Demszky, a „hídverő”

Horváth Béla
2005. 04. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszkynek mennie kell. Baloldali városvezető társaival, az SZDSZ-es belső maggal, szabad demokrata holdudvarával, szocialista helyetteseivel, a Konrád György elnökölte Budapesti Magisztrátussal, a 2006-tól főpolgármesteri székbe vágyó Kuncze Gábor pártelnökkel, március 15-i „hideg szelek” beszédével, a Demokratikus Chartájával együtt. Az ultraliberális szürkeállomány kipukkadt, mint május elsején a rózsaszín vagy kék léggömb. Tizenöt éve szórólapján Demszky ezt ígérte: „Megérdemeljük, budapestiek, hogy városunk félelemtől mentes, nyílt, szabad és otthonos hely legyen Európa közepén. Tudjuk, hogy szép a város. Merjük okosan szeretni!” A főpolgármester azonban sehogyan sem szerette meg Budapestet, ezért távoznia kell. Demszky fővárost lepusztító bűnei közül most csak Budapest közlekedésének egy szeletét, a dunai átkelést veszem nagyító alá. Amit az ókori rómaiak, Széchenyi, Szemere Bertalan, Táncsics, a hajdani Közmunkák Tanácsa, Harrer Ferenc és a többiek tudtak, hogy Budát és Pestet hidakkal kell egyesíteni, azt a főpolgármester nem tudja.
Hazánk fővárosa gyakorlatilag kétszer olyan idős, mint a magyar állam, Budapest településtörténete közel 2000 éves. Az itt létező, újraépülő, átalakuló település történetében egy állandó mozgás figyelhető meg, a város súlypontja folyamatosan északról délre vándorolt. Az évszázadok során természetesen ez egy lassú folyamat volt, de az elmúlt 150 évben e földrajzi tér gyorsulva húzódott délre, ezer év alatt hét kilométernyire tolódott dél felé a főváros súlypontja. A budapesti társadalmi-gazdasági tér délre vándorlásában fontos szerepet játszott a fővárosi Duna-hidak építése, azok elhelyezkedése alapvetően meghatározta Budapest és környéke fejlődését, terjeszkedését a XIX. és XX. században. A főváros főútvonalai a Duna-hidaktól ágaznak szét, és a közlekedési hálózatokkal szerves egységet képeznek. Pest, Buda és Óbuda 1872. évi egyesítését kizárólag az állandó Duna-híd tette lehetővé. A főváros térszerkezetében meghatározó volt, hogy a századfordulóra már öt híd állt, a Lánchíd, a Margit híd, a Ferenc József híd (Szabadság híd), a Déli összekötő vasúti híd és az Újpesti vasúti híd.
A II. világháborúban elpusztított budapesti hidakat tíz év alatt sikerült helyreállítani az 1964-ben átadott új Erzsébet híd kivételével. A képhez az is hozzátartozik, hogy a II. világháborúban a Duna- és Tisza-hidak száz százaléka, az ötven méternél nagyobb nyílású hidak kilencven százaléka pusztult el. Ennek ellenére hihetetlen, de negyven év szünet következett be a fővárosi hidak építésének történetében. 1950-ben a Nagy-Budapest létrehozásával a helyzet csak súlyosbodott.
Az 1952-ben átadott Petőfi híd után új kapcsolatot a két városrész között csak az 1990-ben megépített, az M0-s autópálya déli körgyűrű szakaszának Budafok-hárosi hídja jelentett. Ez a több évtizedes építési szünet telesen ellehetetlenítette Budapest és a főváros környéke átkelési lehetőségét. A Kádár-rendszer kormányainak hibája, hogy az 1980-as évektől kezdődően nem biztosítottak forrást a fejlesztésre, és a hidak hiánya, valamint a közúthálózat erkölcsi, fizikai leromlása óriási, közvetlen veszteséget okozott a nemzetgazdaságnak. Az 1990. év előtti helyzetről megállapítható, hogy azokban az évtizedekben a közlekedési ágazatot csak mint kiszolgáló ágazatot ismerte el a gazdaságpolitika, finanszírozásánál a maradékelv érvényesült. Az 1990-es rendszerváltozásra a közlekedés felélte tartalékait, és a működőképesség határán volt, miközben motorizációs és mobilitási robbanás következett be. Budapest közlekedés-földrajzi helyzete külön forgalmi terhelést jelentett azon települések részéről, amelyek azonos távolságra helyezkednek el a fővárostól és megyeszékhelyüktől, mert ezek egyértelműen Budapest közlekedési vonzásterületeinek számítanak. A korszerűtlen, környezetszennyező és a biztonságot veszélyeztető közlekedés évente körülbelül 100 milliárd forint gazdasági veszteséget okozott. A főváros beépített területének növekedése és a hídépítés közötti összhang megbomlott. És ekkor jött a „tudjuk, merjük, tesszük” pártjának városépítője, Demszky Gábor. Bár ne jött volna.
Az elmúlt 15 évben Budapest közlekedésében óriási változás állt be. A budapesti hidakon naponta áthaladó járművek száma ugrásszerűen megnőtt, 1990-ben 388 ezer, 2002-ben pedig már 602 ezer gépjármű haladt át a hidakon. Ennek egyik oka, hogy az agglomeráció népessége is megnőtt, és az ott élők közül sokan Budapestre járnak vissza dolgozni, miután elköltöztek Demszky élhetetlen városából, követve a főpolgármester kiköltözését. Ma már 309 db gépkocsi jut ezer lakosra a közép-magyarországi régióban a tíz évvel ezelőtti 270 darabbal szemben (KSH), és folyamatosan nő az egyéni gépjárműforgalom a fővárosban a közforgalmú közlekedési eszközök igénybevétele helyett, ami ugyancsak növeli a hidak forgalmát, zsúfoltságát. Szemléletes példa, hogy az Árpád híd forgalma 1990 és 2002 között 160 százalékkal nőtt meg. S mit tett ezek orvoslására az elmúlt 15 évben a baloldali városvezetés? Semmit.
Budapest történetében valamennyi híd megépítését az Országgyűlés döntése előzte meg, ez az összes hídnál így volt, ez történt a rendszerváltás után a Lágymányosi híd esetében is. Ahogy a korábbi hidaknál a kormány és a Közmunkák Tanácsa, úgy a Lágymányosi hídnál a kormány és a Fővárosi Közgyűlés dolgozott együtt. A Lágymányosi Duna-híd és csatlakozó úthálózata megvalósításáról szóló 24/1992. (V. 26.) országgyűlési határozat t. házbeli vitája 1992 tavaszán volt. Az Országgyűlés támogatta a Fővárosi Közgyűlés 1991. május 16-i határozatát, amely célul tűzte ki a Lágymányosi híd mellett egy második, a Galvani úti híd megépítését is.
A Lágymányosi híd építési költségeinek 81 százalékát az első polgári kormány állta, a többit a Demszky-városvezetés. A híd építése a jobboldali kormány idején kezdődött, és azt 1995-ben adták át a forgalomnak. A déli összekötő vasúti híd mellett megépült Lágymányosi Duna-híd – ami Demszky és „városvédői” miatt nem kaphatta meg a Latinovits nevet – az első teljesen új híd Budapest belterületén a II. világháború óta.
De térjünk vissza a Lágymányosi híd országgyűlési vitájához. Lotz Károly SZDSZ-es képviselő, aki a Horn-kormány közlekedési minisztere lett később, több híd építésének megkezdését javasolta. Gadó György szabad demokrata képviselő az országgyűlési javaslat elutasítását indítványozta. Kuncze Gábor, a későbbi Horn-kormány miniszterelnök-helyettese, ugyancsak a több híd megépítéséről szóló döntést sürgette.
S láss csodát, a szabad demokrata urak 1994-ben kormányzati pozícióba kerültek négy évre. Demszky Gábor könnyű helyzetben volt, hiszen bármit el tudott intézni, csak be kellett sétálnia párttársaihoz a Mérleg utcába, az SZDSZ-es miniszterelnök-helyetteshez vagy az SZDSZ-es közlekedési miniszterhez. Azt gondolnánk, hogy azonnal belevágtak budapesti hídépítésekbe. De nem, az élhetetlen főváros tovább agonizált.
A budapesti hidak építéséről szóló törvények közül érdemes részletesebben szólni a Petőfi híd megépítését elrendelő 1930. évi XI. törvénycikkről, amely a „Vitéz nagybányai Horthy Miklós Úr Magyarország kormányzójává választása tizedik évfordulójának megörökítéséről” címet viseli. A trianoni országcsonkítás után számos beruházást rendeltek el ebben a törvénycikkben, ezek a következők: a már említett budapesti híd, állami kórház Debrecenben, rádiumintézet alapítása rákos betegeknek Budapesten, gyógyintézet létrehozása állami tisztviselők és egyéb állami alkalmazottak részére Budapesten, tüdőbeteg-gyógyintézet építése a Mecsekben és a Mátrában, kertes családiház-telep építése 1000 házzal tisztviselők és munkások számára Budapest X. kerületében, hadirokkantotthon építése Budapesten, katonai rokkantotthon építése Szegeden. Szóval ez is történt a Horthy-korszakban.
És mi történt 1998-ban? Megbukott a Horn– Kuncze-kormány, majd jött a második polgári kormány, és a sok-sok beruházása közül most csak a szekszárdi Szent László hidat, a nemzetegyesítő esztergomi Mária Valéria hidat, és a Nagyrákosi völgyhidat, Közép-Európa legnagyobb feszített vasbeton völgyhídját említem.
2002 óta Demszky és kormányzati elvtársai ismét építhetnék a budapesti hidakat. Építés helyett szlogenek szerteszét: lendületben Budapest, mozgásba hozzuk a várost, Budapest a fenntartható fejlődés útján, Demszky a tettek embere… A tettek helyett azonban távlati tervek kerülnek elő, mégpedig kettő is. Az egyik: a jelenlegi országgyűlési ciklusban a baloldali kormány 2002 decemberében terjesztette elő az Országos területrendezési tervről szóló törvényjavaslatot, amit az Országgyűlés 2003 áprilisában fogadott el. A törvény 1/2. számú melléklete felsorolja a megépítendő új budapesti közúti hidakat, azokat, amikért 1992-ben Kuncze Gábor felszólalt az Országgyűlésben. Közben eltelt 13 év! A környező országok fővárosainak vezetői eközben nem aludtak. A másik távlati terv: a baloldali kormány Magyar közlekedéspolitika 2003–2015 című anyagában prioritásként jelenik meg a főváros északi oldalán épülő Duna-híd építése. E távlati terv külön fejezetben tárgyalja Budapest és agglomerációja térségét, és kiemelt feladatnak tekinti a főváros területén új Duna-hidak és haránt irányú hálózati elemek építését, amellyel enyhülhet a belső városmag zsúfoltsága. S nem álom, amikor a nem létező négyes metró helyett ma már az ötös metróról regélnek. Vagyis 15 éve a tettek emberei mára a nagyotmondás emberei lettek. Közben Budapest a kelet-közép-európai térség fővárosai között vészesen lemaradt a fejlődésben. Ezért Demszkynek mennie kell. S mi lesz ma Budapesttel? Nem tudom, de egy biztos: 2006-ban jön ismét egy polgári kormány, és újra építkezésekbe kezd. Ahogy szokta.

A szerző volt országgyűlési képviselő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.