Médiaegyensúly – a síp mint csodafegyver

(Lectori salutem. Itt az ünnep, október huszonharmadika. Tavalyelőtt Wittner Mária október huszonharmadikán a Parlamentben szónokolt. Tavalyelőtt telt ház volt a Parlamentben. Tavaly fél ház volt a Parlamentben. Tavaly az ízléstelen ceremóniát pufajkások és díszötvenhatosok celebrálták a Parlamentben. Tavaly mi az Andrássy úton a Hősök terétől az Erzsébet térig sétáltunk. És boldogok voltunk. Tavaly az ötvenhatos hősöket kísértük az Andrássy úton, akik egy teherautón vezettek bennünket. Tavaly az áldozatok emlékére gyertyákat gyújtottunk a flaszteron. Az idén várhatóan üres lesz a Parlament. Helyes. Az idén mi a Széna téren gyülekezünk. Meghallgatjuk Orbán Viktort és vendégeit. És Orbán Viktor vendégeit nem fütyüljük ki. Van a másik táborban elegendő lény, akit kifütyülhetünk. De nem a Himnusz alatt fütyülünk. Hanem utána. Aki a Himnusz alatt fütyül, az rossz magyar ember. Az nem hozzánk tartozik. S a Himnusz után is csak akkor fütyülünk, ha szemtelenkednek. Médiapolitikus István képviselő szemtelenkedett a rádió előtt. Helyes volt a kifütyülés. Filmrendező Miklós trágár jeleket integetett a kendermagos tüntetésen. Helyes volt a kifütyülés. Filozófus György ugyanitt a kábítószer-használat mellett ágált. Helyes volt a kifütyülés. Díszötvenhatos Imre a 301-es parcellában a mezítlábas ötvenhatosokat oktatgatta. Helyes volt a fütyülés. De ne a temetőben történjen a fütyülés. Hanem a bejáratnál. Ha legközelebb miniszterelnök Péter megint pökhendi lesz, s megint olyanokat mond, hogy vegyen magának a nemzeti-konzervatív tábor televíziót – helyes lesz a fütyülés. Ha külügyminiszter László legközelebb megint a kettős állampolgárság ellen szónokol – helyes lesz a fütyülés. Csodafegyver ez a kicsi síp. (Tisztelt polgári körös elnök asszony, Horváth Éva! A sípvitában önnek volt igaza. Nem nekem. Indokolt esetben csodafegyver az a pici síp. Médiaegyensúly híján is pontosan jelzi a legitimáció hiányát.)

Kerényi Imre
2003. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október hatodikán déli 12 órakor koszorúzás a Batthyány-örökmécsesnél. A Batthyány-örökmécses mitikus hely. Kivégzett miniszterelnökünk emlékhelye. Veszedelmes hely. Mint a 301-es parcella. Az is veszedelmes.
Déli 12 órakor összegyűlik a Batthyány-örökmécsesnél kicsiny kerületünk színe-java. A Belváros a főváros leggazdagabb kerülete. Azt szokták tréfásan mondani: ahány kerületi adófizető, annyi milliárd bevétel.
A Belváros konzervatív. Vagy nyolc évig mi kormányoztuk. A polgármester Karsai Károly volt. Karsai Károly fideszes.
A Belváros polgármestere jelenleg Steiner doktor. Steiner doktor MSZP-s. Szép szál ember bajusszal. A választásokon Steiner doktor hatalmas fényképei elérhetetlen magasságokban lebegtek az oszlopok tetején. Még a felhőkön is Steiner doktor képei mosolyogtak. A pénzmosók nem sajnálták a pénzt. Lent a falakon A4-es méretben kicsiny Karsai Károlyok mosolyogtak. Sóher volt a Fidesz. Vagy törvénytisztelő.
Steiner doktor a szép bajuszával elérhető magasságokban is mosolygott. Itt képeire ráírták: Sztálin. Méltatlan e firka. Steiner doktor sokkal szebb, mint Sztálin.
A koszorúzáson keresem polgármesteremet. Nincs jelen. Március 15-én itt volt. Beszélt is. Loppert Dániel felségsértő fiatalember társaságában, vele szemben állottunk fel március 15-én. És szuggeráltuk Steiner doktort. Hogy ne mondjon méltatlan mondatokat. Nem is mondott. Csak egyet. Emiatt gratuláltunk neki a beszéd végén. És tisztelettel arra kértük őt, hogy a jövő március 15-én ezt az egy méltatlan mondatot se mondja el. Ám miközben udvariasan bemutatkoztunk neki, jól megnéztük őt. Közelről. Tényleg szebb, mint Sztálin. Október 6-án délben, az aradi vértanúk kivégzésének emlékünnepén keressük polgármesterünket. Hisz ő a mi Mózesünk. Vezessen minket a Kánaán felé. Kiderül, hogy Steiner doktor 11-kor koszorúzott itt. Szili Katalinnal. És talán Magyar Bálinttal. Kinek oktatási reformjait imádja a magyar nép. Szomorúak vagyunk. A mi Mózesunk a palesztin hatósággal koszorúzott. Aztán visszaszaladt a Parlamentbe. Talán fázott idekint a jó Steiner doktor úr.
Elénekeljük a Himnuszt. Egy szőke diák belesül a versbe. De így is megtapsoljuk. Nem baj, kisfiam. Előfordul, hogy az ember belesül a versbe. De Mensáros Laci bácsi azt üzeni neked: ha ilyen történik, azt kell mondani a közönségnek: bocsánat, elfelejtettem. Aztán szerényen meg kell hajolni, és le kell lépni.
Kis csoportokba verődve állnak az ünneplők. Moldován Domokos vezetésével még kerületi örményeink is itt vannak. Keresem az MSZP-s csoportot. Szeretném beazonosítani őket. A népesebb csoportokat vizslatom. Hisz az MSZP nagy párt. Egyelőre nem lelem az MSZP-t.
Általában három ember kíséri a koszorúkat. A polgári körök nevében Bőzsöny Ferenc rádióbemondó, a magyar nyelv professzora, Kun Miklósné Gereben Ágnes történészprofesszor asszony és Savanyú Adrián politikusi ambíciókkal bíró bencés diák koszorúz.
Az MDF koszorúját csak egy ember kíséri. Bégány Attila. E kép láttán agyamba villan a mélyre szántó felismerés: az MDF kis párt. Ezért van az, hogy csak Bégány Attila kíséri a koszorút. Bégány Attila azonban kokárdával ékesítve kíséri koszorúját. Mint annyian e téren, ő is a piros, fehér és zöld színekkel büszkélkedik. És szegény Bégány Attila kamera elé kerül. A kokárdájával. Holnaptól a ballib sajtó rasszista-fasiszta-antiszemita keretlegényt gyárt majd a szegény MDF-es könyvmolyból. Őrizkedj nemzeti színeid viselésétől, ó, magyar! Mert jönnek a törökök. És jól megharapnak.
Ha ezek a mi kótyagos szoclib prófétáink egy büszke gall paraszt füle hallatára gyalázni kezdenék a francia trikolórt, a büszke gallok nem értenék, hogy miről van szó. És meghívnák a szegény bolondokat egy jó hagymalevesre.
Még mindig a nagy pártot keresem. Az MSZP-t és hódolóit. A koszorúzáskor kiderül, hogy összesen hárman vannak. A helyi elnök asszony. Egy fiatalember, aki sokkal rokonszenvesebb, mint Újhelyi képviselő úr. És egy harmadik úr. Akit biztosan odasorsoltak. Ennyit ér az MSZP-nek október 6-a ünnepe. Ó, te szegény MSZP! Nehéz lehet a nép fele ellen kormányozni. Nem is értem, miért így kormányoztok. Hazádnak rendületlenül… Szépen fújjuk a Szózatot. Pedig nehéz dolog ez Demszky lármás világvárosában. A lárma szempontjából Budapest dobogós helyen áll Európában. A szenynyezettség szempontjából is dobogós helyen áll Budapest Európában. Bravó, Demszky.
A Szózat végén vidám kiabálás. Hajrá, magyarok! Zúg a tér. Sok itt a konzervatív a Batthyány- örökmécsesnél. Az MSZP-s fiatalember derűsen visszaszól. Hajrá, Magyarország! Ha én lennék az MSZP, Újhelyi képviselőt lecserélném erre a belvárosi fiatalemberre. S akkor talán népszerűbb lennék, mint MSZP. De hagyjuk ezt.
A háromfős MSZP-s csapat elsőként húz el a térről. Az elnök asszony karcsú és alacsony aszszony. A koszorúzáskor az elnök asszony nem hajtott fejet. Dacosan és kihúzott gerinccel állt a derűs és konzervatív hangulatú ünnepségen. Az elnök asszony úgy állt ott a koszorú mögött, mint Kádár Jánosné. Öltözéke is Kádár Jánosné szigorú öltözékére hajazott. De luxuskiadásban. Jól állt az elnök asszonynak a szürke szín. De úgy látszik, fejet hajtani nem szeret az elnök asszony.
Tisztelt elnök asszony! Mi úgy szoktuk ezt csinálni, hogy megállunk a koszorú mögött. Aztán egy pillanatra a hősökre gondolunk. Aztán tiszteletünk jeléül lassan meghajtjuk fejünket. Tetszik tudni, tisztelt elnök asszony, kell az érzelem. Szili Katalin is hiányolja az MSZP-ből az érzelmet. Hajrá, tiszta szívek! Kapaszkodj, MSZP, mert jön: az érzelem.
Hírnök jő a Parlamentből. És pihegve szól. Steiner doktor azért nem velünk koszorúzott, mert félt, hogy kifütyülik. Á, dehogy fütyültük volna ki Steiner doktor urat. Hisz ő a mi Mózesünk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.