Különös álom: pofátlan ötletre úri válasz

–
2004. 02. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös álmom volt. Kihívtam Lékó Pétert egy sakkpartira, bár nagyon amatőr szinten űzöm e sportot. Csak annyira, hogy esetleg két-három lépésre előre látom a helyzetet. Úgy a hatodik lépés után láttam, még két lépés, és mattot kapok. Ekkor hirtelen felálltam, kezet nyújtottam, és felajánlottam a döntetlent. A nagymester rám nézett csodálkozva, és azt mondta: nagyon eredeti gondolat a javaslatom, azt meg kell fontolni.
Ekkor hirtelen felébredtem. A tévében a miniszterelnök éppen befejezte beszédét az Országgyűlésben. Eltöprengtem. Két gondolat fogalmazódott meg bennem. Egyik az: nem elég szeretni a sakkot, azt tudni is kell, ne mindjárt egy nagymester legyen az ellenfél. A másik, hogy Lékó Péter úriember. Pofátlan javaslatomra, hogy két lépéssel a vereségem előtt én javasolok döntetlent, diplomatikus, de úri választ adott. Ha valaki az álom és a valóság között bármi hasonlóságot talál, az nem csupán a véletlen műve.

Paál István
Budapest

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.