Szeressük-e a fekvőrendőrt?

Kő András
2003. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy városi polgár levelet írt az önkormányzatnak. „Kedves uraim, nálunk az utcában igen magas a fekvőrendőr, és sok bosszúságunk van amiatt, hogy lépésben tudunk csak hazamenni. Nem vagyunk a fekvőrendőr ellen, de mégiscsak túlzás ezen a helyen kínai nagy falat emelni.” Megkapta a választ, ami így szólt: „A fekvőrendőr esztétikai látvány a kerületben, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy csökkentek a balesetek az utóbbi időben.” A polgár tanulmányozta a választ, és megint elküldött egy levelet. „Nem értem – írta –, én csak azt kérdeztem, miért ilyen magas a fekvőrendőr?” A levél az egyik asztalról a másikra vándorolt, végül eljutott valakihez, aki beleélte magát a levélíró helyzetébe, és névtelenül a következőket juttatta el neki: „Haver! Vágd bele a csákányt, ha eljön az éjszaka!”
A fekvőrendőr szó valószínűleg a pesti aszfalton született. Kosztolányinak is tetszene. Mindenki tudja, hogy mit rejt a kifejezés: egy olyan akadályról, buckáról van szó, amely meggátolja az autók száguldását a sűrűn lakott területeken. Az utóbbi időben egyfajta kőből készül, a leggyakoribb a vöröses szín, de előfordul sárgából vagy szürkéből is. Szögezzük le mindjárt az elején, hogy én azok közé tartozom, akik örülnek a fekvőrendőröknek, s ha tehetném, minden utcát – legalább százméterenként – feldíszítenék velük. Talán akkor békésebb lenne a közlekedés.
Országos gondjaink és bajaink között nem is hoznám szóba a kérdést, ha nem tapasztalnám azt, hogy a fekvőrendőrök elhelyezése, formája, nagysága, típusa, íve, milyensége, állapota mennyire jellemző a város vezetőire.
Jelentéktelen ügy – gondolhatnánk, de rögtön megváltozik a véleményünk, amikor halljuk a rádióban, hogy a XI. kerületi lakosok háborognak, mert a fekvőrendőröket túlságosan magasaknak tartják. A másik oldalon nyilatkozik is mindjárt valaki, hogy az átépítés egyik pillanatról a másikra nem megy, de 2005-ig bízvást megoldódik. Megnyugtató perspektíva.
Magam úgy képzelem, hogy amikor a legfelsőbb helyen a fekvőrendőrökről döntöttek, meghatározták a paramétereket, hogy egységesen álljanak ellen a száguldozóknak. Ezzel szemben mit tapasztalunk? Ahány fekvőrendőr, annyiféle. Hossza, szélessége, magassága, színe, állaga, észrevehetősége aszerint váltakozik, hogy az adott helyen ki volt a mesterember, vagy ki volt a megrendelő. Vagy: mennyire haragszik az autósokra?
A közlekedést kivéve semmi sem akadályozza úgy egy ország fejlődését, mint a bizottságok. Ha elfogadjuk ezt az axiómát, akkor igencsak ferdén kell néznünk arra a bizottságra, amelyik a fekvőrendőrökről döntött. Ha döntött. S ha döntött, miért nem egységes a kép? Ha egyáltalán felmerült az egységes kép, s nem ajánlásszerűen fogalmazódott meg, hogy ki-ki saját belátása szerint építsen fekvőrendőröket a kövezetre. De ha így volt, miért volt így? Hány hasonló eset fekszik a különböző bizottságok asztalain, és hány esetben nincs számonkérés?
Egyenesen vérlázító, ahogy télvíz idején a kátyúkkal bosszantották az autósokat. Már jócskán kitavaszodott, amikor úgy-ahogy betömődtek a lyukak. De addig a szlalom járta, a tehetetlenség, a felháborodás. Most meg itt vannak a fekvőrendőrök. A sikeres embert megkérdezik, mi a sikerének a titka. Azt feleli: – A helyes döntés! – És minek alapján döntött helyesen? – A tapasztalat alapján. – És hogyan szerezte a tapasztalatait? – Rossz döntésekkel. Költői kérdés: mi az oka annak, hogy a rossz döntéseknek nincsenek következményei? Ebben a városban mindent szabad? Évekkel ezelőtt irigylésre méltó oldalt találtam a Los Angeles Times egyik számában. Hatpontos (azaz kicsi, nonpareille) betűnagyságban volt olvasható a lap tetejétől az aljáig (ismeretes, hogy egy-egy oldal milyen lepedőnyi), bekezdések nélkül és konkrét nevekkel, hogy a polgárok miért szeretik a városukat. Ki-ki egy-egy mondatban válaszolhatott. Istenem, gondoltam akkor, meg kellene kérdezni ugyanerről a budapesti polgárokat is: miért kedvelik a fővárosukat? S már fogalmaztam is a magam részéről a válaszokat.
Mára azonban megfordult a szél. Arra keresném ugyanis a választ, hogy miért nem szeretik a polgárok Budapestet? Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy volna néhány XI. kerületi lakos, aki a fekvőrendőröket említené. És nem csak XI. kerületi lakos.
Nehéz hozzászokni a változó világhoz. Én még emlékszem, amikor a levegő tiszta volt, a szex pedig mocskos. Amikor még mezítláb is lehetett iskolába menni falun, és nem ismerték az adidas cipőt. Amikor biciklin vittük az üzenetet, és nem mobiltelefonon értekeztünk. Amikor még nem a pótlékok korát éltük; nem zsargonban beszéltünk, hanem magyar nyelven, nem jelszavaink voltak, hanem elveink, s az adott szó szentség volt, nem kellett írásba foglalni a megegyezést. Nem ragyogó ötlete volt a polgárnak, hanem gondolata. Nem fekvőrendőr állta el az utat, hanem az autósok betartották a szabályokat. Ma olyan időket élünk, amikor az ember keze a csillagokig ér, miközben derékig gázol a szennyben, az őrületben. Talán az a baj, hogy túl sok az útjelző tábla (uram bocsá’, a fekvőrendőr), miközben sehol sincs a cél megjelölve. Amikor őseinket kiűzték a paradicsomból, Ádám állítólag azt mondta Évának: „Drágám! Átmeneti korban élünk.” Lehet, hogy az átmeneti kor még nem ért véget?
Hát itt tartunk. Új filozófiát fogalmazok magamnak: nem általában aggódom, hanem naponként. Mert tehetetlenek vagyunk. Egy mérnök kijelenti, hogy ez és ez a híd leszakad rövidesen, és életveszélyes rajta közlekedni, ám ő maga is azon megy át, ha ez az egyetlen út hazafelé. Igen, meg kell másznunk a fekvőrendőrt, ha szeretnénk hazajutni.
Egy kertész levelet írt a földművelésügyi minisztériumba. „Mindennel próbálkoztam, amit az önök könyvecskéje ajánlott arra vonatkozóan, hogyan lehet megszabadulni a kertemet csúfító pitypangoktól. Minden tanácsukat megfogadtam és gondosan betartottam. Ennek ellenére a pitypangok tovább nőnek. Mit tegyek?” Postafordultával a kertész kézhez kapta a választ: „Tisztelt uram! Ha ön megpróbálkozott mindennel, amit tanácsoltunk, és még mindig nőnek a pitypangjai, akkor már csak egyetlen dolgot tehet – tanulja meg szeretni őket!”
A XI. kerületi lakosok – úgy tetszik – egyelőre hiába háborognak, hiába írják a leveleiket, csak egyetlen dolgot tehetnek: meg kell szeretniük a fekvőrendőröket.
Meg kell szeretniük?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.