Ki állítja meg az MSZP-ben Arturo Uit?

Rockenbauer Antal
2004. 09. 04. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritka őszinteséggel tárta fel aggodalmait Csintalan Sándor a Magyar Nemzetnek adott interjúban, amikor az új lehetséges miniszterelnökről nyilatkozott. Az interjú még az MSZP rendkívüli kongresszusa előtt jelent meg, de Csintalan már biztos volt benne, hogy Gyurcsány Ferenc lesz a jelölt. Mint tudjuk, az interjú alanya nem tévedett, pontosan az általa vázolt menetrend szerint történtek a dolgok, és épp ezért a később várható fejleményekről kifejtett aggodalmát is komolyan kell venni.
Az MSZP-ről felvázolt kép lesújtó: egy széthullóban lévő, önbizalmát vesztett és a megújulás illúziójában reménykedő párt képe rajzolódik ki az interjú minden sorából. A kicsinyes hatalomért folyó harcban már mindenki mindenkit elárult. Kell egy vezér, aki majd rendet teremt, aki irányt mutat, aki képes a pártot, a kormányzatot megújítani. Az illúzió világában élő párt hogyne hinne annak, aki mindent megígér, aki határozottan ismétli a vágyott jelszavakat megújulásról, határozott és eredményes kormányzásról, a várható 2006-os választási győzelemről. A számtalan korrupciós ügytől szédelgő, a súlyos EP-választási vereségtől kábult párttagság mennyei szózatként hallgatja a vágyott szavakat. Amikor rettenetesen hinni akarunk valamiben, kit zavarnak az olyan apróságok, hogy épp a társadalmi vagyon egyik legügyesebb magánosítója, az ország egyik leggazdagabb embere beszél társadalmi igazságosságról, a leszakadt rétegek megsegítéséről. Aki gátlástalanul használt fel minden lehetőséget, rokoni kapcsolatot, kapcsolati tőkét a gyors meggazdagodáshoz, szemrebbenés nélkül papol morálról, korrupcióellenes harcról.
Csintalan az MSZP szétverésétől tart, mert nincs, ami gátat szabna Gyurcsány hihetetlen mértékű hatalomvágyának, konfliktusokat kereső és kiélező egyéniségének. A veszély azonban sokkal nagyobb, mint egy párt szétverése. Ha még a Medgyessy-kormányzásnál is koncepciótlanabb, vargabetűkkel szabdalt, a belső hatalmi harcokban őrlődő vezetés következik, akkor az évtizedekre ható hátrányokat okozhat az országnak, minden magyarnak. A pénzügyi deficit óriási, az eladósodottság gyorsuló ütemben növekszik. Ebben a helyzetben az ingatag, átgondolatlan irányítás katasztrófát okozhat. De ki állíthatná meg Arturo Uit?
Hiába beszélünk az EP-választást, a kormányválságot követően a legitimitás hiányáról, ez nem fogja a hatalom édes mámorába szédült koalíciós pártokat rávenni új választások kiírására. Úgy gondolkoznak, hogy még van húsz hónapunk a hatalomban, ha meg új választás lenne, most biztos veszítenénk. És hátha bekövetkezik a csoda, amit Gyurcsány ígért, és 2006-ban mégis nyerünk?
A többség az MSZP-ben biztosan így gondolkodik, de épp a Csintalan-interjú jelzi, hogy nem mindenki. A parlamenti többség nagyon csekély, féltucatnyi fellázadt képviselő képes lenne Gyurcsány megválasztását, és ezáltal az új kormány létrejöttét megakadályozni. Ebben a helyzetben az előre hozott választások kiírása elkerülhetetlen lenne, és az új voksolás valószínűleg a jelenlegi ellenzék nagyarányú győzelmét hozná. Bár az MSZP-s képviselők között akár többtucatnyi olyan akad, aki tisztán látja a Gyurcsány-féle kormányzás lehetséges veszélyeit, akinek fontosabb lehet a nemzet érdeke, mint a párté, mégis kevés az esély, hogy ellene szavazzanak saját pártjuk akaratának. Az MSZP képviselőit nem a pártfegyelem tartja össze, hanem a félelem. Félnek a megbélyegzéstől, félnek a balliberális sajtó pribékjeitől. Hiába mondja Csintalan, hogy ebben a pártban már mindenki mindenkit elárult, mert különbség van árulás és árulás között. Amíg a koalíciós pártok klikkjei egymást játsszák ki a hatalom koncaiért folyó harcban, addig az árulás csak bocsánatos bűn, de ha a drága hatalom forog veszélyben, akkor az árulót kegyetlenül megbüntetik. Az ellenszegülők számíthatnak arra, hogy vagyongyarapodásuk legkisebb tételeit is nagydobra verik, meglengetik a korrupció gyanúját a legártatlanabb esetekben is, és nem fogják kímélni családjukat, magánéletüket sem. A sajtó rettenetes tud lenni, ha megvan a kijelölt áldozat, a megbélyegzett személyiség.
Félő, hogy nem lesz, aki megállítaná Arturo Uit.

A szerző közgazdász, egyetemi tanár

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.