumatológus, a fizioterápiás szakorvos, és szintén kevés a gyógytornász és a gyógymasszőr stb.
Magyarország gyógyturisztikai lehetőségei egyedülállók, de ezek a lehetőségek az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás érdekében csak akkor hasznosíthatók, ha a területen mutatkozó szakmai elégtelenséget és szervezetlenséget felszámoljuk. Az európai uniós csatlakozás talán kimozdíthatja a holtpontról a magyar fürdőügyet.
A szerző osztályvezető főorvos, az orvostudomány
kandidátusa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.