A jóléti fordulat hiánya és a hazai cigányság

Kerékgyártó T. István
2004. 08. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napnál világosabbá vált mára, hogy a még szerénynek mondható gazdasági fejlődés eredményei sem jutnak el a lakosság több mint tíz százalékát jelentő, igen szegény népességhez. Mert ehhez programokra lenne szükség, így – többek között – a társadalmi összetartozás erősítésére kidolgozott tervekre. Hiába szól sok minden a szegénység mérséklése mellett, a kirekesztés formái szemmel láthatóan egyre nagyobb teret nyernek. Valójában a népesség tizenhárom-tizenöt százaléka tekinthető szegénynek, s a kistelepülések jóval több mint harminc százalékában nem teljes a szociális ellátás. Az eladósodás és a hajléktalanság főleg a romák lakta kistérségekben a legnagyobb gond. De a jóléti fordulat hiányát közvetve az is jelzi, hogy idáig a közterhek megreformálásában semmi nem történt. Ami viszont csakis alkotmányos alapokon állva, az átláthatóság, a hatékonyság és az igazságosság figyelembevételével valósítható meg.
Ehhez persze mindenekelőtt azt kellene eldönteni, hogy a jóléti kiadások bővítése-e a cél vagy pedig a jóléti jövedelemeloszlás szerkezetének a megváltoztatása. A forrásbővítésnek nyilvánvalóan gazdasági korlátai vannak, s a jóléti fordulat piacra dobott jelszava leginkább olyan politikai áruként kezd viselkedni, amelynek értéke egyáltalán nem ragadható meg. Annál kevésbé, minthogy a jóléti újrafelosztás szerkezete az amúgy is gazdag rétegek javára változott, és semmilyen hatással nincs a szegények helyzetére. Ráadásul a kormányzat romákat érintő erőtlen jóléti lépéseit eleve megszabták eddigi teljesítményének határai. Mert a cigányok szociális helyzete, iskolázottsága, lakáskörülményei köztudomásúan annyira rosszak, munkaerő-piaci kirekesztettségük pedig olyan mértékű, hogy a szokásos diszkriminációellenes eszközökkel lehetetlen bármiféle valódi változást elindítani.
S ami még ennél is fontosabb: a kormányzat nem mert semmiféle hathatós fordulatot végrehajtani a jóléti vagy inkább annak nevezett újraelosztásban. És egyre inkább beigazolódik, hogy hiába erősödött a romák körében a politikai részvétel, ettől vajmi keveset változott a helyhatóságokkal folytatott reménytelen küzdelmük, mint ahogy nagyobbrészt a felzárkóztatási programok is hiábavaló kísérletek maradtak. Hiába telt el tizenöt év a rendszerváltozás óta, a cigányság foglalkoztatási esélyei, mobilitási lehetőségei semmit nem változtak. Ezzel egyidejűleg a szegénység növekszik, ami egyre kevésbé egyeztethető össze a váltig hangoztatott szociális érzékenységgel. Mert a szegénység elsősorban a javakhoz, a lehetőségekhez, az esélyekhez való hozzáférés szabadságának a hiánya. Sok – többnyire csak elosztási – ötlet kerül forgalomba, de ezek rendszerint kimúlnak azzal a szociálisan nehezen magyarázható indokkal, hogy a költségvetés helyzete nem engedi a megvalósításukat. Így például a vagyonarányos közteherviselést, amely nem csupán az adóstruktúra újragondolását tenné szükségessé, hanem a kétségtelenül hiányzó infrastrukturális háttér megteremtését is.
Az sem látszik, hogy milyen, a kiadásokat érintő, végrehajtható reformokra szánja rá magát a koalíció. Pedig ma már sem ideje, sem választási lehetősége nincs. Látszólag nagyobb súllyal esnek latba azok az ellátások, amelyek a szegényeket érintik, de forráskoncentráció híján ködbe vesző kísérletezgetésekről van csupán szó. Mindennél nyilvánvalóbb, hogy a cigányság teljes társadalmi ellehetetlenülése – amelyet az uniós csatlakozással járó átalakulás az elkövetkezendő években még csak súlyosbít – csakis a részelemeiben összehangolt integrációs stratégiák segítségével akadályozható meg. Ahhoz, hogy romaügyekben a remélt elmozdulás elkezdődjék, az eddiginél mélyrehatóbb vitákra lenne szükség. Ha felelősséget és szolidaritást érzünk a társadalom roma állampolgárai iránt, akkor talán várható valamiféle változás. Számottevő forrásnövekedés hiányában nem változik semmi, inkább a finanszírozások átláthatatlan szisztémája miatt a támogatások szétfolynak. És semmit nem érnek a teljesíthetetlen ígéretek. Kár is szót vesztegetni rájuk, mivel épp a mostani kormányzat távolodott el a legmeszszebbre a vagyonarányos közteherviseléstől. A jóléti rendszerváltás éppenséggel a vagyonadó újbóli bevezetésével vagy az öröklési illetékkel kezdődne, amely egyébként nem idegen az uniós tagállamokban. Ugyanakkor az is észrevehető, hogy a valós igényekhez képest a javak és a szolgáltatások jelentős feleslegbe kerülnek, mialatt egyre inkább teret hódítanak maguknak a pazarló életformák, a felélhetetlen személyi jövedelmek és a kihasználhatatlan vagyonok. Mindhiába eszelnek ki szociális és gondoskodó programokat, egyértelműen kimondhatjuk: alapvetően az elosztási rendszer a hibás.
Egyre inkább azzal a ténnyel kell szembesülnünk, hogy a szegények – köztük a romák túlnyomó többsége – még a jövedelemelosztás morzsáit sem tudják felcsipegetni. A legutóbbi kurzusváltás óta egyfelől léteznek domináns társadalmi csoportok, másfelől vannak a hatalomtól távol tartott, alárendelt csoportok. Az utóbbi körbe a cigányság is beletartozik. Mint ahogy az is tagadhatatlan, hogy ma a kis- és a középjövedelműek viselik a közterhek aránytalanul nagyobb hányadát, miközben az sem feledhető el, hogy véleményformáló erejük a privilegizált helyzetűekhez képest elhanyagolható. Holott ha tovább növekednek a tőke- és a munkajövedelmek közötti indokolatlan különbségek, a társadalmi robbanás elkerülhetetlenné válik. A jóléti rendszerváltás címén ugyan elképzelhető a jövedelmek átcsoportosítása a szegények javára, csakhogy ezzel nem csökkennének a jövedelmi különbségek, hanem állandósulna a munkanélküliség, és semmi nem ösztönözne a foglalkoztatás bővítésére. Ami a romáknak szintén járhatatlan út.

A szerző szociológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.