SZDSZ: a káosz és az értéktelenség pártján

Szabó Béla István
2003. 03. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabad Demokraták Szövetsége nem liberális szervezet. Közösségi demokrácia helyett a szétesettséget hirdeti, az individuumok tébolygását a térben, űrben, s ezt tévesen személyes szabadságnak nevezi. Hirdeti a totalitárius „szabadságot”: a személyiségek korlátozatlan versenyét, a küzdőpálya a glóbusz (egyelőre), a szabály: az erősebbnek mindent lehet. Utólag, ha kell éppen, megideologizálható a tett. Cselekszi az egyenlőtlenséget: támogatás nélkül, a sodrásba belehajtva a pórt, hogy a gyöngébbek elmerüljenek, s elmerülnek, törvényszerűen. Alattvalókat idomít, tehát nem demokratikus, sajátos hierarchikus rendet épít. Nem fogadja el a képviseleti, arányos, megegyezéses demokráciát: öt százaléknál alig több szavazatával százötven százalék hatalomra tör. Lenézi a népet, a hagyományt, a praxisra esküszik, és az igazságosságot nevezi vezéreszméjének. Szabadság és szolidaritás a jelmondata: egy szó híján ugyanaz, mint a szociáldemokratáké: a közepéről éppen az igazságosságot ejtette ki a kollektív mélytudat.
A mai szabad demokrata gyakorlat tartalma valahol érthető, van, amiben elfogadom. Végül is igaz: az elbutított tömeg ellenszenves, humánumellenes, nem értékteremtő, hanem fogyasztó, pusztító. Önmagában már összeverődése is veszélyes, hiszen bizonyos létszám fölött és bizonyos összegzett IQ alatt kaotikus folyamatok kezdődnek el, megfékezhetetlenül. Megelőzésükre, a tömeg kialakulásának megakadályozásán felül, két módszer van: a manipulatív erőszak (emlékezzünk a népköztársasági május elsejék munkásőr sorfalaira!), vagy a létező/létezhető tömeg általános intelligenciaszintjének emelése. Ne feledjük: a százezres, sok százezres polgári jobboldali tüntetéseken semmiféle erőszakos, durva, kaotikus esemény nem történik, s nem borítja szemétmező az elhagyott színteret. A kapcsolat a tömeg elemei között (ezek emberek!) nemcsak a vélhetően azonos elvek miatt tisztelettudó és baráti, hanem mert megtanult viselkedésük – ha tetszik: modoruk – alapvetően ilyen. Mondom: tanult, tehát megtanulható – ha tanítják. A szabad demokraták ezt a tanítási folyamatot szabadságellenesnek állítják, veszélyesnek tartják a személyre, ellenzik. Nincs igazuk, a káoszt, az emberi érték csökkenését támogatják. Vannak ugyanis értékek, árcédula és árfolyam nélküli értékek; láthatók és választhatók – bizonyos dolgokat tisztessé-ges ember nem csinál. Egy példa, az ő saját körükből.
Unt csontnak tűnik a D–209-es lelepleződése kapcsán történt szabad demokrata képviselői roham és demars. Először etikailag hanyatt estek, majd pragmatikailag fölpattantak. Nem egészen 24 óra alatt a parlamenti frakció visszafarolt a damaszkuszi úton, a tagadásból az elfogadásba. Az eseményt értelmező politológusok általában holmi alkukat gondolnak a háttérben, a szamárháton döcögő egér forintosítható zsarolását, valamint s ugyanakkor kicsinységének újraérzékelését/újraértelmezését. Ha leszáll a hátról, a lócitrom is nagyobb lesz nála. De: a csekélyke országházi tömeg egy pillanatra erkölcsi közösséggé forrt össze (leszámítva a leszámítandókat), majd észlelvén az erkölcsi értékek megjelenésének veszélyességét, gyorsan visszacsavarodott – mivé is? Pedig mindössze a jó neveltetés hiányzott, a megrögzült illemtudás: az ember nem kezel, nem ül egy asztalhoz hazaárulókkal. (Kitérő, följelentőknek: elérhetőségemet a szerkesztőség ismeri.) Márpedig egy kormányülés nem állófogadás. Egyszerű dolog ez.
Nos, ezt figyelembe véve, nem értem a politikai közösség bizonyos tagjait, miért tettek úgy, mintha az SZDSZ-ben az elmúlt hetekben holmi válság lett volna, kihívás, eszmék csatája, irányvonal-keresés. Azért az mondassék el, hogy komoly politikus és politológus nem vette be az eléje tálalt ebtápszert, senki sem tekintette Bauer Tamást alternatívának, leginkább a tényleges üzenet, a lényeg jött át a hírködön: ajjaj, legközelebb vesztünk, vesztünk, vesztünk… Úgy legyen. A bauerizmus (?) tételeit, ugyan már, miért kellett volna elemezni?
A vesztés nem jelentene mást, mint a hatalomból való kiesést, a befolyás végét, a megsemmisülést. Márpedig a mai SZDSZ szemében a politika hatalmi játszma pusztán, nem szolgálat. Valljuk be, a saját szempontjukból sikeresen működnek, klientúrájuk elégedett lehet. Kuncze Gábornak igaza van: ez a sikeresség számukra csak evvel a technikával fönntartható, s akik részesednek, nem is várnak el mást. A párt azért él és virul, mert van vevőközönség termékére: a szabadság lózungjába zsugorfóliázott gátlástalan sikerességre. A többszörös elnök elárulta magát: még csak tagkönyv sem kell, hogy valaki beférjék a fólia alá. Amikor ugyanis B. jelölt elvi okokból hibáztatta a pártparancsnokokat az igazságügy-miniszteri bársonyszék el nem foglalásáért, valamint a hiba utólagos kiküszöbölésére buzdított, a pártelnök értetlenkedve jegyezte meg, hogy hiszen akkor a kormány legliberálisabb tagja váltódnék le. (No, nagy véleménynyel lehet a minisztereiről, hajjaj!) Nincs különösebb jelentősége, de megjegyzem: amikor Bauer képviselő, kormánypárti vezető stb. volt, akkor a nevezett miniszteri székben éppen az MSZMP vezető testületének egykori tagja regnált. Bauer Tamás hallgató figyelmetlenségének (mert mással nem tudom magyarázni a dolgot) meglett az ára, még egy-két lépcsőnyit legurult pártja a következő választáson.
A szabad demokrata gyűlés és választás üzenete ennyi: forog a verkli. Utána csaptak egy kis lelazító hajcihőt: le kell-e mondani az ügyvivőknek gazdasági társasági posztjukról?
Mindegy. Az a gyanúm, hogy a szabad demokrata pártelit és holdudvara már messzebb néz a Lehel térnél, újabb piacot keres árujának, újabb vállalkozásokba akarja kihelyezni politikai tőkéjét. De azért még egyszer körülnéz a Lehel piacon, az odasikerített vizuális zűrzavar belsejében lévő használhatatlan térben. Az európai uniós választási kampány megnyitójaként elvegyült a nép közt néhány nemzetközi neoliberális. Védőruhában persze. Szép, kénsárga kabátban vegyültek – kellett az, mert különben eltűntek volna az angyalföldi nénik és bácsik velük eurokonform tömegében. Az esetben meg hogyan szedték volna össze őket időre kísérőik, botrány támadt volna, a fogadás udvariatlan lekésése, meleg puszta koktél, kihűlt fácánleves. Azért ebben és ennyire nem modortalanok a szadeszosok. A hurkások körében mindenesetre lapidáris támogatói réteget nyertek: az európai eszmetársak tettleg bizonyították: rágalom a véres hurka betiltásáról terjesztett rémtörténet. Ettek. Pedig a dolog nem veszélytelen, a forró hurka óvatlan megharapva szembeköp.
Nem tudom, a strasbourgi képviselőknek módjában állt-e szemrevételezni szép fővárosunk mocskát. Mi nap mint nap látjuk a rövidke pártelnök, hosszú főpolgármester konok működésének eredményét. Korom és kutyaürülék, bezárt boltok és kátyú, kátyú, kátyú. Ami a koszt illeti: tévednek azon szeretett polgártársaim, akik a mostani márciuson odanyilatkoznak, hogy most már elviselhetetlen. Elviselhetetlen volt tavaly is, tavalyelőtt is, meg azelőtt is. Csak éppen nem nyílt rá a szemük, feszengve viselték modorukat, nem néztek oda. Figyeljünk, vigyázzunk, nézzük a lábunk elé, mert büdös lesz a talpunk. Végre ébred az ország, a jobbik fél, és lát.
Nem csak a kutyagumi ragadós: a hatékonynak gondolt viselkedési minták úgyszintén azok. Itt van például az MDF. Évek óta nem akarom érteni e pártmaradványba tömörült, postacímmel rendelkező csoport kollektív működését. Önálló létezésre ugyanúgy képtelen már, mint a szabad demokraták társasága, elvszerű, ha kell, önérdekellenes tevékenységet nem folytat, a benne meglévő néhány személyiség csak krákog a ködben, mások remekül megélnek. A kicsi, de befolyásos SZDSZ-es példája követéséhez azért több és más tehetség kellene. Sajnos, vannak a Fideszben hasonhajlamúak, a kapuzárók, a politikai és személyi nyitástól félők. Megeshet, hogy az új néppárt csak népecske párt lesz, ha nem vigyáz, akinek tiszte. A rossz mintának jó volna eltűnnie a magyar politikai életből. Léte rossz útra visz sokakat, és a nemzeti cselekvés értelmébe és lehetőségébe vetett, ma még/már többségben lévő hitet rombolja.
Szabadság és szabadság. Többféle szabadság van, talán a mai szabad demokraták is elnyerik a magukét. Mert soraikban még maradtak tisztességes emberek, jó szándékú figurák, tehetetlenül. A neoliberális tanmese szerint a tömlöc mélyén lehetünk szabadok, megélhetjük a szabadságot – no, de azért a Duna partján csak kellemesebb ugyanaz, a vizet bámulva, amely hol kék, hol zöld, hol fekete (de vörös csak akkor, ha lángokban áll a város.)
A liberális elvek kizáró és kizárólagos hangoztatásával tehát politikai és erkölcsi értelemben ma már semerre nem lehet eljutni. Ma már mindenki liberális (vigyázat! – csak itt, az európai civilizációban!), még azok is, akik vérben forgó szemmel követelik a demokráciát. Egyszerűen nem tudunk róla, vérünkké vált, szabadelvű oxigént lélegzünk be, és liberális nitrogént fújunk ki.
A szerző az SZDSZ egykori ügyvivője

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.