Mi a baj Hende Csabával?

Balás Piri László
2003. 07. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgás ezüstkorában volt a Ferencváros csapatának egy középpályása, úgy hívták, Rákosi Gyula. Nem tartozott a nemzetközileg is jegyzett csillagok közé, nem ő rúgta a sorsdöntő gólokat, de a hátára vette a pályát, s ha a sztárok gyengélkedni méltóztattak, megmentette a csapat becsületét. A szurkolók szerették, mert tudták, hogy az ő fáradhatatlan loholása nélkül nincs csillogás se.

Van a Magyar Demokrata Fórumnak egy politikusa, úgy hívják, Hende Csaba. Nem szerepel a napilapok népszerűségi listáján, holott mindig maximálisan megfelelt a várakozásnak azon a poszton, ahová pártja delegálta. Nem vezérkedett azonban sohasem, nem tartott dörgő hangú beszédeket, és nem frakciózott. Dolgozott, és a sajtó erre nem vevő.

Az elmúlt hetekben viszont sűrűn találkozhattunk nevével a napilapokban, mert saját pártja hajtóvadászatot indított ellene, és ez már eladható téma. Nem szeretnék itt végigmenni azon a jogi procedúrán, pontosabban azokon az eljárásokon, amelyek ellene irányultak, az olvasó számára ezek nem lebilincselőek. A lényegre térve fölteszem a kérdést: mi a bűne Hende Csabának? Nem a Fidesz – Magyar Polgári Párt (azóta már: Szövetség), hanem Orbán Viktor személyes felkérésére elvállalta a polgári körök mozgalmának koordinálását. Embert próbáló, rendkívüli feladat – úgy látszik, egyesek szemében árulás is. Ha már itt tartunk, jellemezzük néhány mondattal ezt a mozgalmat.

Vannak, akik tudatlanságból vagy nagyon is tudatos politikai céllal a Fidesz „rohamosztagainak” tartják a polgári köröket. Tévednek.
Annyi igaz, hogy többnyire konzervatív, nemzeti érzelmű emberek alkotják őket, de összetételük igencsak vegyes. Jönnek a MIÉP felől, de a mérsékelt (és kiábrándult) baloldal felől is.
Dávid Ibolya, az MDF szép múltú elnök asszonya a televízióban úgy nyilatkozott (július 2., Nap-kelte), hogy gyakran jár polgári körökhöz. Ez esetben tudnia kell, milyen sok az MDF-szimpatizáns közöttük.

Mindent egybevéve ez a mozgalom sokkal mélyebben és sokkal nagyobbat merít a társadalomból, mint amire bármely párt képes lenne. Hende Csaba bűne tehát, hogy egy kicsiny, de ambiciózus politikai párt helyett egy szellemiségben hasonló, de az egész országot átfogó mozgalomra szenteli minden erejét.
Miért nem övezi tisztelet és elismerés ezért?

Egy frusztrált pártelitnek talán szüksége van egy prügelknabéra, megvesszőzhető belső ellenségre, hogy a többiek tanuljanak a példáján. A háttérben pedig kirajzolódik egy idős úriember alakja, aki már évekkel ezelőtt bejelentette, viszszavonul az aktív politikától, arca már nem való a képernyőre, de mégis, ma gyakrabban láthatjuk, mint miniszterelnök korában.

Igaza lehet abban, hogy hetven éven alul mindenki forrófejű és tapasztalatlan, mégis arra kérem, ne engedje, hogy bolsevik módon „kinyírják” azt, aki eltér a pártvonaltól – jelen esetben Hende Csabát.

A szerző a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör tagja

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.