Miért beteg a Magyar Orvosi Kamara?

–
2003. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 26-án már második alkalommal ült össze a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli küldöttközgyűlése. Az eldöntendő kérdés az volt, hogy leváltsa-e a közgyűlés az országos elnökség tagjait. Arról az elnökségről van szó, amely a néhány héttel ezelőtt rendhagyó körülmények között elfogadott kórháztörvény megszületésében az orvostársadalom jelentős része szerint kétes szerepet játszott. A kórháztörvényt ugyanezen küldöttközgyűlés egy hónappal ezelőtt 99 százalékos szótöbbséggel elutasította.
Az elnökség újraválasztásának sokkal nagyobb a jelentősége, mint ahogy az látszik. A tét a kamara megújulása. Mint ahogy ma az egész egészségügyi rendszerünk a betegség tüneteit mutatja, annak szíve és motorja, a Magyar Orvosi Kamara is ugyanúgy válságban van.
A Magyar Orvosi Kamarát az elmúlt öt évben erős elnöki jogosítványokkal Kupcsulik Péter irányította. Az elnökség leváltásának kezdeményezése egyértelműen jelzi a tagság igényét a kamara átfogó strukturális és funkcionális reformjára, és egy új, hatékony, a kor kihívásainak jobban megfelelni képes szervezetrendszer kialakítására. Különösen az elnökség szemére vethetők az alábbiak.
Nem tudta elérni a köztestület általános működőképességének javítását, így az orvostársadalom többsége kiábrándult, és eltávolodott a kamarától.
Nem tudta elérni a kamara egyes döntéshozó és ügyintéző szerveinek megfelelő hatékonyságú működéséhez szükséges optimális pénzügyi és szervezeti háttér biztosítását.
Az orvostársadalom egyre növekvő elégedetlenséggel viseltetik a kamara érdekérvényesítő képtelensége láttán.
Az orvosi kamara legendásan rossz érdekérvényesítő képességének legjobb példája az, hogy az orvosok egyöntetű szakmai állásfoglalása ellenére a kormány vezető orvosok csoportjainak közreműködése mellett a kórháztörvény megszavazásával politikai döntést hozott. Nem biztos, hogy egy gyenge kamara a betegellátás javát szolgálja.
A kamara előtt álló következő nagy feladat az orvosok jogállásának megfelelő módon történő törvénybe foglalása. De miért olyan fontos az orvosok jogállásáról szóló törvény megalkotása? Egyik legfőbb célja, hogy a magas etikai kívánalmakat feltételező hivatást védje a laikus befolyásoktól. Ahogy a bíró sem a vádlott megrendelésére hozza az ítéletet, és függetlenségét védi a jogállástörvény, ugyanúgy az orvos sem a laikus megrendelésnek megfelelően végezhet vizsgálatokat, írhat gyógyszert vagy operálhat beteget. Hiszen a beteg vagy hozzátartozó nemegyszer esetleg a saját egészségére káros gyógyszert vagy beavatkozásokat követelhet, amiért a felelőséget természetesen az orvosnak kellene vállalnia. A törvény kamarai változata nemcsak ezért fontos, hanem mert egy laikus és nyereségorientált kórháztulajdonos esetén is védi a beteget. Hiszen a profitorientált tulajdonos érdeke a profitszerzés, és ebből a célból szívesen korlátozná az orvos szakmailag indokolt, de néha költséges tevékenységét.
Ma a parlament előtt az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslatnak egy másik változata fekszik, a szeptemberi ülésszakra tervezett elfogadásra. Az orvosi kamara tervezetével szemben ez nem biztosítja megfelelő szinten sem a fenti kívánalmakat, sem az orvosok munkafeltételeit és egyéb egzisztenciális érdekeit. Nem valószínű, hogy ezek a feltételek erre a pályára vonzanák a fiatalokat, és csökkentenék az orvoshiányt.
Erről és az elnökség visszahívásának kérdéséről kívánt legutóbb az országos küldöttközgyűlés tanácskozni. A közgyűlés azonban 49 százalékos jelenlét mellett határozatképtelen volt, 754 országos küldöttből 370 tudott csak megjelenni. A küldöttek nagy részének a határozatképtelenség ellenére kifejezett igénye lett volna a napirendi pontként megjelölt orvosi jogállási törvény megvitatása és ajánlás megfogalmazása az elnökségnek. Kupcsulik Péter elnök azonban anélkül zárta le az ülést, hogy annak megnyitása után bárkinek lehetősége lett volna hozzászólni; szemlátomást egyáltalán nem volt kíváncsi a tagság véleményére. 370 orvos azért utazott az ország minden szegletéből, sokan saját pénzen, Budapestre, hogy két percig hallgathassa a Magyar Orvosi Kamara elnökét.
A folyosói beszélgetésekben az orvosi kamara lehetséges új elnökeként a leggyakrabban emlegetett név Éger Istváné volt. A kamara küldöttközgyűlése határozatképesen legközelebb augusztus második felében ül össze. Augusztus végéig tehát megtudjuk a kérdésre a választ: lesz-e megújulás a Magyar Orvosi Kamarában?

Dr. Antal Szalmás Tamás, dr. Marosy György,
a Magyar Orvosi Kamara tagjai

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.