A Nemzeti Konzultációs Testület alapító nyilatkozata

–
2005. 03. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi, a Nemzeti Konzultációs Testület tagjai, úgy látjuk, hogy Magyarország újkori történetének sorsfordító idejét éljük.
15 évvel a rendszerváltoztatás után már kellő távlatból tekinthetünk végig a magunk mögött hagyott esztendőkön ahhoz, hogy levonjuk a legfontosabb következtetéseket, mérleget készítsünk, mit tettünk jól, mit nem, illetve mit mulasztottunk el; hogy új kapcsolatot alakítsunk ki a jelen és a jövő, a politika és az emberek, s nem utolsósorban a határon belüli magyar és határon túli magyar között.
Nemrég az emberek még hittek abban, hogy a jövő róluk szól majd. A rendszerváltoztatáskor óriási energia, hatalmas tenni akarás szabadult föl. Ez összegződött az akkori eseményekben. Ez az energia adta azt a reményt, hogy a jövő több lesz, mint amit addig a jelen nyújtott. Ez adta a reményt, hogy a politika nem a fejünk fölött, hanem velünk együtt hozza döntéseit. Ez a hit adta azt a bizakodást, hogy mindannyiunk ügyei közügyekké válnak.
A közéletben azonban egyre inkább a propaganda uralkodik a meghallgatás, megértés szándéka helyett. Az alkotást, a szabad Magyarország felépítését, közös gondjaink megoldását egyre inkább meddő viták, harcok váltották föl. Energiáink szétforgácsolódtak.
Az emberek csalódtak, és elfordultak a közélettől, jogosan érzik úgy, hogy az már nem róluk szól, nem értük van, ezért nincs igazi esélyük beleszólni a holnapjukba. Mi ezen – immáron Európa polgáraiként is – változtatni szeretnénk: visszaadni az embereknek a reményt, ami Magyarország virágzásához nélkülözhetetlen. Szándékunk szerint ez úgy képzelhető el, ha mindenkit megkérdezünk, meghallgatunk, ha mindenkinek lehetőséget biztosítunk, hogy megszólaljon, hogyan legyen tovább.
Azért vállalkoztunk minderre, mert hiszünk abban: jelen és jövő, ember és ember között a kapcsolat újjászervezhető.
A Nemzeti Konzultáció révén – pártállástól függetlenül – mindenkinek felkínáljuk a lehetőséget, hogy elmondja, milyen jövőt képzel magának és Magyarországnak. Kérünk mindenkit, éljen a lehetőséggel: valamennyiünkön múlik, sikerül-e, hogy a nemzeti konzultáció eredményeképpen a közélet újra az emberekről szóljon.
Újra az emberekről, újra az emberekkel!

Nemzeti Konzultációs Testület
2005. március 9.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.