Magyarként Európában, magyarként az unióban

–
2003. 03. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar nép erőfeszítéseinek és a történelem kedvező fordulatainak köszönhetően Magyarország 2004-ben történelmi esélyhez jut. Sok évtizedes kényszerű kiszakítottság után visszatérhetünk Európába, a kereszténység, a kultúra és a civilizáció hazájába, ahová lélekben mindig tartoztunk. Szent Istvántól Antall Józsefig és Balassi Bálinttól Illyés Gyuláig hosszan sorolhatjuk azokat a történelmi személyiségeket, akik európaiságunkat megalapozták és megőrzéséért küzdöttek. A belépéssel 1956-os szabadságharcunk és az 1990-ben elkezdett rendszerváltoztatásunk egyik legfőbb célját válthatjuk valóra.
Nekünk, Európa népeinek, kölcsönösen szükségünk van egymásra. Ezt Európa legtöbb országában felismerték, és az Európai Unió a tíz országgal való bővítés kockázatát – igaz, hogy hosszas, és sokszor kicsinyes alkuk eredményeként – vállalta. Rajtunk a sor, hogy a meghívásra válaszoljunk, még abban az esetben is, ha nem ismerjük pontosan a részleteket.
Az alku lefolyása, az ennek utolsó szakaszában elért mérsékelt magyar siker, és a jelenlegi kormánnyal szembeni bizalmatlanság vegyes érzelmeket kelt. Ezért meg kell fontolnunk a belépés ellenzőinek érveit is. Sokan okkal érezhetik úgy, hogy nem mi, hanem csak a piac és a magyar föld kell Európának. A szerződés részletei sok körülmény hatására alakultak ki. A szerződés ténye azonban történelmi elhatározást tükröz, és a jelölt államok polgáraitól több nemzedék jövőjével számoló állásfoglalást kíván. Felül kell emelkednünk érzelmeinken és pillanatnyi érdekeinken, és hagyományainkra támaszkodva, bátran, a távlatokra figyelve, felelősen kell döntenünk.
Európa meghatározó szerepet játszik a világ jövőjének formálásában, még akkor is, ha az őt megtestesítő szervezet, az Európai Unió nem tökéletes. Európa a szabadságeszmék és a demokrácia őshazája, amelyben a nemzeti sokszínűséget értéknek tartják, a hagyományokat istápolják. A kereszténység nyomán Európában jutott legmesszebbre a testvériség eszméje, és itt teljesedett ki a polgári szemléletmód. Mára Európát is megkísértette a javak habzsolása, a fogyasztás kultusza, de Európa ma is a tudás, az erkölcs, a szolidaritás és a hatékony munkán, az önálló kezdeményezésen alapuló jólét világa. Az „európai normák” átvételének eddig is számos üdvös következményét láttuk, s törékeny demokráciánknak, sajnos, ma is szüksége lehet Európa támogatására. A belépés adhat esélyt arra, hogy Európával végre megértessük a környező országok magyar kisebbségeinek helyzetét, mi pedig megtehessük értük, amit meg kell tennünk. Szükségünk van Európa segítségére saját belső gondjaink megoldásában, például a cigányság felzárkóztatásában is.
A globális gazdasági térben minden nemzetgazdaság ki van téve a külső erők szeszélyeinek. Az európai összefogás, amely hagyományosan védelmezi a nemzeti gazdaság és művelődés értékeit, viszonylagos védelmet adhat a világgazdaság kíméletlen önzésével szemben, ha megtanuljuk, hogyan kell egy belső, láthatatlan védelmi vonalat kiépíteni. Amelyre szükség van, mert egyetlen állam sem szolgáltatja ki magát teljesen a szabad piacnak. Ha kívül maradnánk az unión, még kevésbé tudnánk ellenállni a globális gazdasági kiszipolyozásnak, és elsöpörnének bennünket a külső erők.
Velünk együtt Európa is válaszúton van, és az Európai Unió lépései is bizonytalanok. Vajon nem kerül-e túlságosan a nagyok befolyása alá, vagy nem válik-e a sok állam széthúzásának martalékává? Az intézményeket kísértő öngerjesztő bürokrácia nem bénítja-e meg működését? A mindent befogadás kényszere vajon nem öli-e meg az öntudatot, s nem porlasztja-e szét háromezer év kultúráját?
Tudnunk kell azt is, hogy a belépés csak esély. Az országnak a tagság évei alatt kell felzárkóznia, s közben állnia kell a versenyt a régi és az új tagokkal szemben. Ez a polgártól tenni akarást és szolidaritást kíván, a kormánytól pedig a nemzeti érdeket keményen képviselő politikát. Mert lesznek honfitársaink, akik megsínylik a belépést. A kormánynak a jelenleginél sokkal többet kell tennie a csatlakozás megjósolható kellemetlen mellékkövetkezményeinek csökkentéséért. Azért, hogy esélyt adjon a gazdaság versenyhátrányba szoruló szereplőinek, és felkarolja a veszteseket, azért, hogy a mezőgazdaság helyzetét és a szomszédos államokban élő magyarokkal való kapcsolattartást minél kevésbé nehezítsék meg az unió szabályai. Azért, hogy oktatási, tudományos és kulturális intézményeinket képessé tegye az európai versenykövetelmények teljesítésére.
A tagság lehetőség arra, hogy nemzetünk megszabaduljon elszigeteltsége maradványaitól, új erőre kapjon a hasonló értékeket valló népek közösségében, és együtt boldoguljon szövetségeseivel. Az Európai Unión belül Magyarország a nemzeti összefogás, a tudás és a kitartó munka révén ismét elindulhat felfelé.
Ha azt akarjuk, hogy így legyen, tegyünk érte! Tagságunkkal a kontinensen hivatalos lesz a magyar nyelv, és több helyen ragyoghat fel a magyar szellem. A magyar nemzet követheti és alakíthatja is Európát. Maradjunk magyarok Európában is!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.